MINISTRUL MELEŞCANU RĂSPUNDE ÎNTREBĂRILOR DEPUTATULUI TULCEAN ANIŞOARA RADU, LEGAT DE DREPTURILE ROMANILOR CE MUNCESC ÎN STRĂINĂTATE

  Deputat Anisoara Radu

  Deputat Anisoara Radu

  Deputatul Anişoara Radu a adresat Ministerului de Externe mai multe întrebări legate de drepturile romanilor ce muncesc în străinătate, răspunsurile venind oficial, în scris.
  „Iniţiativa a venit după ce am auzit despre situaţia unor cetăţeni romani exploataţi în Italia, acolo unde a fost trimisă şi o comisie de anchetă “a declarat deputatul Anişoara Radu.
  Întrebările adresate Ministerului de Externe au fost următoarele: „1. Acordă Ministerul de Externe susţinere pentru înfiinţarea corpului de specialişti în legislaţia muncii, care să lucreze la consulatele României din afară?; 2) Când sunt trimişi primii specialişti?; 3). Ce măsuri pregăteşte M.E. pentru prevenirea unor abuzuri precum cel din Sicilia?
  Referitor la interpelarea adresată de deputatul tulcean Anişoara Radu (PSD) pe tema apărării drepturilor cetățenilor români în străinătate, ministrul Teodor Meleşcanu a răspuns:
  „1. În ceea ce privește specialiștii în legislația muncii, se impune precizarea că aceștia deja există. În cadrul mai multor misiuni diplomatice române din Europa își desfășoară activitatea atașați pentru probleme de muncă și sociale, trimiși în misiune permanentă de Ministerul Muncii și Justiției Sociale (M.M.J.S.).
  De altfel, aceștia alcătuiesc o structură distinctă în cadrul M.M.J.S., denumită Corpul atașaților pentru probleme de muncă și sociale, al cărui statut a fost reglementat prin actele normative având ca obiect organizarea și funcționarea ministerului de resort, ultimul dintre acestea fiind Hotărârea Guvernului nr. 12/2017.
  Există atașați pentru probleme de muncă și sociale la toate ambasadele României din statele în care se înregistrează prezența unor comunități numeroase de cetățeni români rezidenți pe plan local, precum Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franța, Grecia sau Olanda.
  2. Atașații pentru probleme de muncă și sociale își desfășoară activitatea la misiunile diplomatice ale României din anul 2004.
  3. M.A.E. a inițiat și susținut, alături sau în cooperare cu alte instituții (Ministerul Muncii, Agenția Împotriva Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne), numeroase demersuri și campanii de informare pe diverse căi de comunicare, inclusiv prin deplasări în teren, care au avut ca obiect conștientizarea riscurilor exploatării prin muncă și însăși eradicarea muncii ilegale.
  Totodată, în perspectiva înființării de către autoritățile italiene, la solicitarea autorităților române, a unui centru de asistență pentru cetățenii români din sudul Italiei, M.A.E. va contribui inclusiv prin Ambasada României la Roma și Consulatul României la Catania, la bună desfășurare a activității centrului.
  Vă asigurăm că reprezentanțele diplomatice și consulare române din Italia mențin un contact permanent cu autoritățile centrale și locale italiene, cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale și ai federațiilor sindicale de pe plan local, urmărind cu atenție prioritară orice evoluție legată de fenomenul aflat în discuție și acordând cetățenilor români asistența consulară necesară.
  Cu deosebită considerație,
  Teodor-Viorel Meleșcanu “.