FETELE DIN MILA 23 – CELE MAI BUNE BUCĂTĂRESE LA FESTIVALUL BORŞULUI DE PEŞTE DE LA CRIŞAN!

  MILA BORSCea de-a cincea ediţie a Festivalului borşului de peste al Deltei Dunării desfăşurată la Crişan în perioada 8-10 septembrie a avut cel mai mare număr de vizitatori din istorie,desi dezică acestui eveniment a fost mereu”calitate,nu cantitate!”
  La acest record a contribuit şi iniţiativa organizatorilor de la ANTREC Tulcea de a organiza o cursă specială cu nava Moldova, cursa ce a adus la Crişan peste 300 de vizitatori. Acestora li s-au alăturat alte sute de turişti aflaţi în zona sau veniţi special cu bărcile rapide, zona Crisaniului fiind practic invadată de ambarcaţiuni.
  Succesul produselor gastronomice gătite de echipele din Crişan, Maliuc, Milă 23, Caraorman a fost maxim, la fel şi cel al licorilor furnizate de echipa Verada, cel mai mare succes având cafeaua la nisip servită de maestrul Marcel Mocanu.
  Dintre oficialităţi au participat la festival au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Dumitru Mergeani, deputatul Lucian Simion, deputatul George Siscu, primarul comunei Crişan Ilie Munteanu şi doamna viceprimar Aurora Trofim, şi bineînţeles organizatorii Silviu Gheorghe şi Doina Pindic.

  „Vreau să felicit inițiatorii acestui frumos spectacol al tradițiilor locale pentru modul în care au știut să promoveze valorile locale din inima Deltei Dunării și pentru modul în care au reușit să aducă în prim plan cele mai frumoase povești ale oamenilor locului. Am participat și anul trecut la acest festival și pot să vă spun cu sinceritate că, de la an la an, acest eveniment crește, se dezvoltă și aduce elemente din ce în ce mai interesante“, a transmis vicepreședintele CJ Tulcea, Dumitru Mergeani.
  În același context, vicepreședintele Mergeani l-a felicitat pe multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, un fiu al comunei, care susține conceptul de turism lent care se dorește a fi implementat pentru zona Deltei Dunării.
  CRISAN BORSMuzica şi veselia a fost asigurată că în fiecare an de profesioniştii de la Casa de Cultură Sulina- Paul Nour, cel care a pus mâna şi pe chitară, spre bucuria amatorilor de muzică bună, Gabi Cârlan şi Flori Dunaev.
  La capitolul gastronomie deltaică premiul pentru varietatea produselor a fost câştigat de echipă din Milă 23, pe locul doi clasându-se echipă din Crişan iar pe trei cea din Caraorman.
  La capitolul special dedicate borşului de peşte, juriul alcătuit din prezentatorul Roland Brânză, reprezentantul Radio România Antena Satelor şi reprezentantul ziaruldetulcea.ro a acordat locul întâi echipajului din Mila 23, locul doi revenind celor din Maliuc iar locul trei echipei din Crişan.

  ivancursa1Invitatul de onoare şi cel mai asaltat pentru poze şi autografe a fost Ivan Patzaichin, cel care a venit singur cu barca, a organizat concursul de vâslit în canotci pentru cei mici, a dat premiile, s-a bucurat alături de localnici şi apoi a plecat mai departe, sărind sprinten printre vapoare, dezlegându-şi singur barca.
  La capitolul sportiv, concursul patronat de Ivan a fost câştigat de FEST MAREechipajul Daniel Barbaneagra- Valentin Popov, pe locul doi au venit George Mataşca şi Ovidiu Larion, bronzul fiind câştigat de cei din Maliuc, Sevastin Mareş Dimitrie şi Răzvan Maioru.
  Pe locul patru s-a clasat echipajul Dumitru Beclecciu/Stan Cristian, pe cinci Valentin Irimia/Florin Trofimov, pe şase Valentin Belazar/Andrei Vasiliu, pe şapte Crin Mihai/Mihail Radaschin, pe opt Robert Jaltapop/Dragoş Maioru.
  “A fost o ediţie foarte încărcată, cu un număr ridicat de vizitatori pentru o zonă în care se ajunge doar pe apă, noi încercăm să atragem cât mai multă lume care să cunoască zonă, să deguste produsele natural din Crişan, Milă 23, Caraorman, Maliuc, etc, apoi să îşi dorească să meargă MILA23şi acolo să vadă locurile, să revină în IMG_7100căutarea acestor produse şi să le povestească şi altor prieteni, astfel să promovăm zona”a declarat presedintele ANTREC Tulcea, Silviu Gheorghe.