Dichis’n’blues, ediția terță: Tulcea, oraşul de la porţile bluesului

  bluesCea de-a treia ediţie a festivalului de blues devenit deja, spre invidia specialiştilor din capitala, mai pomenit decât alte evenimente de profil deşi nu are încă vârsta grădiniţei, va avea loc pe peluză dintre Teatrul Jean Bart şi Casa Avramide, în perioada 1-2 septembrie.
  Ce va fi, în rezumat, aflam de la organizatori. Restul amănuntelor semnificative le găsiţi pe deltablues.ro

  Ioan Big (cel care i-a adus în România, spre exemplu, pe John Hammond sau Charlie Musselwhite, jurnalistul care, în urmă cu ceva timp i-a luat un interviu lui Jean-Michel Jarre, în apartamentul acestuia din centrul Parisului), a zburat de curând în Olanda, pentru a-l asculta live pe Laurence Jones. Mi-a povestit cu entuziasm. În septembrie, îl va revedea la Tulcea. Aflat pentru prima dată în România, Laurence Jones este declarat, PROG FESTla doar 24 de ani, astfel: 2014-2016 cel mai bun tânăr artist britanic, în 2016 cel mai bun chitarist britanic și nominalizat la categoria “Cel mai bun chitarist European”. În iunie 2017 a cântat alături de Buddy Guy pe scena Holland Internaţional Blues Festival.
  Angela Brown, Chris Rannenberg & Blues Cargo. Un super grup internațional. Angela Brown este o mare voce venită din blues-ul american. Chris Rannenberg, rafinat pianist german, cu un pedigree consistent și experiențe muzicale internaționale (inclusiv dincolo de ocean). Blues Cargo este cea mai importantă trupă de blues din Grecia. Cântă, în principal, Chicago Blues, adică muzică de acolo, de unde vine Angela Brown. O întâlnire aparte.
  BB & THE BLUES SHACKS, bând din Germania, de două ori câștigător al titlului de “Cea mai bună trupă de blues din Europa”. Un sunet complet, grație și celor doi suflători vienezi, invitați speciali pentru show-ul de la Tulcea.
  The SPEAKEASIES SWING BÂND vin din Salonic. Vor fi o mare supriză, pentru cei mai mulți. Delicați, energici, plăcuți ochiului. Datorită lor, anul acesta festivalul va explora zone conexe Blues-ului, astfel încât vineri, 1 septembrie, dichis’n’Blues va debuta cu o explozie de Swing. Anii ’20 revin la Tulcea. (Chiar așa, știe cineva dacă vreodată s-a cântat Swing în orașul acesta? Poate la Orcula, domule Profesor Ariton?)
  Cred că Marcian PETRESCU și Raul KUSAK nu trebuie să lipsească vreodată dintr-un festival de Blues din România. La noi n-au lipsit. Anul acesta vor susține două workshop-uri: Marcian va cuvânta și exemplifica despre istoria muzicuței în Blues. Răul va explica pianul copiilor. Magie curată.
  Pe lângă festival se vor mai mai întâmpla: Jam sessions ‘till morning, trebi culinare, bere SIKARU, vin dobrogean curat, vernisaj de artă plastică, copii mulți (la asta ținem tare!), voluntari simpatici și generoși, precum și o tabără de pictură la Luncavița. Vom “asculta pictură și vom desena muzica”. Și-altele, dar nu zicem chiar tot” grăit-a online Cristian Antonescu, de la Asociația Culturală “în EXIL”.
  Biletele le găsiți, începând de duminică, 15 august,la Casa Avramide, intrarea în muzeu.
  Vor fi, de asemenea, disponibile la locul faptei.
  Costul unui bilet este de 30 de lei (10 lei pentru copii, elevi și studenți) pentru fiecare dintre cele două seri de recitaluri. Accesul copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani este GRATUIT. Intrarea este liberă pentru toate celelalte evenimente.
  Despre invitaţi aflaţi pe http://www.deltablues.ro/#lineup