Săptămâna viitoare vor suna alarmele de dezastre!

  ISU9Săptămâna viitoare, Inspectoratul  General pentru Situaţii de Urgenţă , va demara la nivel național, un amplu exerciţiu pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

  Astfel că, în perioada 18-21 aprilie a.c., în mai multe judeţe din ţară vor fi declanşate mecanismele de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi vor fi acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

  La nivelul judeţului Tulcea, simularea va avea loc marţi, 18 aprilie a.c., zi în care vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.

  În perioada vizată, cetăţenii judeţului şi municipiului Tulcea vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00-15.00. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie.

  Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

  De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

  Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

  La nivel judeţului Tulcea, există 82 de astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau  centralizat.
  Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale şi operatorilor economici sursă de risc, iar reprezentanţii I.S.U. derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren a acestora.

  În anul 2016, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Delta” al judeţului Tulcea  a organizat 17 antrenamente de înştiinţare, ocazie cu care s-a verificat şi funcţionarea aparaturii de înştiinţare, avertizare, alarmare la nivelul localităţilor, acţiuni derulate în colaborare cu comitetul judeţean şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, instituţiile publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă şi operatorii economici sursă de risc.