EXPOZIȚIA „Verba volant, scripta manent“ la MUZEUL DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE TULCEA

     

    Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Brăilei, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul „Casa Mureșenilor“ Brașov, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea Galați, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ Târgovişte, organizează  vineri, 23 mai 2014, orele 1300, la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentul Independenței, vernisajul expoziţiei „Verba volant, scripta manent“.

    Expoziţiaprezintă publicului vizitator frânturi din istoria uneia dintre cele mai mari invenții din istoria omenirii – scrierea. Prin expunerea diverselor materiale-suport (piatră, ceramică, piele, lemn, hârtie etc.), a instrumentelor utilizate de-a lungul timpului pentru scriere (stylus-uri, pene de scris, tocuri, mașini de scris etc.), precum și a obiectelor conexe acestei activități (pres-papier, trusă de birou, teacă pentru instrumentul de scris, cutie pentru penițe, călimară, scrin etc.) expoziția punctează aspecte privitoare la istoria și evoluția scrisului, de la primele însemne/desene din perioada neolitică, până în perioada modernă.

    Un loc aparte în cadrul expoziției îl ocupă instrumentele de scris ce  au aparţinut unor personalităţi importante din viaţa politică. Amintim în acest context trusa pentru desen a domnitorului Al. I. Cuza, tocul folosit de Ion C. Brătianu la Congresul de la Berlin în 1878, creionul din aur al mareşalului Alexandru Averescu, biroul de lucru al redactorilor Gazetei Transilvaniei, călimările atribuite lui Mihail Kogălniceanu, trusa de birou a lui Petru Groza. Alături de acestea se regăsesc și obiectele de birou (tocuri cu peniţă, călimări, coupe-papier, press-papier, mape de birou) ale unor mari personalități din sfera culturală: Mihail Sadoveanu, George Călinescu Tudor Arghezi, Edmond Nicolau,  Alexandru Brătescu-Voineşti.

    De asemenea, în cadrul expoziției sunt etalate valoroase manuscrise, tipărituri și facsimile  manuale din sec. XVI-XIX, xilogravuri folosite în ilustrarea cărților, inele sigilare, vignete.