Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluvii-Mări „DANUBIUS-RI”, inaugurat la Murighiol Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluvii-Mări „DANUBIUS-RI”, inaugurat la Murighiol
Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Vasile Strat, a participat pe data de 23 septembrie la Murighiol, la Simpozionul Științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare... Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluvii-Mări „DANUBIUS-RI”, inaugurat la Murighiol

Centrul DanubiusVicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Vasile Strat, a participat pe data de 23 septembrie la Murighiol, la Simpozionul Științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice organizat și desfășurat cu prilejul inaugurării Centrului Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii-Mări „DANUBIUS-RI”. Cu acest prilej, la Murighiol au onorat cu prezența președintele ANCSI, Tudor Prisecaru, Rectorul UPB și consilier guvernamental, Mihnea Costoiu, vicepreședintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraaamiral Alexandru Mîrşu, prefectul Marin Bădiţă, şi alţi reprezentanți ai mediului academic, universitar și științific.
Manifestarea a debutat cu inaugurarea propriu-zisă a noului centru de cercetare, dotat la cele mai înalte standarde în domeniu. Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluvii-Mări „DANUBIUS-RI” a fost declarat la data de 7 octombrie 2014 de către Guvernul României ca „proiect strategic de importanță națională în domeniul cercetării științifice. „DANUBIUS-RI” este o platformă pan-europeană, distribuită în centrul din Murighiol și noduri, super-situri sau laboratoare naturale de monitorizare, cercetare, modelare și inovare distribuite în întreaga Europă.
Proiectul reprezintă primul și unicul pas către cercetarea integrată, la nivel înalt, a sistemelor fluvii-măre, din Europa. „DANUBIUS-RI” este un proiect care își propune să ofere o infrastructură de cercetare de nivel mondial, care să permită efectuarea de cercetări interdisciplinare și transdisciplinare asupra sistemelor fluvii-măre. Proiectul a fost ales ca proiect Flagship al Strategiei Uniunii Europene (SUERD), axa prioritara 7 la data de 24 septembrie 2013. Coordonatorii proiectului sunt: Institutul Național Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice și GeoEcoMar, institute aflate în coordonarea Autorității Naționale de Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI).+
„Datorită poziţiei sale geografice, judeţul nostru, aşezat între Dunăre şi Marea Neagră, nu este doar o destinaţie turistică de excepţie. Este în primul rând posesorul unor resurse naturale care stârnesc interesul specialiştilor din mai multe domenii ştiinţifice. Judeţul Tulcea este unic pentru că pe teritoriul său se află şi cei mai vechi munţi ai României – munţii Măcinului dar şi cel mai tânăr pământ al ţării, Delta Dunării. Dunărea , un fluviu cu un bazin hidrografic impresionant, mărgineşte două hotare ale judeţului nostru şi este un traseu important în transportul fluvial de mărfuri şi călători, dar şi habitatul natural al multor specii de păsări şi peşti. Cred că toate aceste elemente au fost determinante pentru alegerea judeţului nostru ca şi gazdă a Centrului Internațional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluvii – Mări „DANUBIUS RI” – Modulul I .
Mulţumim iniţiatorului, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice București (INCDSB), care a considerat Murighiolul un loc potrivit pentru întâlnirea unor importanţi reprezentanţi ai mediului academic, universitar, ştiinţific şi administrativ. Datorită proiectului iniţiat de dumneavoastră, Murighiol şi implicit judeţul Tulcea, vor dobândi o poziţie privilegiată pe harta ştiinţifică, ca şi locuri de referinţă pentru o infrastructură de cercetare de nivel mondial, care să permită efectuarea de cercetări interdisciplinare asupra sistemelor fluvii-mări. Vă mulţumesc pentru invitaţie şi vă urez succes în continuare!”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Strat, în cadrul sesiunii festive de inaugurare.
Pentru data de 24 septembrie 2015 este programată desfășurarea Simpozionului INCDSB cu tema „Abordări moderne pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării”, prima manifestare științifică a pilonului ”Științele Vieții” organizată în cadrul Centrului.