CONSILIERII LOCALI, POZIŢIA STRUŢULUI ÎN DOSARUL HOGEA-D.N.A.!

LOCALReuniţi miercuri într-o şedinţă extraordinară consilierii locali au dezbătut o cerere venită din partea procurorilor D.N.A.Constantă, cu privire la recentul dosar în care primarul Hogea, secretarul municipiului, Maria Brudiu şi fostul arhitect şef Mihalca au fost trimişi în judecată.
Prin adresa oficială, nr. CP 3971/06.10.2017, se solicită aleşilor locali să comunice, în termen rezonabil, dacă se constituie parte civilă şi cu ce sumă de bani, precizând că repararea prejudiciului material şi moral se face potrivit dispozițiilor legii civile.
În cadrul şedinţei de miercuri, consilierii s-au „spălat pe mâini “adoptând un proiect de hotărâre prin care aprobă „invocarea excepţiei lipsei calităţii procesuale a Consiliului Local al Municipiului Tulcea într-un dosar în care această calitate o deţine unitatea administrativ – teritorială municipiul Tulcea, care poate participa la raportul juridic litigios ca titular de drept şi obligaţii proprii, având patrimoniu propriu şi personalitate juridică deplină, şi nu Consiliul Local al Municipiului Tulcea, care are rol de organ deliberativ”.
Rămâne de văzut dacă prin acest răspuns nu vor fi „introduşi “într-un alt dosar…
Practic aleşii locali au pasat responsabilitatea în curtea Primăriei, cel mai probabil spre directorul Direcţiei Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului, care va trebui să se gândească bine ce răspuns le va da procurorilor D.N.A. şi ce va discuta de acum încolo la telefon…
SPEŢĂ
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
HOGEA CONSTANTIN, primar al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
BRUDIU MARIA, secretar al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
MIHALCA BOGDAN, la data faptei arhitect șef al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, o societate comercială a depus, la Consiliul Local Tulcea – Direcția de întreținere și administrare patrimoniu, o cerere prin care solicita un aviz pentru amenajarea unei parcări auto.
Pe baza acestei solicitări, în perioada iunie – august 2014, inculpatul Hogea Constantin, în calitate de primar al municipiului Tulcea, cu ajutorul celorlalți doi inculpați, a emis în mod ilegal autorizația de construire a parcării, în condițiile în care societatea comercială nu deținea vreun teren pe care să fie edificată parcarea respectivă.
În acest sens, inculpatul Hogea Constantin, cu ajutorul inculpatei Brudiu Maria, încălcând prevederile legale, a depus diligențele necesare pentru emiterea unei hotărâri de consiliu local, prin care o suprafață de 52,91 mp situată în municipiul Tulcea a fost trecută ilegal din domeniul public în domeniul privat al orașului.
Ulterior, fără a se organiza o licitație publică, această suprafață de teren a fost închiriată firmei respective.
Conduitele infracționale ale celor trei inculpați au condus la ocuparea și exploatarea ilegală, de către societatea respectivă, a unei suprafețe de teren ce face parte dintr-o rețea stradală, prin translatarea (decuparea) trotuarului și transformarea acestei suprafețe într-o parcare privată.
Totodată, au fost vătămate interesele legitime ale unității administrative – municipiul Tulcea, jud. Tulcea, de a dispune de suprafața de 52,91 mp aparținând municipiului Tulcea.