DELTA E ÎN COMĂ, GUVERNATORUL SE MAIMUŢĂREŞTE LA BIROU ÎNTRE DOUĂ PLIMBĂRI

  Guvernatorul joaca in filmulete la locul de munca...

  Guvernatorul joaca in filmulete la locul de munca…

  Figurant în postura de guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi în general în Delta Dunării, Malin Muşetescu va rămâne probabil în memoria populaţiei şi faunei din Delta Dunării doar din postura de actor principal al unor filmuleţe comice filmate în timpul muncii la birou.
  În timp ce guvernatorul se distrează în lumea lui virtuală, Delta Dunării dispare încet încet, agenţii de turism reclama colmatarea canalelor, pescarii dispariţia peştelui iar perspectiva unor finanţări din fonduri europene care să repună ecosistemul pe linia de plutire este din ce în ce mai îndepărtată.
  „Baltă fierbe, nu ştiu cu cine se consultă domnul guvernator, cu Dumnezeu poate. Eu voi semnala presei, îi voi invita în delta să vadă singuri situaţia disperată în care s-a ajuns, poate ar trebui scoşi şi funcţionarii din birouri să mai vadă şi ei realitatea din teren.
  Canalele trebuie să fie decolmatate şi plaurii scoși din cursul de circulație şi de acces în lacuri, gârle, e nevoie de decolmatarea curbelor Dunării vechi şi nu a sensului navigabil pentru ca el e cel care ţine apă şi cel care alimentează cu apa delta precum şi bara Sf. Gheorghe… adică ieșirea în mare să fie pe toată lățimea.

  ...delta dispare

  …delta dispare

  Lacuri şi canale… am vrea să se decolmateze ieșirea din Iacub cum trebuie, asta ar face ca patru lacuri – Iacub Jucova, Capcicova şi Zapatna să fie limpezi şi nu fierte de iarbă la începutul lui Iulie… ieșirea din Jucova… canalul din spatele Crisanului ieșea la mila 10 în Dunăre acolo unde se intersecta cu canalul ce ieșea din Jucova şi mergea spre şi spre Lacul Bondar… Deasemenea canalul de la Bondar spre milă 7 e mereu blocat de plauri de ani de zile… cel de la ieșire din Jucova spre canalul Vătafu. Canalul care merge de la mila 7 spre Lumină la intrare în Dunăre un pic… de la intersecția canalului Vătafu cu acesta spre sulina către Busurca… toate ieșirile din Lumină şi către Sulina… adică vreo patru… canalul Vătafu de la intersecția cu canalul spre milă 7 spre lacul Vătafu… ieșire canal lacul Rotund spre lacul Puiuleţ.. cele patru ieşiri din Lumină spre lacul Puiu… acces între lacul Puiu şi Roșu… intrarea în lacul Sfistun… traseu pe canalul Bogdaproste Trei iezere dar şi spre buturugi către dunăre… Intrarea sau mai degrabă ieșirea din cuibul cu lebede… ieșirea din Merhei spre Dovnics să poţi ieşi în Dunărea veche… avem specialişti la INCDD pe care se pare că nu îi baga nimeni în seamă, e ciudat “spune Daniel Iluşcă, presedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării.
  După cum spuneam, perspectivele sunt sumbre având în vedere că atât actuala dar cu precădere fostă conducere au cam bătut pasul pe loc a capitolul proiecte de finanţare.