APEL DIN DELTA DUNĂRII: „Oameni aflaţi în situaţii de maximă urgenţă medicală rămân captivi între apele îngheţate ale Dunării“

img_2075Către

– PRIMUL MINISTRU, Dl. Sorin GRINDEANU
– MINISTRUL TRANSPORTURILOR, Dl. Alexandru Răzvan CUC
– MINISTRUL SĂNĂTĂŢII, Dl. Florian-Dorel BODOG
– MINISTRUL MEDIULUI, APELOR ŞI PADURILOR-Dl. Daniel CONSTANTIN
Spre ştiinţă:
Consiliul Judeţean Tulcea-Dl. Preşedinte Horia TEODORESCU
Instituţia Prefectului Judeţul Tulcea-Dl Prefect Alexandru-Cristian IORDAN
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunarii-Dl Guvernator Grigore BABOIANU

În aceste zile, locuitorii Deltei Dunării sunt din nou încercaţi de condiţiile vitrege de frig, care se repeta o dată la patru, cinci ani. Dunărea îngheţată rupe legătura firească a oricărui locuitor din Delta cu spitalele, liceele, cu alimentele de primă necesitate, medicamentele, etc. Izolarea derivă atât din obstacole de natura geografică, cât şi din distanţa faţă de coridoarele principale.
Oamenii bolnavi critic, femeile gravide şi oameni aflaţi în alte situaţii de maximă urgenţă medicală, nu au dreptul să rămână captivi între apele îngheţate ale Dunării.
Starea de sănătate a populaţiei este determinată de accesul la serviciile de sănătate, care depind aproape în totalitate de infrastructură sanitară, astfel că este îngreunat, dacă nu chiar imposibil de realizat, accesul la serviciile medicale -de ex. Accesul persoanelor cu handicap la comisiile de handicap din mun. Tulcea, persoanele cu probleme renale la serviciile de dializă sau a diabeticilor, datorită distanţei considerabile care trebuie parcursa până la Tulcea, mai ales iarna, când şi sistemul de transport de urgenţă al bolnavilor prin serviciile de ambulanţă sau SMURD este dificil de realizat.
În ceea ce priveşte infrastructura de educaţie, conform Comisiei Europene, apropierea instituţiei de casă elevilor poate avea influenţe importante asupra performanţelor şcolare a acestora, dar şi asupra disponibilităţii de a-şi continua educaţia, în zona Deltei Dunării distanţele faţă de liceele din Tulcea pot fi considerabile şi reprezintă în cele mai multe cazuri motivul abandonului şcolar, elevii neavând posibilitatea de a ajunge la şcoală sau de a reveni acasă.
Totodată, o altă problemă importantă este aprovizionarea localităţilor izolate din Delta Dunării în această perioadă, cu alimente şi medicamente, existând în cea mai mare parte o populaţie îmbătrânită, care nu au acces la medicamentaţia necesară.
Astfel că, problemele asociate cu accesibilitatea, mobilitatea şi mediul sunt de o importanţă vitală pentru dezvoltarea eco-durabila a regiunii, cât şi pentru bunăstarea şi sănătatea populaţiei din zona Deltei Dunării, astfel unul din obiective fiind îmbunătăţirea accesibilităţii, mobilităţii şi conectivităţii prin dezvoltarea unui sistem de transport aerian pentru localităţile din Delta Dunării.
În acest sens, se impune a fi deschisă o punte de legătură alternativă care să le confere oamenilor Deltei o a doua cale de legătură cu spitalul şi şcoală, cu aprovizionarea cu medicamente şi alimente, cu lucruri de primă necesitate.
Ne-am gândit în acest sens să vă propunem şi să avizaţi favorabil înfiinţarea pe teritoriul Deltei Dunării, în apropierea localităţilor mari, a unor terenuri de zbor pentru avioane uşoare de până la 5700 kg, care să respecte prevederile HG 912/2010. Ele ar trebui amplasate în apropierea acestor localităţi, în extravilanul acestora. Costurile de formare şi întreţinere ale acestor terenuri de zbor sunt relativ mici şi ar fi executate cu utilaje aflate oricum în dotarea Primăriilor (tractoare, pluguri, semănători, cositori, etc) sau prin parteneriate public-privat.
Cu aceeaşi ocazie am executa şi câte o pistă pentru aterizarea elicopterelor, care deasemenea nu implică costuri substanţiale şi în acest fel, SMURD-ul va avea toate condiţiile minime de operare şi deservire.
Prin bunăvoinţa dvs se vor putea astfel deschide alte două poduri aeriene spre noi, care vor putea fi supravegheate de Zona de Control a Traficului Aerian Tulcea – Aeroport şi care în corelare cu studiile de impact de mediu efectuate sub îndrumarea ARBDD Tulcea, vor putea stabili trasee şi reguli de circulaţie aeriană în interiorul Ariei Protejate 2000, pentru a fi respectate prevederile OUG 57/2007.
Mai mult, există o directivă europeană din 2005 care stipulează posibilitatea co-finanţării unor noi rute aeriene de la bugetul local, aceasta reprezentând o obligativitate pentru zona Deltei Dunării.
Cu speranţa că demersul nostru va fi recepţionat cu bunăvoinţă, iar dorinţa dvs de a găsi soluţii la problemele ce le-ar putea implica punerea în aplicare a acestei propuneri este mai mare decât indiferentă, aşteptam avizul dvs favorabil.

PRIMĂRIA SFÂNTU GHEORGHE
PRIMAR, SIDORENCU VALENTIN
PRIMĂRIA SULINA
PRIMAR, RĂDUS NICOLAE
PRIMĂRIA CRIŞAN
PRIMAR, MUNTEANU ILIE
PRIMĂRIA C.A.ROSETTI
PRIMAR, PINDIC GHIOCEL

PRIMĂRIA CHILIA VECHE
PRIMAR, CIUPITU GEORGETA

PRIMĂRIA MALIUC
PRIMAR, SEVASTIAN AURELIAN

Asociația de Promovare și Dezvoltare Turistică Litoral-Delta Dunării
Vice-președinte, CĂTĂLINOIU-GOCIMAN DRAGOŞ

Asociația Patronatului Turismului din Delta Dunării
Președinte, ILUȘCĂ DANIEL

Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării
Preşedinte, VERBINA DAN

Un răspuns la APEL DIN DELTA DUNĂRII: „Oameni aflaţi în situaţii de maximă urgenţă medicală rămân captivi între apele îngheţate ale Dunării“

  1. Ioniță Dumitru spune:

    Problema aceasta trebuie rezolvată de urgență indiferent de costuri. Felicitări Domnilor Primari, Aveti tot respectul si susținerea Filialei Tulcea CNS Cartel ALFA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *