Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Aparate de anestezie și zeci de echipamente pentru Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Tulcea Aparate de anestezie și zeci de echipamente pentru Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Tulcea
Prezent joi la Tulcea, Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a promis investiții pentru cea mai mare unitate sanitară din județul Tulcea: trei aparate de anestezie... Aparate de anestezie și zeci de echipamente pentru Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Tulcea

IMG_3961Prezent joi la Tulcea, Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a promis investiții pentru cea mai mare unitate sanitară din județul Tulcea: trei aparate de anestezie și peste 40 de echipamente pentru Unitatea de Primire Urgențe ar urma să ajungă în scurt timp în județul nostru. La acestea se adaugă și un RMN, despre care se ministrul Sănătății spune că ar putea să ajungă la Tulcea până la finalul acestui an, conform proiectului „Un CT și un RMN in fiecare județ“, propus în planul de guvernare.

IMG_3962Discuțiile au fost deschise de managerul Spitalului Județean de Urgență Tulcea, care a vorbit despre principalele probleme pe care le au reprezentanții sistemului sanitar din județul nostru.

Principala problemă despre care a discutat dr. Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Județean, este cea a finanțării, care ar putea duce la creșterea calității actului medical în unitatea sanitară.

Bani pentru funcționare, bani pentru investiții

„Noi am avut parte de sprijin constant și permanent din partea Consiliului Județean Tulcea, în funcție de încadrarea bugetară. Încercăm să nu avem arierate și am încercat să investim în dotări absolut necesare, pentru înnoirea infrastructurii din spital“, a declarat dr. Năstăsescu.

În ceea ce privește investițiile de la Tulcea, ministrul Florin Bodog a vorbit despre principale achiziții ce urmează să ajungă în viitorul cel mai apropiat în județul nostru. Așadar, Spitalul Județean va primi, în curând, trei aparate pentru anestezie și peste 40 de echipamente pentru Unitatea de Primire Urgențe.

În același context, pentru că atât președintele Consiliului Județean Tulcea, cât și managerul Spitalului Județean de Urgență Tulcea au ridicat problema unui RMN în Spitalul Județean (aparat care nu există la momentul de față în sistemul sanitar public din județul nostru), ministrul Bodog a adat asigurări că situația își va găsi rezolvare până la finalul acestui an, mai ales că în spital există specialist care să îl utilizeze.

În  aceeași ordine de idei, autoritățile județene au solicitat Ministerului, reprezentat la Tulcea prin ministrul Florian Bodog, sume necesare pentru o serie de investiții pentru clădirea în care funcționează spitalul.

Cu toate că la momentul de față există o estimare a necesarului pentru investițiile ce ar urma să fie realizate la Tulcea cu sprijinul Ministerului Sănătății, ministrul Florian Bodog a insistat să vadă un SF pentru toate investițiile.

Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea: „Vă rog să vă aplecați asupra listei cu investițiile necesare pentru județul nostru!“

„Eu îmi asum faptul că vom face un studiu de fezabilitate pentru lucrările necesare la Spitalul Județean, dacă  și dumneavoastră vă asumați să finanțați aceste investiții“, i-a transmis președintele Horia Teodorescu ministrului Sănătății.

De asemenea, șeful administrației județene a insistat să clarifice faptul că toate aceste solicitări pe care conducerea spitalului le transmite către Minister nu sunt ambiții personale, ci adevărate necesități pentru sistemul de sănătate publică din județul Tulcea.

Axă pentru spitale

În același context, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a făcut referire și la discuțiile purtate recent cu Corina Crețu, comisar european pentru Politici Regionale, pe tema unei axe speciale pentru extinderea și reabilitarea spitalelor din provincie.

În aceeași ordine de idei, ministrul Sănătății a declarat că își dorește realizarea, la nivel central, a unei unități de consultanță în ceea ce privește proiectarea lucrărilor de extindere, modernizare, reabilitare a unităților sanitare din țară.

„De asemenea,  sperăm ca la mijlocul anului să beneficiem de o suplimentare a bugetului de investiții și să repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie. Știu că există fonduri și există disponibilitate pentru Sănătate din partea bugetului de stat“, a declarat, la Tulcea, Florian Bodog.

Propuneri de modificare a legislației

De asemenea, conducerea spitalului le-a expus reprezentanților din comisia de Sănătate din cadrul Senatului prezenți la Tulcea (Renică M. Diaconescu, Vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate Publică, Ovidiu Florin Orțan, Ion Rotaru, Emanuel Gabriel Botnariu, membru al Comisiei pentru Sănătate Publică, Cristina Mariana Stocheci, membri ai Comisiei) o serie de propuneri pentru modificări legislative: este vorba despre salarizarea personalului sanitar, despre permisiunea medicilor specialiști (din spital) de a avea activitate și după program, în baza unui contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, despre o serie de sporuri ce ar putea să fie acordate anumitor specialități, plata orelor suplimentare, acordarea unui spor de izolare pentru personalul din cadrul Spitalului Județean Tulcea, probleme legate de codificarea anumitor diagnostice.

În această privință, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a solicitat autorităților din județul nostru să transmită lista de solicitări către Parlament (prin senatorii prezenți în sala de ședințe), întrucât chiar în aceste zile se discută modificările propuse pentru Legea Sănătății.

Contract „lunar“ cu CJAS

De asemenea, o altă propunere desprinsă din discuțiile cu managerul Năstăsescu s-a referit și la realizarea unui contract lunar cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Tulcea, în funcție de fluctuațiile de pacienți.

„Sunt luni cu foarte multe internări, sunt luni cu mai puține cazuri, în funcție de specificul zonei. Cert este că ar trebui să avem un contract lunar cu CJAS care să ia în calcul fluxul de internări din acea lună“, a mai declarat managerul SJU Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu.

Probleme cu medicamentele

O altă problemă foarte gravă ridicată de managerul spitalului a fost cea a unor medicamente care lipsesc de ceva timp (în multe cazuri este vorba despre medicamente utilizate în domeniul oncologiei).

Cea mai stringentă problemă – cea a lipsei de personal

De asemenea, a fost luată în discuție și problema resursei umane, poate cea mai stringentă la momentul de față, propunându-se anumite măsuri cu privire la determinarea cadrelor medicale să opteze pentru județul nostru. În acest context, s-a discutat despre situația secției de Pediatrie (poate cea mai gravă la momentul de față, acolo unde există numai doi medici încadrați). Alte probleme apar, însă, și la ATI, acolo unde activează trei medici (cu sprijin în gărzi), dar și la Unitatea de Primire Urgențe, acolo unde sunt încadrați numai doi medici, dar sunt sprijiniți de medici de familie care au dreptul de a activa și în acest domeniu.

S-a discutat despre posibilitatea acordării unor sporuri pentru cadrele medicale din spital (diferențieri între spitalele orășenești, cele județene, clinici, etc), dar și între specialități.

Zone deficitare

De asemenea, s-a discutat posibilitatea regândirii unor obligații pentru medicii din anumite zone ale țării. Așadar, în contextul discuției despre medicii specialiști care ar trebui să poată activa și în privat în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, oficialii de la București au propus să nu fie luate în dezbatere „specialitățile deficitare“, ci „zonele deficitare“ atunci când vorbim despre lipsa de medici.

Așadar, județul Tulcea ar putea fi exceptat de la această regulă dacă ar fi considerat o „zonă deficitară“.

De asemenea, una dintre soluțiile propuse de ministrul Sănătății, Florian Bodog, a fost ca rezidențiatul să fie gândit de jos în sus: să fie centralizate datele din spitalele din întreaga țară (necesarul de medici) și să fie propuse specialitățile. La momentul de față, specialitățile pentru rezidențiat sunt stabilite la nivel universitar.

„O să primiți din partea noastră o solicitare cu privire la necesarul de cadre pentru următorii 20 de ani. Noi vom centraliza datele la București și vom propune în consecință“, a declarat Florian Bodog.

Ambulanță neonatală

Dr. Roxana Bibic, coordonatorul secției de Neonatologie, a adus în discuție cele mai grave probleme cu care se confruntă secția: lipsa deschiderii cu celorlalte spitale atunci când vine vorba despre transferuri.

„De două ori în ultimele zile mi s-a întâmplat să aștept trei ore până la aprobarea transferului pentru micii pacienți. Avem două mari probleme: nu îi primește nimeni și nu avem cu ce să îi transferăm“, a povestit dr. Bibic.

În replică, ministrul Bodog a vorbit despre o responsabilizarea a Centrului pentru Situații de Urgență (COSU), cel care ar trebui să gestioneze corect și eficient aceste probleme.

„Cunosc problema, am  avut situații în care anumite centre au declarat că, pe anumite secții, nu mai au paturi și, atunci când am trimis controlul la 11.00 noaptea, am constatat că mai erau locuri libere. Teoretic există o lege care îi obligă să primească pacienții“, a declarat ministrul, admițând, totuși, că există probleme în aplicarea ei.

De asemenea, dr. Mustafa Latif (neonatolog) a vorbit, în timpul ședinței, despre ambulanța neonatală de la Constanța și despre importanța unei astfel de investiții și pentru județul nostru.

Ministrul Sănătății a dat asigurări că va lua în considerare o astfel de achiziție pentru Spitalul Județean de Urgență Tulcea.

Medici de familie – în centrele comunitare din Delta Dunării

Propunerea a venit din partea președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate Tulcea, Eugenia Vasile, care sugerează o metodă de stimulare a medicilor de familie și, totodată,  de creștere a calității serviciilor medicale în mediul rural din Delta Dunării.

Ce propune conducerea CJAS Tulcea: medicii de familie din Deltă să poată fi angajați cu jumătate de normă la centrele comunitare integrate ce urmează să fie realizate, să fie, așadar, angajații primăriei (să aibă un  venit fix) și să completeze veniturile cu cele din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„Trebuie să admitem faptul că aici există o problemă: nici măcar sporul de 200% propus de noi, cei din Tulcea, în urmă cu doi ani, nu a rezolvat problema medicilor din Deltă. Nici măcar un medic de familie nu a venit la Tulcea după aplicarea acelei măsuri extrem de benefice pentru ei“, a precizat Eugenia Vasile.