Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PREZENTAREA ANSAMBLURILOR PARTICIPANTE LA EDIŢIA DIN ACEST AN A FESTIVALULUI PEŞTIŞORUL DE AUR PREZENTAREA ANSAMBLURILOR PARTICIPANTE LA EDIŢIA DIN ACEST AN A FESTIVALULUI PEŞTIŞORUL DE AUR
Ansambluri internaţionale Grupul folcloric KUDM „BOSILJAK”, din localitatea Derventa, Republica Bosnia şi Herţegovina, a fost înfiinţat în anul 1995. Grupul a acumulat o bogată... PREZENTAREA ANSAMBLURILOR PARTICIPANTE LA EDIŢIA DIN ACEST AN A FESTIVALULUI PEŞTIŞORUL DE AUR

Ansambluri internaţionale

bosniaGrupul folcloric KUDM „BOSILJAK”, din localitatea Derventa, Republica Bosnia şi Herţegovina, a fost înfiinţat în anul 1995. Grupul a acumulat o bogată experienţă în toţi aceşti ani de la înfiinţare, datorată numeroaselor participări la festivaluri internaţionale în Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Grecia, Lituania, Ucraina, Turcia, Germania, Olanda, Italia, Austria, Elveţia, Ungaria, Serbia, Slovenia, Macedonia, Muntenegru, Franţa, Croaţia, Federaţia Rusă şi România.

Conducător de grup şi Director artistic: Stana Nagradić

*

BULGARIAAnsamblul de Dans Folcloric „DETELINI” este din localitatea Pavel Banya, Bulgaria.  Ansamblul a fost înfiinţat în anul 1989, membrii săi fiind copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 28 de ani. Repertoriul grupului cuprinde peste patruzeci de dansuri din toate regiunile coregrefice ale Bulgariei. A partcipat la numeroase concursuri şi festivaluri folclorice în Rusia, Spania, Italia, Georgia, Turcia, Grecia, România, Ungaria, Polonia, Cipru, Serbia, Franţa şi Macedonia.

Conducător de grup: Kolyo Kavrakov; Director artistic: Nedka Kavrakova

*

CIPRU VASILITZIASocietatea Cultural Folclorică „VASILITZIA” este din Larnaca, Cipru. A fost fondată acum cincizeci de ani în Larnaca, semicentenarul acticităţii sale sărbătorit în acest an conferindu-i o bogată experienţă. A participat la festivaluri de folclor în Bulgaria, Germania, Ungaria, Franţa, Coreea, Lituania, România, Cehoslovacia, Belgia, Suedia, Belarus, Ucraina, Grecia, Finlanda, Malta, Slovacia, Anglia, Mexic, Estonia, Polonia, Spania, Italia, Siria.

Conducător de grup şi Director artistic: Antoni Lazarou

*

COLUMBIA ESTEFANIAAnsamblul Corporacion folclorica „ESTEFANIA CAICEDO” este din localitatea Carrera, Columbia. A fost înfiinţat în anul 1998 în localitatea Barranquilla şi are în repertoriu în special dansuri tradiţionale din zona Caraibelor. A participat la festivaluri internaţionale în Columbia, Spania, Venezuela, Ungaria, Franţa.

Conducător de grup şi Director artistic: Ivan Cisneros Cano

*

GEORGIAGrupul de Dansuri Populare Georgiene „KOLKHI”, este din Tbilisi, Georgia. A fost înfiinţat în anul 1996. Grupul a susţinut, până acum, peste 70 de concerte.

Conducător de grup şi Director artistic: Zaza Esiava

*

KOSSOVOGrupul Folcloric KUD „KRIVA REKA” este din localitatea Berivojce din Kossovo şi Metohija. Grupul a fost înfiinţat în anul 2000 şi are o bogată participare la spectacole şi evenimente culturale în Serbia.

Conducător de grup: Aleksandar Antic; Director artistic: Dragan Antici.

Conducător de grup: Martin Cvetkovski; Director artistic: Zoran Cvetkovski.

*

JONKOVAnsamblul „NIKOLA JONKOV VAPCAROV” este din Skopije, Macedonia. Ansamblul a fost înfiinţat în anul 1978, acumulând un palmares prestigios. Numai în ultimii trei ani el a participat la festivaluri internaţionale de folclor în Macedonia, Spania, Grecia, Polonia, Italia, Franţa, Croaţia, Turcia, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Monaco etc.

Conducător de grup: Martin Cvetkovski; Director artistic: Zoran Cvetkovski.

MOLDOVAAnsamblul folcloric „COMOARA” este din Chişinău, Republica Moldova. Ansamblul a fost înfiinţat în anul 1991, obţinând de-a lungul anilor multe premii şi distincţii la diversele festivaluri folclorice internaţionale la care a participat: Moldova, România, Turcia, Macedonia, Bulgaria, Germania.

Conducător de grup şi Director artistic: Antip Ţarălungă.

*

POLONIAAnsamblul de Cântece şi Dansuri Mazuriene „ELK” este din localitatea Elk – Polonia, şi reprezintă dansul şi cântecul populare din zona Warmia şi Mazuria. Repertoriul său include dansuri populare din diferite regiuni ale Poloniei. Înfiinţat în anul 2001, ansamblul a reprezentat Polonia şi cultura sa în 45 de festivaluri internaţionale din 23 de ţări.

Conducător de grup şi Director artistic: Piotr Witaszczyk

*

SENEGALGrupul de balet „BAABANAA” este din Dakar – Senegal. Este format din 45 de membri şi interpretează dansuri şi cântece tradiţionale şi moderne.

Conducător de grup şi Director artistic: Madiou Sylla

*

SRI LANKAGroup „The Kandyan” este un grup foarte vechi din Sri Lanka. Repertoriul său include dansuri şi cântece tradiţionale. A participat la multe festivaluri şi a concertat în multe ţări din Asia de Sud Est (Japonia şi Coreea) şi India.

Conducător de grup şi Director artistic: S.S.W. Sampath S.Kumara

*

turciaGrupul municipal de dans folcloric „Atasehir” a fost înfiinţat în anul 2009 în Istambul – Turcia. Astăzi ansamblul numără 14 grupuri diferite de dans, care reunesc peste 350 de dansatori, interpretând dansuri din toate cele şapte regiuni ale Turciei. A participat la numeroase festivaluri de folclor, în diverse ţări: Franţa, Croaţia, Polonia, Slovacia, Spania, Ungaria, Turcia etc.

Conducătorul grupului: Raci Bal; Director Artistic: Deniz Danış şi Barış Kop

*

Ucraina trimite trei formaţii: 1. Ansamblul de copii de dans folcloric „DANA” din Chornomorsk, înfiinţat în 1998, participant la festivaluri de folclor în Italia, Bulgaria, România, Franţa, Turcia, Slovacia, Polonia, Macedonia. Conducător de grup: Natalia Ivanova; Director artistic: Svetlana Kurochkina; 2. Ansamblul de dans popular „PRIDUNAVIE”, din Ismail, înfiinţat în 1999, participant la festivaluri în Bulgaria, Romania, Polonia, Slovacia, Cehia, Serbia, Germania, Grecia. Conducător de grup: Faina Gheorghieva; Director artistic: Marina Braila. 3. Ansamblul vocal TRIO „BEREGHINEA”, din Ismail, înfiinţat în 2008. Conducător artistic: Nadia Lapshina.

*

Ansambluri din România

AG TRIVALEAnsamblul Folcloric „TRIVALE JUNIOR” al Palatului Copiilor din Piteşti, a fost practic realcătuit în anul 2010. Ansamblul a susţinut spectacole şi a participat la festivaluri folclorice atât în România, cât şi în alte ţări. Este laureat al unor festivaluri din Ruse (Bulgaria), Bucureşti, Piteşti, Târgu Jiu, Iaşi şi Alexandria. Este organizator al Festivalului internaţional de folclor pentru copii şi tineret ,,BRÂULEŢUL”, aflat la a XI-a ediţie.

Conducătorul grupului: Ramona Linte; Director artistic: Mircea Ivănescu

*

BH TULCA ARDELEANAAnsamblul „ARDELEANA” din Tulca, judeţul Bihor, are un bogat repertoriu de jocuri de pe Valea Crişului Repede şi Valea Crişului Negru. Ansamblul a participat la numeroase spectacole şi festivaluri folclorice organizate atât în localităţi din Judeţul Bihor, cât şi din alte judeţe din ţară.

Conducător al grupului şi director artistic: Laura Herdean

*

BN SIEUT CIOBANASULAnsamblul Folcloric „CIOBĂNAŞUL” din Şieuţ, Judeţul Bistriţa Năsăud a fost înfiinţat cu peste 70 de ani în urmă. Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” a participant la festivaluri de folclor din Judeţul Bistriţa-Năsăud, din ţară (Festivalul Concurs „Cântecele Oltului”, Râmnicu Vâlcea – 1987, 1988; Festivalul Internaţional „Peştişorul de Aur” – Tulcea, 2003; Festivalul Internaţional al Păstoritului – Tulcea, 2014; Festivalul Concurs „Prin tradiţii … spre identitate” – Apahida, Cluj, 2017; Festivalul Interjudeţean de Folclor „La Porţile Dorului” – Bistriţa), şi din străinătate, la (Djakovo, Croaţia -1998 şi la Radnevo – 2004 şi Plovdiv – 2016, în Bulgaria).

Conducător de grup şi director artistic: Pantea Ignat

*

INTORSURA BUZ MLADITE ROMANESTIAnsamblul de cântece şi dansuri „MLĂDIŢE ROMÂNEŞTI” a luat fiinţă în anul 1998 la Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, sub conducerea coregrafică a doamnei profesor Rodica Boieru. Deşi, în principal, promovează folclorul local, au un repertoriu diversificat, un bogat palmares şi numeroase participări la spectacole şi festivaluri, atât în zona pe care o reprezintă, cât şi în ţară.

Conducător de grup şi director artistic: prof. Boieru Rodica Daniela

*

DJ MUGURASULAnsamblul Folcloric „MUGURAŞUL” a fost înfiinţat în anul 1978 în localitatea Simnicu de Sus, Judeţul Dolj. Cu un repertoriu care include dansuri tradiţionale din Oltenia, Moldova, Dobrogea şi Transilvania (Bihor şi Maramureş), ansamblul are o importantă experienţă artistică şi competiţională, atât în ţară, cât şi peste hotare, participând la numeroase festivaluri internaţionale de folclor, la Rădăuţi, Caransebeş, Tulcea, Gaziantep, Denizli, Rousset, Amasya, Merzifon, Łódź.

Conducătorul grupului: Mitra Flori; Director artistic: Garoafă Ionel

IS RUGINOASA BAITANEASCAAnsamblul de dansuri populare „BĂITĂNEASCA DE LA RUGINOASA” a luat fiinţă în anul 1968 în localitatea Ruginoasa din Judeţul Iaşi. Dansatorii din Ruginoasa  au un bogat palmares, construit cu trudă şi talent la numeroase concursuri, festivaluri şi spectacole televizate

Conducător de grup: Axinia Cristina Ioana

*

MS SARMASU DOINA SARMASULUIAnsamblul „DOINA SĂRMAŞULUI” a luat fiinţă în anul 2013, fiind susţinut financiar de Primăria Oraşului Sărmaş. Ansamblul a participat la numeroase festivaluri judeţene şi interjudeţene, precum şi la spectacole live şi de televiziune. Ansamblul este acompaniat de Taraful „DOINA SĂRMAŞULUI!

Conducătorul grupului şi director artistic: Florin Suotean.

*

OT PERIETI MUGURASII IMINOGULUIAnsamblul folcloric „MUGURAŞII IMINOGULUI” a fost înfiinţat în toamna anului 2012 în comuna Perieţi, judeţul Olt. Ansamblul a participat la numeroase concursuri şi festivaluri naţionale având succese memorabile: Marele Premiu la Fălticeni, şi Premiul I la Slatina (şase ediţii), Corabia (trei ediţii), Brăila şi Timişoara, câte o ediţie.

Conducător grup: Alexandru Rizea; director artistic: Cristina-Aura Olteanu

*

soimusianaAnsamblul Folcloric „ŞOIMUŞIANA” din localitatea Şoimuş, Judeţul Hunedoara, a luat fiinţă în anul 2012. A participat şi a fost laureat la numeroase festivaluri din România, dar şi din alte ţări, precum Germania, Cipru şi Serbia.

Conducător de grup şi Director artistic: Bogdan Daniel Ioan

*

SV plaiurile dorneiGrupul folcloric „PLAIURILE DORNELOR” a fost înfiinţat în anul 1977 în localitatea Vatra Dornei din Judeţul Suceava. Este laureat al mai multor festivaluri folclorice pentru copii şi tineret din România, având o bogată participare la manifestări de gen din Europa, Asia şi America.

Conducător de grup şi director artistic: Vasile Moroşan

*

FANFARA ROTARIA VASLUIFanfara de copii „RotariA”, din Vaslui, judeţul Vaslui,  a luat fiinţă în  2001.  Fanfara, ale cărei piese apar pe coloana sonoră a filmului A fost sau n-a fost, al lui Corneliu Porumboiu, a câştigat premiul juriului la Festivalul Internaţional de Fanfare din Belgia (2006), concertând deseori şi participând la festivaluri internaţionale în Austria, Turcia, Franţa, Germania, Norvegia şi Italia. În Belgia, la Festivalul „Castelul de aur” din Halhem, fanfara a obţinut premiile speciale ale juriului, maestrului înmânându-i-se premiul „Pupitrul de aur”.

Conducătorul grupului: profesor Romeo Tălmaciu

*

ALTITE DOBROGENEjijilaAnsamblul folcloric „ALTIŢE DOBROGENE” din localitatea Jijila, Judeţul  Tulcea, a luat fiinţă în anul 2009. Ansamblul a participat la numeroase concursuri si festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor, obţinând rezultate remarcabile, Marele Premiu (Casimcea), Premiul I (Brăila, Bacău) Premiul de Virtuozitate (Tulcea), Premiul Special (Iaşi).

Conducător de grup: Angelica Banea; Director artistic: Veronica Angela Păun

*

Doina CasimceiAnsamblul folcloric ,,DOINA CASIMCEI” din localitatea Casimcea, judeţul Tulcea, a fost înfiinţat in anul 2011. Ansamblul a participat constant la festivaluri folclorice în România şi în străinătate (Polonia, Macedonia şi Bulgaria), obţinând Trofeul Festivalului la Gura Ialomiţei, Judeţul Ialomiţa, Marele Premiu la Mircea Voda, Judeţul Brăila, Premiul I la Tulcea, Vatra Dornei, Şimleul Silvaniei, Dorohoi şi Târgu Jiu, Conducător de grup: Alexandrina Ţilincă; Director artistic: Marian Coman

*

Ansamblul Doruletul

Ansamblul Doruletul foto arhiva

Ansamblul Folcloric de Copii „DORULEŢUL” din municipiul  Tulcea, Judeţul Tulcea, a fost înfiinţat în anul 1990 de către profesor Ştefan Coman, maestru coregraf. Peste 1000 de copii au fost membrii ai ansamblului de-a lungul anilor de activitate. Ansamblul „Doruleţul” este iniţiatorul celui mai mare festival internaţional de folclor pentru copii din România, „Peştişorul de Aur” cel care a ajuns astăzi la cea de a XXV – a ediţie. „Doruleţul” a participat la festivaluri internaţionale de profil în România, Bulgaria, Ucraina, Franţa, Serbia, Georgia, Grecia, R. Macedonia, Olanda, R. Moldova, Polonia, Ungaria, Turcia, Cipru, Croaţia etc.

Coregrafie şi coordonarea artistică: prof. Ştefan Coman; Asistent coregraf: prof. Marian Coman

*

ghiocel de la luncavitaAnsamblul Folcloric „GHIOCEL DE LA LUNCAVIŢA” a luat fiinţă în anul 2009, ca o iniţiativă a primarului Comunei Luncaviţa, din Judeţul Tulcea, domnul Ilie Ştefan. A participat la spectacole şi festivaluri în localităţi din Judeţul Tulcea.

Conducător grup: Cătălin Tănăsuică

*

PLAI DE DOR niculitelAnsamblul Folcloric ,,PLAI DE DOR” din comuna Niculiţel, Judeţul Tulcea, a fost înfiinţat în anul 1990. Din anul 2007 instruirea ansamblului se face în parteneriat cu Asociaţia Culturală ,,Doruleţul” din Tulcea. De la înfiinţare, ansamblul s-a făcut remarcat mai întâi în judeţ, apoi în ţară şi nu în ultimul rând în străinătate (Bulgaria), participând la diferite festivaluri şi concursuri judeţene, naţionale şi internaţionale, unde a obţinut diverse premii.

Conducător de grup: Daniela Jipa