Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Descoperire excepțională la Cetatea Noviodunum Descoperire excepțională la Cetatea Noviodunum
Specialiștii în arheologie de la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea din cadrul Institutului de Cercetare Eco-Muzeal Tulcea au făcut o descoperire de excepție... Descoperire excepțională la Cetatea Noviodunum

noviodunumSpecialiștii în arheologie de la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea din cadrul Institutului de Cercetare Eco-Muzeal Tulcea au făcut o descoperire de excepție săptămâna trecută în punctul Pontonul Vechi al Cetății Noviodunum, care îmbogățește cu noi informații cercetările arheologice realizate an de an în acest important sit nord-dobrogean.

Creșterea și retragerea apelor Dunării, care afectează zona de nord-est a anticei Cetăți Noviodunum, ne oferă o configurație nouă a punctului Pontonul Vechi, dar și noi informații privind complexul arheologic.

La finele săptămânii trecute, odată cu scăderea cotelor Dunării, la o atentă cercetare a zonei de la Pontonul Vechi, am descoperit o coloană din calcar, care prezenta o inscripție.

Având în vedere că zona este tranzitată de mijloace auto și atelaje, am luat decizia salvării artefactului. În acest sens, a fost realizată o casetă, fiind scoasă coloana, care era ‘prinsă’ într-un strat de aluviuni. Descoperirea semnalată de apele Dunării, reprezintă un stâlp miliar, care are 1,40 m înălțime și o inscripție în limba latină. În demersul nostru de salvare a coloanei descoperite la Noviodunum, am beneficiat de sprijinul Primăriei Oraș Isaccea.

Existența unor edificii în punctul Pontonul Vechi nu este surprinzătoare, întrucât a fost semnalată prima dată în anul 2003, apoi observațiile au continuat în 2005, dar oscilațiile nivelului Dunării și aluviunile depuse de aceasta au făcut imposibilă o continuare a cercetărilor.

„În primăvara anului 2011, în punctul Pontonul Vechi au fost observate noi segmente de ziduri, care confirmă prezența unor edificii. Vara anului 2012 a fost propice, Dunărea dezvăluind noi ziduri, care aparțin unui edificiu monumental, care poate fi o bazilică. Facem precizarea, că această inscripție a fost descoperită în apropierea edificiului cercetat în anul 2012Â, a declarat dr. Aurel-Daniel Stănică, șef Birou Arheologie Preventivă în cadrul ICEM Tulcea.

Inscripția reprezintă primul document epigrafic descoperită la Cetatea Noviodunum în cei 21 de ani de când au fost reluate cercetările arheologice.

„Inscripția descoperită la Noviodunum reprezintă o borna miliară, cu alte cuvinte o piatră care marca distanța dintre două localități în Imperiul Roman. Ea a fost ridicată în timpul domniei comune a împăraților Constantin și Licinius, având pe fiii lor asociați la domnie. Piatra se datează între 317 si 324. Această bornă constituie un element dintr-un program mai vast de refacere și reparare a drumurilor din Imperiu, început sub Diocletian, program care a inclus și nou-organizata provincie Scythia (corespunzătoare Dobrogei de astăzi). Atâta timp cât au guvernat împreună, Constantin și Licinius au continuat acest proiect edilitar§, a declarat Prof. Univ. Dr. Lucrețiu Bîrliba, de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ Iași, Facultatea de Istorie, care a văzut inscripția.

Amintim publicului larg că Cetatea Noviodunum este situată în punctul ‘Pontonul Vechi’ sau ‘Eski Kale’ (în limba turcă Cetatea Veche), la aproximativ 2 km de orațul Isaccea, pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării, de pe cursul său inferior.

Datorita poziției sale geografice, Noviodunum a avut un important rol strategic și economic înaintea venirii romanilor, care s-a accentuat în perioada romană, romano-bizantina, medie-bizantină și în evul-mediu.