Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ZIUA DOBROGEI SARBATORITA LA TEATRUL JEAN BART ZIUA DOBROGEI SARBATORITA LA TEATRUL JEAN BART
Primăria Tulcea, Consiliul Judeţean şi Ansamblul Artistic „Baladele Deltei” au organizat astazi, 14 noiembrie 2016, la Teatrul „Jean Bart”, un spectacol artistic prilejuit de... ZIUA DOBROGEI SARBATORITA LA TEATRUL JEAN BART

prefect1Primăria Tulcea, Consiliul Judeţean şi Ansamblul Artistic „Baladele Deltei” au organizat astazi, 14 noiembrie 2016, la Teatrul „Jean Bart”, un spectacol artistic prilejuit de aniversarea a 138 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă.

De pe scena sălii mari a instituţiei teatrale tulcene, prefectul Alexandru – Cristian Iordan s-a adresat publicului:

  „Mulţumită eforturilor legislative ale tuturor parlamentarilor din judeţele Tulcea şi Constanţa, Parlamentul României adopta anul trecut legea prin care se instituia ziua de 14 noiembrie – Ziua Dobrogei, recunoscând importanţa pe care această dată o are pentru locuitorii acestei provincii.

După unirea Moldovei cu Ţara Românească, fapt petrecut în 1859, alipirea Dobrogei la Patria Mamă reprezenta o nouă şi crucială etapă în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces care a culminat cu Marea Unire din 1918.

Pentru Instituţia Prefectului Judeţul Tulcea, Ziua Dobrogei are, pe lângă valenţele istorice, o însemnătate sporită. Acum 138 de ani, mai precis pe 10 noiembrie 1878, Domnitorul Carol semna decretele de numire a primilor funcţionari administrativi în Dobrogea, George Mihail Ghica devenind astfel primul prefect al judeţului Tulcea. Era momentul când Carol I afirma că „Dobrogea va deschide ţării un nou izvor de bunăstare”.

    La mulţi ani, Dobrogea!“

Manifestările organizate cu prilejul Zilei Dobrogei au început astazi,14 noiembrie 2016 de la ora 10.00, cu un ceremonial militar şi religios care a avut loc la Monumentul Independenţei.