P.N.L.Tulcea: „Inițiativa pentru acordarea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu vine in sprijinul angajaților din mediului privat“ !

  Stefan ILIE, presedintele PNL Tulcea

  Stefan ILIE, presedintele PNL Tulcea

  Presedintele organizației judetene Tulcea a Partidului National Liberal, Stefan Ilie, a prezentat inițiativa legislativă a PNL pentru acordarea celui de-al 13-lea și al 14-lea salariu, inițiativă ce vine în sprijinul angajaților din mediu privat și, implicit, a angajatorilor acestora.

  Inițiativa legislativă este înregistrată la Camera Deputaților și urmează să intre în dezbaterea parlamentară si, dupa cum spun liberalii, angajații din mediul privat vor putea beneficia de al 13-lea și al 14-lea salariu fără ca această măsură să presupună o nouă presiune pusă pe angajatori.

  „Soluția propusă de PNL pleacă de la cadrul legal existent, conform căruia societățile cu capital privat, care au profit, pot acorda sponsorizări totale într-un an până în maximum 20% din impozitul pe profit datorat statului.  Aceste cheltuieli sunt deductibile, adică sunt scăzute din impozitul pe profit datorat statului, și este dreptul societăților comerciale private de a folosi acest instrument în cuantumul stabilit de lege.

  Dacă această sumă de 20% din impozitul pe profit nu este folosită de societatea comercială în cauză, banii respectivi rămân în contul statului.

  În mod similar mecanismului existent, PNL cere să fie introdusă posibilitatea legală a angajatorului (societăți comerciale cu capital integral privat) de a direcționa 20% din impozitul pe profit către plata celui de-al 13-lea și al 14-lea salariu.

  Soluția PNL nu este o impunere, opțiunea fiind lăsată la latitudinea angajatorului/patronului, dar cu certitudine acesta va fi interesat să-și stimuleze suplimentar angajații.

  Măsura nu afectează interesele angajatorului/patronului, întrucât nu-i micșorează acestuia marja de profit, ea rămânând supusă aceleiași cote de impozitare. Din contră, măsura va genera efecte pozitive inclusiv în interesul angajatorului. Măsura vine, implicit, în întâmpinarea problemelor din sectorul privat, fiind o compensare legitimă!

  Sectorul privat se confruntă cu presiuni legate forța de muncă, ca urmare a majorărilor salariale operate în cazul bugetarilor.

  Efectul măsurii va fi acela de a stimula societățile comerciale să-și declare profiturile în integralitatea lor, astfel încât angajații să poată beneficia de stimulentele menționate.

  Beneficiarii, aproape 4 milioane de angajați în mediul privat, vor fi încurajați să-și păstreze locul de muncă în țară și să devină mai productivi. De asemenea, măsura va stimula diminuarea muncii la negru, deoarece de astfel de stimulent poate beneficia doar angajatul cu forme legale.

  Spre deosebire de PSD, care a declanșat un război fiscal împotriva mediului privat (atât împotriva firmelor, cât și a angajaților lor), PNL vine cu o viziune care să stimuleze munca, dezvoltarea economiei de piață și a capitalului.

  Dacă PSD privește mediul privat ca fiind numai bun de exploatat prin biruri peste biruri, PNL pledează pentru sprijinirea acestuia întrucât este singura cale spre prosperitate.

  Măsurile PSD afectează mediul privat și se vor întoarce exact împotriva segmentelor sociale pe care susțin că le reprezintă, pentru că salariile/pensiile/ajutoarele sociale sunt plătite tocmai din banii dați la bugetul de stat de mediul privat. Ori, dacă mediul privat intră în colaps, inclusiv cei care beneficiază de redistribuirea sumelor vor avea de suferit. Aceasta este fundătura în care PSD orientează România, generând dezechilbre sistemice.

  Promisiunile populiste și fantasmagorice ale PSD nu pot fi realizate decât prin sacrificarea mediului privat, adică a oamenilor activi, care aduc surplus prin munca lor, adică bunăstare.

  Impozitul pe cifra de afaceri, impunerea contribuțiilor de 100% pentru contractele part-time, contul separat de TVA, reducerea contribuțiilor la Pilonul 2 de pensii și apoi desființarea lui, mutarea tuturor contribuțiilor la angajat, reintroducerea supra-accizei – sunt măsuri care arată un singur lucru: obsesia de a impune noi și noi biruri sectorului privat de către PSD“ transmite presedintele P.N.L.Tulcea, Stefan Ilie..

  Propunerea PNL este ca al 13-lea salariu să fie acordat înainte de Crăciun, iar al 14-lea salariu înainte de perioada de vară (concediu).