Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Pot înţelege toate tipologiile caracterului uman, mai ales că am avut ocazia în zeci de ani de medicină să mă confrunt cu toate cazurile...

„Pot înţelege toate tipologiile caracterului uman, mai ales că am avut ocazia în zeci de ani de medicină să mă confrunt cu toate cazurile comportamentale posibile. Pot să înţeleg exuberanţa şi introvertirea, tăcerea şi „gura spartă”, modestia şi narcisismul. Sunt elemente ale caracterului uman care fac parte din ansamblul fundamental al funcţionării noastre, ca oameni, din punct de vedere al însuşirilor fundamentale psihico-morale ale fiecărei persoane în parte. Sunt componente care ne definesc, până la urmă, ca oameni, ca entităţi, ca mod de a gândi şi a acţiona în societate, în familie, la locul de muncă.

M-am referit, în general, la ansamblul integrat de funcţionare al unei persoane obişnuite. Un om oarecare, mai mult sau deloc înregimentat politic, un om de pe stradă, eu, dvs., oricine! Politician, medic, zugrav, şofer sau profesor! Absolut toţi intrăm în această categorie. Mai puţin deţinătorul cele mai înalte funcţii în stat, fie că vorbim despre statul nostru, român, sau despre orice alt stat de pe mapamond, de la cele unite ale Americii la Republica Botswana. Şeful statului, respectiv preşedintele sau monarhul, funcţie de forma de guvernământ, reprezintă ţara respectivă în toată integralitatea sa! O ţară înseamnă toţi oamenii înregistraţi ca având cetăţenia acelui stat, de la ultimul pescar din Deltă până la premierul de altă culoare politică, de la cerşetorul neştiutor de carte, la şefii serviciilor de informaţii!

În cazul României, Preşedintele actual reprezintă Instituţia Prezidenţială, şi nu mai are nicio legătură cu nimic, nici cu fostul profesor sibian care a câştigat bani din meditaţii, nici cu fostul candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. Domnul Klaus Werner Iohannis nu mai este domnul Klaus Werner Iohannis! El este reprezentantul fiecărui tânăr, adult, vârstnic, copil, femeie şi bărbat de pe suprafaţa teritorială a ţării, şi al celor alte câteva milioane de români plecate spre alte zări, în căutarea unei vieţi mai bune!

Drept urmare, domnul preşedinte al României trebuie să fie preşedintele tuturor românilor, şi a celor care l-au votat, şi, mai ales, a oponenţilor săi! Din păcate, preşedintele se comportă ca un preşedinte mai degrabă al nimănui, decât a reprezentanţilor românilor care i-au oferit cele mai multe voturi de după 1990 pentru un şef al statului ales, şi care încă îl creditează cu un uriaş procent de încredere publică.

Unul dintre rolurile unui preşedinte activ, este, în afara celui de mediator între instituţiile statului, cel de a comunica naţiunii poziţia sa privitoare la anumite aspecte care au loc pe scena publică, politică şi socială. Cu părere de rău, am constatat că domnul preşedinte a avut însă excesiv de puţine ieşiri publice, cea dinaintea Crăciunului din plenul reunit al Parlamentului şi cea prilejuită de bilanţul de 100 de zile, pigmentate cu două-trei întâlniri cu reprezentanţii partidelor politice, fiind cele mai notabile…În opinia mea, dar şi a altor observatori ai scenei politice româneşti, momentele amintite au constituit prea puţine luări de poziţie ale preşedintelui în raport cu succesiunea evenimentelor petrecute pe eşichierul politic autohton în ultima jumătate de an.

Desigur, nu mi-aş dori să se repete obiceiului „cucului” care ieşea zilnic, în faptul serii, şi comenta în stilu-i caracteristic evenimentele. Tot ceea ce este prea mult şi în exces, strică sau îngraşă! De acord, Klaus Iohannis nu trebuie să împrumute niciunul dintre obiceiurile nocive ale predecesorului său! Dar nici nu cred că toată acţiunea sa prezidenţială trebuie să se petreacă pe Facebook! Să-mi fie cu iertare, dar locuitorii din zonele izolate din Delta Dunării nu au o serie de multe alte lucruri absolut indispensabile, aproape jumătate din localităţile ţării nu au canalizare, cum să aibă internet şi Facebook??!!

Statisticile spun că aproape 55% din gospodăriile României nu au acces la internet la punct fix, circa 3,21 milioane de locuinţe (38,1% din numărul total) au WC în curte, 3,4% din locuinţe nu sunt electrificate, 35% din locuinţe nu au acces la canalizare, 33% din locuinţe nu sunt racordate la reţeaua de apă. În aceste condiţii, a comunica cu românii exclusiv pe Facebook nu mi se pare deloc un lucru bine făcut, şi nici în regulă. De altfel, şi cei mai înverşunaţi apărători ai preşedintelui au observat carenţele grave avute în comunicarea sa cu românii, şi i-au reproşat această lacună.

Consider că trecerea de la un preşedinte jucător la unul nejucător, mai degrabă absent, mai mult decorativ, ca un ficus, incolor şi insipid, nu este pozitivă pentru români. Domnul preşedinte ar trebui să coboare de pe Facebook cu picioarele pe pământ, şi nu pe orice pământ, ci pe pământul românesc, în mijlocul votanţilor săi şi al tuturor românilor, pentru a vedea de la faţa locului cum se desfăşoară proiectul său politic de a transforma România în ţara lucrului bine făcut şi de restartare a proastelor obiceiuri de până acum! Dacă nu va face această translaţie, domnia sa riscă să fie doar un episod trist al democraţiei noastre tipic balcanice de după 1990!…

 

Deputat PSD Tulcea,                                28 aprilie 2015

Neviser ZAHARCU“