Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Conferință în cadrul proiectului „Întâlniri teatrale la Sulina“ Conferință în cadrul proiectului „Întâlniri teatrale la Sulina“
Duminică, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat la o conferință organizată în cadrul proiectului „Întâlniri Teatrale la Sulina“, eveniment organizat în incinta... Conferință în cadrul proiectului „Întâlniri teatrale la Sulina“

s32Duminică, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat la o conferință organizată în cadrul proiectului „Întâlniri Teatrale la Sulina“, eveniment organizat în incinta sălii de conferințe a taberei din localitate.

Este vorba despre un proiect pilot gândit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, împreună cu Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Passau – Germania, care primește sprijin financiar din partea Consiliului Județean Tulce.  „Întâlniri Teatrale la Sulina” a avut loc în perioada 31 august – 4 septembrie și a propus o serie de întâlniri ale reprezentanţilor şcolilor superioare de teatru şi film din ţările riverane Dunării (profesori şi studenţi), care au posibilitatea de a se cunoaște și de a discuta.

O uriașă oportunitate oferită este aceea de a participa la atelierele susţinute de prof.dr. David Esrig pe tema teatrului multimedial, dar și la workshop-urile dezvoltate de CINETIC (Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative) şi UNATC (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ).

„Vorbim, astăzi, despre teatru, ca o incontestabilă legătură între oameni  diferiți, între oameni din toate colțurile lumii, între oameni care împărtășesc o pasiune: aceea a artei dramatice. Avem oportunitatea, în aceste zile, să scriem primele file dintr-o frumoasă carte a istoriei colaborării în cadrul unei reţele dunărene a şcolilor de teatru şi film. Avem oportunitatea, de asemenea, de a crea la Sulina un centru de cercetare şi formare pentru tinerii artişti din ţările riverane Dunării.

Înțeleg că avem alături de noi specialiști în domeniu din România, Germania, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova şi aproape 70 de reprezentanţi ai acestora, iar acest tip de cooperare între reprezentanți ai mai multor popoare nu este deloc străin Sulinei, care a excelat, de-a lungul anilor, în ceea ce înseamnă multiculturalitate“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

 

Amintim faptul că la Sulina, a fost instituit, în 1856, primul organism internațional care aducea în prim plan ideea unei Europe Unite – Comisia Europeană a Dunării, condusă, la vremea aceea de inginerul șef Charles Hartley. În onoarea acestor realizări, în noiembrie 2016,  la Sulina a fost dezvelită statuia lui Charles Hartley.