Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Spectacol dedicat Zilei Naţionale a Greciei Spectacol dedicat Zilei Naţionale a Greciei
Tineretul Elen Tulcea a sărbătorit, printr-un spectacol dedicat Zilei Naţionale a Greciei, la Teatrul Jean Bart, pe data de 25 martie 2017, 196 de... Spectacol dedicat Zilei Naţionale a Greciei

greciTineretul Elen Tulcea a sărbătorit, printr-un spectacol dedicat Zilei Naţionale a Greciei, la Teatrul Jean Bart, pe data de 25 martie 2017, 196 de ani de când Grecia şi-a câştigat independenţa, după o îndelungată sclavie de 400 de ani.

Evenimentul a avut ca idée principală TINERII ELENI DIN TULCEA, aceşti tineri filoeleni, care au creat această organizaţie din dorinţa de a demonstra că tinerii sunt capabili să se organizeze şi să se constituie în această minunată asociaţie, ce are care ca scop principal revigorarea tradiţiilor şi obiceiurilor etnice locale şi cultivarea respectului faţă de acestea.

Pornind de la o simplă idée, apoi adăugând mai multe obiective, porneau la drum cu timididate , dar şi cu încredere, acum 4 ani.

Astăzi, au devenit mult mai puternici, mai uniţi, cu multe proiecte finalizate, participări la sute de spectacole, în toată ţara, dar şi în străinătate, activităţi prin care au reuşit să demonstreze că educaţia este , în principal, o activitate de transmitere şi difuzare a culturii şi graţie acesteia, cultura se propagă de la o generaţie la alta, îmbogăţindu-se şi diversificându-se continuu.

Educaţia interculturală promovată intens de către TINERETUL ELEN TULCEA, constituie o opţiune ideologică în societăţile democratice şi vizează pregătirea tinerilor cetăţeni în aşa fel încât ei să facă cea mai bună alegere şi să se orienteze în contextele multiplicării sistemelor de valori.

Adaptarea la diversitatea culturala e necesară pentru ,, minoritari,, cât şi pentru ,,majoritari,, în interacţiunile prezente şi viitoare.

pelivanToate aceste acţiuni nu ar fi fost posibile fără această minunată echipă formată din Ansamblul Odyssea şi Ansamblul Zouzounia, care, timp de patru ani, sub îndrumarea domnului preşedinte al Asociaţiei Tinerilor Eleni din Tulcea, Ciprian Pelivan, au participat la transmiterea obiceiurilor şi tradiţiilor elene de pe teritoriul Dobrogei şi, totodată, din anumite zone ale Greciei.

Tineretul Elen Tulcea a mulţumit părinţilor copiilor, care au susţinut necondiţionat activităţile Asociaţiei, sponsorilor, Consiliului Judeţean Tulcea reprezentat de domnul preşedinte Horia Teodorescu, Primăria Tulcea, reprezentată de domnul primar Constantin Hogea, instituţii de la care Tineretul Elen a găsit mereu sprijin, Înaltpresfinţitului Visarion, Episcopul Tulcii, care le este alături la fiecare eveniment, precum şi domnului Liviu Urlih, director la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport.

Şi în acest an, ca de fiecare dată, Tineretul Elen a deschis spectacolul pintr-o punere în scenă a unor momente istorice ce ne duc în anii 1913-1930, în regiunea Pondos, de pe coasta de sud a Mării Negre, astăzi aflată în Turcia. În continuare membrii ansamblului profesionist de dansuri greceşti, Odyssea, au prezentat mai multe moment artistice cu dansuri din diferite zone ale Greciei, Pondos, Makedonia, Thraki. Ansamblul Zouzounia, cel mai tânăr ansamblu de dansuri greceşti din România, a desfăşurat un program de dansuri şi cântece patriotice greceşti, prin care sunt descrise faptele de vitejie ale grecilor, din anii revoluţiei şi prin care aceştia îşi cântă bucuria câştigării independenţei  Preşedintele Asociaţiei Comunitatii Tinerilor Eleni din Tulcea, Ciprian Pelivan, a declarat la finalul evenimentului ca  “este pentru al patrulea an consecutiv în care reuşim să marcăm acest minunat eveniment, sunt mândru de echipa formată în acest timp şi de realizările acesteia,  prin care am reuşit revigorarea tradiţiilor la nivel naţional. De asemenea, asociaţia a iniţiat déjà o serie de noi proiecte locale, judeţene, naţionale şi internaţionale  pentru aceşti tineri”.