Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Ziua Mondială a Zonelor Umede- 25 de ani de la declararea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării sit RAMSAR Ziua Mondială a Zonelor Umede- 25 de ani de la declararea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării sit RAMSAR
Unde este cel mai potrivit să sărbătorim acest eveniment decât în minunatul ţinut al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, primul sit Ramsar din România? Ca... Ziua Mondială a Zonelor Umede- 25 de ani de la declararea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării sit RAMSAR

SAMSUNG CSC

Unde este cel mai potrivit să sărbătorim acest eveniment decât în minunatul ţinut al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, primul sit Ramsar din România? Ca în fiecare an, Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) a celebrat Ziua Mondială a Zonelor Umede împreună cu elevii şi cadrele didactice din Sulina, Crişan şi şcolile din municipiul Tulcea.

Astfel, în data de 2 februarie, la Centrul de Vizitare al ARBDD din Sulina, inaugurat de curând, s-a desfăşurat o activitate educaţională realizată în parteneriat cu Asociaţia Euro Tulcea, a Cercului de ecologie al Palatului copiilor – filiala Sulina şi a Bibliotecii din Sulina. La acţiune au participat elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic ,,Jean Bart” din localitate şi de la şcolile din municipiul Tulcea, părinţi, precum şi alte persoane interesate de protecţia mediului (70 persoane).

Programul acţiunii a cuprins activităţi diverse: prezentarea semnificaţiei evenimentului, a funcţiilor şi valorilor zonelor umede; citirea mesajului Secretariatului General RAMSAR; o scenetă pe tema zonelor umede prezentată de către elevii din Tulcea şi Sulina; cântece şi poezii; o prezentare privind dezvoltarea durabilă; fişe de lucru tematice conţinând completare de rebusuri, anagrame; atelier practic de îndemânare constând în realizarea unui pelican prin tehnica origami; evaluare prin chestionare şi fişe de feedback. În încheierea acţiunii au fost decernate diplome de participare şi apoi s-a organizat o excursie în zona plajei Sulina în scopul observării anumitor plante de interes comunitar specifice zonei pontice a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, vizibile în acest anotimp al anului. Elevilor li s-a prezentat o zonă bine delimitată unde creşte volbura de nisip (Convolvulus persicus), una dintre speciile de plante vulnerabile, ocrotită pe tot litoralul rezervaţiei.

Alte două acţiuni de celebrare au avut loc şi la Şcoala Gimnazială din localitatea Crişan, în coordonarea Centrului de Informare şi Educaţie Ecologică al ARBDD din localitate, la care au participat 30 de elevi şi cadre didactice.

Programul a cuprins dezbateri pe tema evenimentului de mediu şi a materialului transmis de către Secretariatul Ramsar, expoziţie de desene, cântece şi poezii. Au avut loc prezentări privind semnificaţia evenimentului, a funcţiilor şi valorilor zonelor umede, precum şi un atelier practic de realizare a unor figurine din  origami.

Pentru promovarea cât mai largă a evenimentului, a fost distribuit materialul informativ „Ziua Mondială a Zonelor Umede – 2016”, ce prezintă tema transmisă de către Secretariatul Ramsar, material ce a fost tradus şi adaptat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, transmis şcolilor din perimetrul RBDD şi celor din zona limitrofă şi pus la dispoziţia publicului larg pe site-ul www.ddbra.ro.  

De asemenea, a fost promovat concursul de fotografie lansat de Secretariatul RAMSAR ce se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani. Aceştia sunt invitaţi ca în perioada 2 februarie – 2 martie să încarce pe site-ul: http://www.worldwetlandsday.org/en/photo-contest#sthash.bL9O5Qq1.dpuf o fotografie realizată într-o zonă umedă.

Programul de celebrare a acestui eveniment de mediu s-a  încheiat la Tulcea, în data de 6 februarie 2016, cu organizarea de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în parteneriat cu Asociaţia Euro Tulcea, a unei acţiuni la care au participa elevi şi cadre didactice ale şcolilor din municipiu şi judeţ.

Toate aceste acţiuni au avut rolul de a sensibiliza şi conştientiza opinia publică cu privire la valoarea zonelor umede, a înţelegerii beneficiilor şi serviciilor aduse de aceste ecosisteme, precum şi a vulnerabilităţii acestora la impactul activităţilor umane.

Anul 2016 este un an special, deoarece se împlinesc 25 de ani de la înscrierea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pe Lista Ramsar a Convenţiei privind zonele umede de importanţă internaţională, în special ca habitat pentru păsările acvatice.