Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Comunitatea din Mahmudia susținută la Cercul Donatorilor PACT și 6400 de lei strânși! Comunitatea din Mahmudia susținută la Cercul Donatorilor PACT și 6400 de lei strânși!
Am avut emoții mari pentru că nu suntem obișnuiți să cerem, noi suntem obișnuiți să dăm, spune Domnița Maftei, prezentând proiectul grupului din comuna... Comunitatea din Mahmudia susținută la Cercul Donatorilor PACT și 6400 de lei strânși!

Cercul DonatorilorAm avut emoții mari pentru că nu suntem obișnuiți să cerem, noi suntem obișnuiți să dăm, spune Domnița Maftei, prezentând proiectul grupului din comuna Mahmudia, județul Tulcea. Acești oameni vor să motiveze tinerii și copiii din comunitate prin desfășurarea unor ateliere meșteșugărești, de artă fotorafică și dans clasic. În urma acestor ateliere, vor organiza și o Gală a talentelor pentru a promova și celebra rezultatele tinerilor. Andra Țărnea, membru în Cerc și susținătorul lor, povestește despre propria dezvoltare prin dans și ce diferență mare pot face aceste fonduri pentru viața copiilor și tinerilor din Mahmudia.

Aceasta este una dintre cele trei proiecte prezentate pe 26 noiembrie, la cea de-a patra ediție a Cercului Donatorilor PACT. În mansarda pastelată Simbio, peste 70 de oameni s-au adunat într-o seară a parteneriatului celor ce creează schimbare dăruind, după cum ne-au amintit Oana Iacob (Public Affairs Manager, JTI) și Radu Moțoc (Director Executiv, Asociația Techsoup), gazdele evenimentului. 6.400 de lei a fost suma pe care proiectul din Tulcea a strâns-o prin energia și implicarea oamenilor, seara finalizându-se cu 18.750 de lei strânși alături de toate cele 3 comunități prezente.

Cercul Donatorilor este tipul de eveniment care se potrivește foarte bine Fundației PACT, pentru că participanții înțeleg mult mai bine activitatea noastră de lucru în comunități și este evenimentul care aduce împreună, față în față, donatori cu oameni din comunități. Am simțit că a fost momentul zero al unei relații între aceste două părți, o relație care va crește cu timpul., spune Georgiana Cune, Manager de Proiect al Fundației PACT.

Celelate două proiecte, dezvoltate de grupurile din județul Brăila sunt gândite tot pentru tinerii din comunitate: grupul din Viziru dorește să creeze un Centru pentru tineret, în care vor desfășura programe de educație non-formală, vor organiza dezbateri și vor găsi împreună rezolvări pentru problemele celor tineri din comunitate. Grupul din Mircea Vodă dorește să construiască o casă tradițională pentru a păstra, promova și transmite următoarelor generații tradițiile și meșteșugurile locale.

O seară a schimbărilor mici, dar cu impact, a comunității de donatori care începe în rural și crește pentru a duce tot mai departe un bine colectiv – astfel s-a încheiat a patra ediție a Cercului.

În fiecare an, Cercul Donatorilor PACT se întâmplă după exemplul The Funding Network (www.thefundingnetwork.org.uk) și cu sprijinul prietenilor de la Asociația pentru Relații Comunitare (www.arcromania.ro).

Mai multe povești despre oameni cu inițiativă care s-au mobilizat pentru comunitatea lor poți găsi pe platforma www.oameniisudului.com.
Context

Evenimentul face parte din proiectul „Activ pentru comunitatea noastră!”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Despre noi

„Activ pentru comunitatea noastră” este o continuare a programului de formare de organizații comunitare “Învăţare, Participare, Încredere”, derulat anterior de echipa extinsă a Fundației PACT pe parcursul a cinci runde, în perioada 2002 – 2012. În cadrul acestui program s-au derulat procese de dezvoltare comunitară în peste 100 de localități rurale și urbane mici-medii din sudul României, care au contribuit la formarea de organizaţii comunitare active.

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare este activă în domeniul dezvoltarii comunitare în 19 județe din sud-vestul, sudul și sud-estul țării. Credem că fiecare comunitate are curajul, încrederea și capacitatea de a avea un rol activ în a-și construi propriul viitor. De peste 12 ani, echipa noastră sprijină oameni cu inițiativă din comunitățile mici din sudul României să construiască o viață mai bună pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanță și finanțare. Cetățenii din aceste comunități formează organizații comunitare care identifică și mobilizează resurse și acționează local pentru a rezolva probleme cu care se confruntă. Mai multe detalii despre proiectele PACT se regăsesc pe www.fundatiapact.ro și www.facebook.com/FundatiaPACT.