Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Marea Neagră sărbătorită de copiii din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării Marea Neagră sărbătorită de copiii din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării
În fiecare an, data de 31 octombrie marchează aniversarea Zilei Internaţionale a Mării Negre – cea mai izolată mare faţă de oceanul planetar. La... Marea Neagră sărbătorită de copiii din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

SAMSUNG CSC

În fiecare an, data de 31 octombrie marchează aniversarea Zilei Internaţionale a Mării Negre – cea mai izolată mare faţă de oceanul planetar. La această dată, în anul 1996, miniştrii mediului din cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina- au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre. Acesta conţine un set cuprinzător de strategii şi măsuri pentru protecţia şi reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mări ale lumii. Planul reprezintă practic instrumentul prin care ţările riverane luptă pentru a proteja Marea Neagră împotriva poluării.

SAMSUNG CSC

În acest an în care s-au aniversat 20 de ani de la data semnării Planului de acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre Împotriva Poluării, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în parteneriat cu Asociaţia “Euro Tulcea” au marcat acest eveniment împreună cu elevii şi cadrele didactice de la şcolile din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: Sf. Gheorghe, Sulina, Crişan, Chilia Veche.

Astfel, începând cu data de 28 octombrie au avut loc o serie de activități cultural-educative, atât în cadrul centrelor de informare ale ARBDD cât şi la şcolile din rezervaţie, avându-se în vedere şi faptul că elevii din clasele primare beneficiază de o mini-vacanţă.

SAMSUNG CSC

La Centrul de Vizitare Sulina au luat parte la activitatea de celebrare un număr de 45 de elevi şi cadre didactice de la Liceul Jean Bart Sulina, iar la Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică din Sfântu Gheorghe, 50 de elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială din localitate au celebrat Ziua Mării Negre. În cadrul programului de activităţi au avut loc prezentări ale evenimentului de mediu şi importanţa respectării prevederilor Convenției pentru Protecția Mării Negre, expoziții de desene având ca temă Marea Neagră, concursuri, jocuri de perspicacitate, ateliere de lucru în care s-au creat diverse figurine specifice mării. Voluntarii Asociaţiei “EUROTULCEA” au prezentat copiilor legende precum şi misterele încă nedezlegate ale Mării Negre, iar elevii participanţi au oferit momente artistice, interpretând cântece dedicate mării.

SAMSUNG CSC

La activităţi similare au participat 50 de elevi de la şcolile din localităţile Crişan şi Chilia Veche unde s-au desfăşurat activităţi de marcare a aniversării Zilei Internaţionale a Mării Negre, prin implicarea responsabililor centrelor de informare ale ARBDD din fiecare localitate şi a cadrelor didactice.

Prin evenimentele organizate, câteva devenite tradiționale, se urmărește cunoaşterea biodiversităţii şi importanţei mediului marin pentru om, conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și de coastă, pentru a împiedica poluarea acestora fiind evident că există un risc serios de pierdere a unor habitate valoroase și a unor peisaje și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre.

 

Marea Neagră poate fi salvată doar dacă cele şase ţări riverane semnatare  ale Planului Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre îşi vor uni eforturile pentru acest scop comun. Astfel, se impune ca autorităţile, organizaţiile neguvernamentale, sectorul economic şi cetăţenii să-şi asume o parte din responsabilitatea faţă de protecţia mediului marin şi costier, prin schimbarea atitudinii şi înţelegerea necesităţii unor acţiuni privind dezvoltarea durabilă a Mării Negre.