Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

TULCEAN CERCETAT PENTRU ȘANTAJ PE FACEBOOK: CEREA POZE COMPROMIȚĂTOARE DE LA MINORE TULCEAN CERCETAT PENTRU ȘANTAJ PE FACEBOOK: CEREA POZE COMPROMIȚĂTOARE DE LA MINORE
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, în colaborare cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea... TULCEAN CERCETAT PENTRU ȘANTAJ PE FACEBOOK: CEREA POZE COMPROMIȚĂTOARE DE LA MINORE
foto arhiva

foto arhiva

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, în colaborare cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea au identificat un bărbat de 30 ani din Tulcea, acuzat pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.

În urma investigațiilor efectuate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, a rezultat faptul că bărbatul de 30 ani din judetul Tulcea, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, utilizând conturi fictive pe site-urile de socializare, ar fi abordat și ar fi purtat convorbiri cu mai multe minore cu vârste cuprinse intre 16 – 17 ani din județul Tulcea pe care prin constrângere morală, respectiv prin amenințarea cu deținerea unor materiale compromițătoare imaginare despre acestea, le-ar fi determinat să îi trimită fotografii compromițătoare cu ele.

Astfel, autorul faptei ar fi comunicat victimelor că deține clipuri video compromițătoare cu ele, pe care le va posta pe internet dacă nu îi vor  trimite fotografii indecente cu ele. Individul ar fi lăsat impresia fetelor că are cunoștințe despre aspecte personale  din viața lor .

După ce a primit fotografii compromițătoare de la unele minore, bărbatul ar fi trimis imagini cunoscuților acestora pe internet, și ar fi continuat cu amenințările, pentru a le determina să îi trimită și alte fotografii, precum și pentru a accepta întreținerea de relații sexuale .

Față de persoana în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru șantaj, conform art. 207 alin.1 și 2 din Codul Penal.

 

În situația în care sunteți victime a unor astfel de infracțiuni, contactați Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea la numărul de telefon 0240/ 506700 sau cereți ajutor. Neimplicarea și atitudinea pasivă le este favorabilă infractorilor, ba chiar mai mult îi încurajează.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea recomandă celor care petrec timp în mediul on-line:

  • Fiți prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învațați ori locul de muncă.
  • Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le și cunoașteți în realitate.
  • În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunţați apropiații și faceți o sesizare la Poliție.
  • Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet –  oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.
  • Nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.
  • Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.
  • Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale ce dezvaluie aspecte intime din viata dvs.
  • Aveți în vedere că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
  • Nu instalați pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruși şi pot produce pagube irecuperabile.
  • În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți. De asemenea, nu accesați link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.