Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Legea care face dreptate pentru comunitățile din localitățile Crișan și Maliuc a fost aprobată azi în Parlament! Legea care face dreptate pentru comunitățile din localitățile Crișan și Maliuc a fost aprobată azi în Parlament!
Astăzi, 24 octombrie a fost aprobat în plenul Camerei Deputaților, Proiectul de Lege privind trecerea unor suprafețe de teren din domeniul public al statului... Legea care face dreptate pentru comunitățile din localitățile Crișan și Maliuc a fost aprobată azi în Parlament!

80A89EA6-5264-4563-A052-454A7D1A37C3Astăzi, 24 octombrie a fost aprobat în plenul Camerei Deputaților, Proiectul de Lege privind trecerea unor suprafețe de teren din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „Apele Romane” în domeniul public al comunelor Crișan și Maliuc, județul Tulcea. Legea a fost adoptată cu 268 de voturi “pentru” dintr-un total de 274, un vot “impotrivă” și 5 abțineri.
Vă prezentam în continuare expozeul final pe care deputatul Lucian Simion, unul dintre susținătorii acestui proiect inițiat de fostul senator Trifon Belacurencu ( fiu al satului Mila 23), l-a avut la tribuna Parlamentului României pentru susținerea acestei Legi:
„Vorbim despre o lege benefică, necesară, pentru două dintre localitătile din Delta Dunării, despre comunităti greu încercate de-a lungul timpului de inundații, de perioade de izolare absolută, două localităti în care oamenii au invătat să trăiască cu ineditul și farmecul deltei dar și cu apele care le-au distrus în mai multe rânduri gospodăriile și locuințele dar nu și amintirile. Rădăcinile.
Astăzi, avem șansa să facem dreptate pentru comunitătile din localitătile Crișan și Gorgova (Maliuc).
Nu doresc să răpesc prea mult timp, dar, consider că suntem datori să privim retrospectiv și să ne amintim de faptul că Delta Dunării a trecut cu sacrificii imense de inundațiile din 1970 și 1974. Au fost apoi sprijinite prin programul național să construiască platforme îndiguite pentru strămutarea populației afectate . Aceste platforme au fost construite în intravilanul localitătilor pentru asigurarea de loturi individuale, necesare construcției de locuințe, în special pentru locuitorii afectați de inundații.
Prin Decizii succesive ale Consiliului Popular Județean Tulcea și ordine ale Ministerului Agriculturii, platformele au fost trecute la Apele Române .
Programul național de protecție la inundații a hotărat că după anul 1992 să se construiască diguri de apărare perimetrale zonelor intravilane iar platformele construite după inundațiile din 1970- 1974 au fost introduse prin PUG în incinta indiguită a localitătilor Gorgova și Crișan. Pentru că ele nu mai corespundeau scopurilor pentru care au fost create.
La acest moment, intravilanul acestor localităti nu mai poate fi extins din cauza îndiguirilor perimetrale, dar, și pentru faptul că structura terenurilor limitrofe reprezintă bălti și stufăris, luciu de apă care aparține Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Toate studiile din teren demonstrează faptul că aceste platforme pot contribui cu success la imbunătătirea considerabilă a infrastructurii de turism, principala alternativă de actualitate la activitătile tradiționale care asigurau locuri de muncă pentru localnici, și mă refer la pescuitul profesionist care trece printr-o criză ca urmare a exploatării excesive. Vorbim deasemenea, despre sprijinul real și speranța pe care o putem oferi tinerelor familii prin acordarea de loturi pentru construirea de case de locuit sau chiar de pensiuni agroturistice, o sansă pentru mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate care doresc să se intoarcă acasă, pentru a rămane în localitătile de domiciliu.
La fel de importante sunt și proiectele finanțate prin Programul de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) acel instrument financiar , introdus de către Comisia Europeană (CE) pentru a stimula dezvoltarea teritorială. prin intermediul căruia administrațiile locale pot dezvolta centre locale pentru activităti tradiționale, în calitate de proprietari legali ai acestor terenuri.
În finalul expozeului meu, doresc să felicit inițiatorul acestui Proiect , domnul fost senator Trifon Belacurencu, născut în Delta Dunării, cunoscător al potențialului dar și a problemelor deltei, care nu a avut timp suficient pentru a – și vedea inițiativa tranformată în LEGE .
Vă mulțumesc, stimați colegi, pentru interesul și celeritatea de care ați dat dovadă și care a făcut că un proiect de interes local, cu toate amendamentele asumate de mine, care trenează de mai bine de trei ani, să prindă contur în ultimele șase luni și să primească votul dumneavoastră în dezbaterile din comisiile de specialitate precum și avizul guvernului .
Vă rog să votați acest proiect de lege și vă mulțumesc anticipat pentru acest lucru în numele localnicilor din arealul deltaic pentru că astăzi votați pentru Delta Dunării. Unică, nepretuită, locuită de oameni care merită acest efort din partea noastră“ a declarat Simion Lucian Eduard, deputat PSD Tulcea.