Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

VOCEA CONCESIONARILOR: „VA TREBUI SĂ GĂSIM O SOLUŢIE AMIABILĂ “ VOCEA CONCESIONARILOR: „VA TREBUI SĂ GĂSIM O SOLUŢIE AMIABILĂ “
  Consiliul Judeţean Tulcea a aprobat recent înfiinţarea unei comisii speciale pentru studierea contractelor de concesiune. Este vorba despre terenurile aflate în proprietatea Consiliului... VOCEA CONCESIONARILOR: „VA TREBUI SĂ GĂSIM O SOLUŢIE AMIABILĂ “

 

Consiliul Judeţean Tulcea a aprobat recent înfiinţarea unei comisii speciale pentru studierea contractelor de concesiune. Este vorba despre terenurile aflate în proprietatea Consiliului Judeţean, unii consilieri fiind de părere că preţul concesiunii, stabilit prin contract în urmă cu peste 15 ani ar fi cam mici. Concret, membrii acestei comisii ce încă nu s-a pus la punct din punct de vedere birocratic, urmând a fi stabilit un calendar şi un plan de activitate, vor avea discuţii practic aproape neoficiale cu reprezentanţii concesionarilor în speranţa că vor obţine bani în plus la buget. Ulterior discuţiilor comisia va formula un raport şi va face propuneri plenului şi conducerii Consiliului Judeţean. Dacă poziţia acestei comisii este de a obţine bani de la concesionari, am încercat să aflăm şi care este părerea unor concesionari, pentru început fiind vorba despre conducerea locală a societăţii Deltarom, prin vocea directorului Cristian Cernodolea.

„Cred că înfiinţarea acestei comisii este lipsită de reavoinţă, este legală şi aşa cum ne-am prezentat şi la alte solicitări venite din partea Consiliului Judeţean, indiferent de coloratură politică a conducerii, ne vom prezenta şi acum dacă vom fi solicitaţi, împreună cu patronul societăţii. Comisia respectivă are tot dreptul de a analiza contractele de concesiune, de a-şi exprima punctul de vedere, ne vom prezenta împreună cu patronul societăţii, acesta va trebui informat cu privire la măsurile ce se doresc a fi luate de această comisie şi să îşi dea sau nu acordul pentru o eventuală majorare a concesiunii. Menţionez că nu este vina noastră faptul că am respectat aceste contracte, ele au fost încheiate în 1997-1998 când erau alte condiţii, atunci situaţia în teren era foarte dificile şi s-au făcut nişte planuri de afaceri pe termen lung pe baza acestor contracte. E adevărat că, ulterior, schimbându-se condiţiile odată cu introducerea subvenţiilor, la prima vedere valoarea concesiunii pare inferioară cifrelor ce apar pe alte contracte şi în alte zone. Trebuie să ţinem cont totuşi de faptul că suntem într-o zonă defavorizată, avem costuri foarte mari cu transportul pe care îl efectuăm cu preponderenta pe apă, avem costuri foarte mari cu piesele de schimb din cauza acelui drum distrus între Tulcea şi Chilia Veche, drum pe care de ani de zile nu s-a reparat deloc şi din această cauză sunt probleme economice majore. La prima vedere costul concesiunii este un dezavantaj dar sunt şi foarte multe dezavantaje. Ca o explicaţie mai uşor de înţeles e ca şi cum vă oferă cineva teren gratis pe Lună, dar trebuie să plătiţi lunar nişte milioane de euro să ajungeţi acolo… „declară directorul Cristian Cernodolea.

„Am preluat concesiunea cu 7 angajaţi, acum plătim 140 de localnici

Directorul Cernodolea discuta pe baza actelor oficiale

Directorul Cernodolea discuta pe baza actelor oficiale

„Vom pune pe tapet şi aceste probleme care echilibrează balanţă, de fiecare dată s-a găsit înţelegere la Consiliul Judeţean, totodată şi noi înţelegem situaţia judeţului, înţelegem că bugetul este inferior nevoilor şi considerăm că dacă se va accepta o majorare a redevenţei în primul rând să fie investite aceste sume în refacerea infrastructurii şi crearea de condiţii mai bune de viaţă pentru locuitorii zonei Pardina – Chilia Veche. Totuşi rugăm să se ţină cont şi de faptul că s-au achitat în fiecare an milioane de euro impozite şi taxe, s-a plecat în 2008 de la 7 persoane angajate iar acum avem 140 de angajati preponderent din zona menţionată Pardina- Chilia. Aceasta este părerea mea personală iar decizia finală vă aparţine proprietarului firmelor Deltarom şi Anglorom.

Pe lângă obligaţii contractuale avem şi drepturi. Să nu uităm că producţia agricolă este mai mică decât în alte zone, a trebuit să suplimentăm cu investiţii de trei milioane de euro în sisteme de irigaţii deoarece lista cu produse aprobate de Rezervaţia Biosferei după cum ştim este extrem de redusă deci nu se pot face producţii agricole că în alte zone, ne referim aici la îngrăşăminte şi alte substanţe ce sunt interzise pe teritoriul RBDD.

Părerea mea este că va trebui găsită o soluţie amiabilă pentru că în instanţă va fi mai dificil deoarece contractele ne dau dreptul să plătim redevenţa menţionată în ele pe întreaga perioadă contractuală “ne-a declarat directorul Cernodolea.