De la 1 octombrie, amenzi pentru nedeținerea autorizației de securitate la incendiu!

foto arhiva

foto arhiva

În cadrul conferinței de presă susținută de Inspectoratul pentru situații de Urgență ”DELTA” Tulcea, au fost dezbătute două subiecte, și anume expirarea termenului de prorogare a obținerii autorizației de securitate la incendiu și analiza activității punctului temporar de lucru ”Ciuperca”.

Începând cu data de 01 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravențională, pentru nedeținerea acestuia.

Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei. Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menționate în HG 571/2016 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/180921).
„Pe lângă aplicarea legii în sfera sancționatorie amintită anterior, instituția noastră reafirmă disponibilitatea pentru soluționarea situațiilor obiectivelor care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu și eliberarea actului administrativ.
Totodată, menționăm că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine, potrivit legii,beneficiarilor/investitorilor construcțiilor.
De asemenea, facem precizarea că documentația tehnică, în baza căreia se emite autorizația de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanți și certificată de către verificatorii de proiecte, atestați. Reamintim faptul că pentru obținerea acestui act administrativ, instituția noastră nu percepe taxe
În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancțiune care nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu. Criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționarii ori utilizării sunt reglementate în HG 915/2015 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/172642)“.

Punctul temporar de lucru ”Ciuperca” a fost activ în perioada 22.07 – 03.09.2017, și a fost încadrat în total cu un număr de 6 conducători ambarcațiune și 20 de paramedici.
IMG_6111Salvatorii a avut în dotare o ambarcațiune cu care au fost executate misiuni de patrulare, fapt ce a dus la evitarea înregistrării vreunui eveniment de înec. În perioada menționată au fost 64 de cazuri, din care 56 afecțiuni medicale, majoritatea fiind cefalee, amețeli, stări de vomă, 7 traumatisme și 1 insolație, unde a fost solicitat sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean.
De asemenea, în data de 31 iulie, doi salvatori aflați la Punctul temporar de lucru Ciuperca, au intervenit la prinderea unui grup de minori care tâlhăriseră o persoană cu dizabilități locomotorii de sex feminin.
O femeie cu dizabilități locomotorii de aproximativ 55 de ani, ce se deplasa cu un triciclu electric a fost tâlhărita în jurul orei 17.00 de către un grup de 6 minori. Aceștia i-au furat încălțămintea, i-au rupt poșeta din care i-au sustras suma de 150 lei și mai multe obiecte personale.
Abordați de victimă și aflând semnalmentele tâlharilor, cei doi salvatori au reperat grupul de minori pe celălalt mal al lacului. Fără să stea prea mult pe gânduri au sărit în ambarcațiunea din dotare, au traversat lacul, după care a urmat o urmărire demnă de filmele polițiste.
Minorii au sărit o succesiune de garduri în încercarea de a scăpa, dar au fost prinși de către cei doi subofițeri care au solicitat ulterior sprijinul colegilor de la poliție. Minorii au fost reținuți, urmând să răspundă pentru faptele lor.

PURTĂTOR DE CUVÂNT AL
INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
„DELTA” AL JUDEŢULUI TULCEA
Plutonier major
DACIU FLORENTIN