Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Propunere venită de la Tulcea: Copiii cu diabet ar putea avea însoțitori până la 14 ani Propunere venită de la Tulcea: Copiii cu diabet ar putea avea însoțitori până la 14 ani
Propunerea legislativă de prelungire până la 14 ani a vârstei la care un copil cu diabet grav are dreptul la însoțitor, inițiată de deputatul... Propunere venită de la Tulcea: Copiii cu diabet ar putea avea însoțitori până la 14 ani

zaharcuPropunerea legislativă de prelungire până la 14 ani a vârstei la care un copil cu diabet grav are dreptul la însoțitor, inițiată de deputatul PSD Neviser Zaharcu, aviz favorabil în Comisia de muncă din Senat

Propunerea legislativă pentru completarea art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, inițiată de deputatul PSD Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, a fost dezbătută astăzi în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, primind raport favorabil.

Inițiativa prevede majorarea acordării indemnizației pentru copiii cu diabet de la 7 ani, cât este în prezent, la 14 ani: ‘(21) Copiii cu diabet din grupa de vârstă 0-14 ani care prezintă probleme deosebite de alimentație și administrare a tratamentului și care se încadrează în gradul de handicap grav în baza recomandării medicale, beneficiază de asistență și îngrijire la domiciliu, în condițiile prevăzute de lege.’

Propunerea legislativă a intrat mai întâi în dezbaterea Senatului, ca primă cameră sesizată, întrunind tot un raport favorabil și din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse.

‘Am înaintat această propunere legislativă pentru a corecta neclaritățile existente în prezent în ceea ce privește drepturile de care beneficiază în prezent copiii cu diabet și mamele acestora. În acest moment, mamele acestor copii încadrați în gradul de handicap grav primesc indemnizație de însoțitor, până când copilul dependent de insulină împlinește vârsta de 7 ani.

La o zi după această vârstă, mamele acestor copii nu mai pot fi însoțitori, iar copiii respectivi, deși suferă de aceeași afecțiune gravă, sunt înscriși în handicap accentuat.

Specialiștii atrag atenția că respectivii copii au nevoie și după vârsta de 7 ani de patru doze de insulină zilnic, de fiecare masă cântărită și supraveghere atentă, chiar dacă ei frecventează cursurile școlare. Mai mult, ei au nevoie de o îngrijire specială, pentru a nu fi tentați de anumite avantaje ale copiilor sănătoși, cel puțin până când vor avea discernământ.

Deposedarea mamelor lor de drepturile oferite de calitatea de însoțitor le limitează astfel posibilitatea de a-i supraveghea, astfel încât copilul bolnav de diabet poate în orice moment să sufere complicații. Medicii specialiști în diabet și boli de nutriție susțin că fără ajutorul mamei, sau a altei persoane care gătește, acestor copii le este imposibil să se descurce. În cele mai multe cazuri, la vârsta de 7 ani, un copil diagnosticat cu diabet insulino-dependent, cu nevoi speciale privind alimentația și tratamentul zilnic nu se poate descurca fără ajutorul mamei sau al unei persoane adulte care să-l însoțească. Drept urmare, este esențial ca, până la vârsta la care copilul ajunge să înțeleagă și să-și însușească acest mod de viață, să poată beneficia de un însoțitor, măsură aflată în concordanță cu politicile, strategiile și recomandările instituțiilor și organizațiilor internaționale’, a argumentat deputatul social democrat.

‘Sper ca Senatul să voteze cât mai repede această lege, deoarece efortul financiar este unul nesemnificativ, respectiv ponderea copiilor bolnavi de diabet cuprinși între 7 și 14 ani’, a conchis parlamentarul tulcean.