Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

2015 – Anul Ecoturismului în Delta Dunării 2015 – Anul Ecoturismului în Delta Dunării
București, 24 octombrie 2014 – Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” a prezentat astăzi, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, unul dintre cele... 2015 – Anul Ecoturismului în Delta Dunării

București, 24 octombrie 2014 – Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” a prezentat astăzi, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, unul dintre cele mai ample și îndrăznețe proiecte de dezvoltare durabilă și infrastructură pentru ecoturism realizate în beneficiul comunităților din Delta Dunării.

“Am fost și râmân foarte legat de Delta Dunării, locul în care m-am născut, am învățat să vâslesc și care mi-a format respectul pentru oameni și natură. Construim proiectele întotdeauna împreuna cu localnicii, ajutându-le să-și identifice cele mai bune soluții de dezvoltare a economiei locale. Îmi doresc ca prin proiectele Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23” să ajutăm Delta să devină, cât mai curând, regina ecoturismului din Europa.”  a spus Ivan Patzaichin.

Primul pachet integrat de ecoturism din Deltă va fi disponibil din primăvară în triunghiul Crișan-Caraorman-Mila 23. Turiștii vor beneficia de prima zonă amenajată pentru birdwatching din România (la Sanctuarul Păsărilor – Caraorman) și vor putea descoperi spectacolul gastronomiei locale în traseul culinar “Pește ca la Mila 23”. Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan va oferi trasee de 3-5 zile cu canotcile pentru vizitarea triunghiului ecoturismului.

Triunghiul Crișan + Caraorman + Mila 23 va deveni nucleul unei destinații ecoturistice cu marcă proprie ce promovează produse și servicii locale și tradiții culturale. De asemenea, proiectul își propune să definească o identitate comună a zonei din perimetrul acestor localități, primul pas în obținerea acreditării de destinație ecoturistică. În cadrul proiectului, a fost constituit Parteneriatul pentru dezvoltarea și promovarea destinației turistice Eco-Delta Dunării, format din operatori turistici locali și reprezentanți ai comunității.

 

Proiectul “Crișan + Caraorman + Mila 23 – Ecoturism pentru viitor” include următoarele activități:

•             Construirea de facilități pentru birdwatching la Sanctuarul păsărilor de la Caraorman;

•             Construirea de infrastructură de informare și orientare turistică la Crișan

•             “Ecoturism la școală” – pachet educațional pentru elevii din cele 3 localități (biodiversitate, turism responsabil, tradiții locale, valori eco)

•             Training de ecoturism pentru operatorii de pensiuni

•             Traseul culinar în gospodării pescărești “Pește ca la Mila 23”,

•             Punct de informare privind ecoturismul din Delta Dunării la Muzeul Național al Satului, dotat cu insule pentru cuibărit pe Lacul Herăstrău, care pot fi vizitate cu lotci din Deltă, disponibile publicului pentru o experiență directă.

•             Definirea identității de marketing a triunghiului Crișan – Caraorman – Mila 23

 

Proiectul Crișan + Caraorman + Mila 23: Ecoturism pentru viitor este finanțat cu suma de 142.909,02 Euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, și deși este localizat în principal în triunghiul Crișan – Caraorman – Mila 23, activitățile pe care le propune pot reprezenta soluții de dezvoltare durabilă pentru întreaga Deltă.

Proiectul este realizat de Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română (SOR), și se bucură de sprijinul unor parteneri strategici relevanți: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Primăria Crișan, Asociația de Ecoturism din România.