Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Președintele Horia Teodorescu a predat conducerea Euroregiunii Dunărea de Jos lui Anatolii Urbanskiy, preşedinte al Consiliului Regional Odesa Președintele Horia Teodorescu a predat conducerea Euroregiunii Dunărea de Jos lui Anatolii Urbanskiy, preşedinte al Consiliului Regional Odesa
După patru ani de mandat, șeful administrației județene din Tulcea, Horia Teodorescu, preşedinte al Euroregiunii „Dunărea de Jos” și președinte al Asociaţiei de Cooperare... Președintele Horia Teodorescu a predat conducerea Euroregiunii Dunărea de Jos lui Anatolii Urbanskiy, preşedinte al Consiliului Regional Odesa

euroregDupă patru ani de mandat, șeful administrației județene din Tulcea, Horia Teodorescu, preşedinte al Euroregiunii „Dunărea de Jos” și președinte al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” a predat conducerea părții ucrainene: noul președinte este Anatolii Urbanskiy, care a fost votat în unanimitate de cei prezenți în sala de ședințe                                           

Ieri dimineață, începând cu ora 9.30, la sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Județean Tulcea a avut loc Şedinţa de lucru reunită a Centrului de Coordonare al Euroregiunii „Dunărea de Jos”, a Consiliului Director al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră ”Euroregiunea Dunărea de Jos” şi a Secretariatului Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, care a avut ca scop pregătirea Deciziilor Consiliului Euroregiunii.

 Bilanț al cooperării transfrontaliere în cadrul Euroregiunii ”Dunărea de Jos”

De-a lungul a 18 ani de existență, structura asociativă a demonstrat că granițele sunt în primul rând puncte de legătură între parteneri sustenabili într-o zonă atât de încercată a Europei.

În cifre, Euroregiunea „Dunărea de Jos“ înseamnă  o comunitate de peste 4 milioane de locuitori, 8 administrații publice regionale și locale reprezentând  3 state, peste 20 milioane de euro, fonduri atrase pentru dezvoltare sustenabilă.

Toate acestea însumează responsabilitatea asumată încă din 1998 de a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă și anume: realizarea unor proiecte strategice, consolidarea relațiilor de bună vecinătate între regiunile membre, implementarea unor acțiuni comune, de îmbunătățire a infrastructurii și de promovare a potențialului euroregiunii, dezvoltare a parteneriatelor cu organisme similare la nivelul Uniunii Europene și nu numai.

Zeci de participați

La eveniment au participat partenerii din Republica Moldova și Ucraina, Excelența Sa, Emil Rapcea – Consul General al României la Odesa și Gheorghe Cucoș – reprezentantul Ambasadei Republicii Moldova în România precum și  reprezentanți ai Birourilor Regionale de Cooperare Transfrontalieră Suceava și Iași.

La eveniment au mai participat, de asemenea, Solomiia Bobrovska, vicepreședinte al Administrației Regionale de Stat Odesa; Ion Groza, Preşedinte al Consiliului Raional Cahul, Nicolae Dobrovici-Bacalbașa, Președinte al Consiliului Județului Galați, Anatolii Urbanskiy, Preşedinte al Consiliului Regional Odesa, Andrei Ciobanu, Preşedinte al Consiliului Raional Cantemir, Ionel Epureanu, Preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Oleg Zuiev, Preşedinte al Consiliului Raional Reni.

S-a votat noua conducere

„Supun atenţiei dumneavoastră alegerea domnului Anatolii Urbanskiy, Preşedinte al Consiliului Regional Odesa în funcţia de preşedinte al Euroregiunii Dunărea de Jos, a domnului Andrei Ciobanu, Preşedinte al Consiliul Raional Cantemir în funcţia de Vicepreşedinte al Euroregiunii Dunărea de Jos şi a domnului Nicolae Dobrovici Bacalbașa, Preşedinte al Consiliului Județului Galați în funcţia de Vicepreşedinte al Euroregiunii Dunărea de Jos”, președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Imediat după votarea deciziei referitoare la modificarea conducerii, președintele Horia Teodorescu a transmis un mesaj către noii gestionari ai cooperării transfrontaliere Ucraina – Moldova – România și și-a exprimat speranța că cei care îl vor urma vor coordona acestei structuri asociative chiar mai bine decât domnia sa.

„Sper să nu existe patimi, decât constructive, sper ca, în continuare, să tragem toți în aceeași direcție. Pe această cale îmi exprim încrederea că Ucraina va întreprinde toate demersurile astfel încât lucrurile să meargă din ce în ce mai bine și sper ca partea ucraineană să aibă puterea de a fi un gestionar corect, echilibrat a tot ceea ce înseamnă promovarea proiectelor. Așa cum spun de fiecare dată, munca trebuie începută de ieri: suntem la începutul unui ciclu de alocare a fondurilor europene și trebuie să fim extrem de atenți și să urmărim cele trei componente importante de cooperare transforntalieră – ca surse de finanțare pentru proiectele pe care le gândim (n.n – Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Moldova, Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina, Programul de Cooperare Teritorială în cadrul Bazinului Mării Negre). Și noi am învățat de la alții, așa că sper ca și noi să devenim un exemplu de bună practică pentru alte structuri de acest tip. În final, vă doresc din tot sufletul mult succes în implementarea proiectelor și sper ca fiecare dintre noi să reușească să își dezvolte arealul în această perioadă de finanțare!“, a transmis președintele Teodorescu.

Noul președinte, Anatolii Urbanskiy, a vorbit despre implicarea părții române în conducerea Euroregiunii „Dunărea de Jos“ și a vorbit despre cele mai importante proiecte care au fost derulate în ultimii patru ani, dar și despre planurile pentru viitorul apropiat.

„Domnul președinte Horia Teodorescu a fost cel mai important promotor al acestui program , iar în acest sens nu pot decât să îi mulțumesc foarte mult și să încerc să mă ridic la înălțimea așteptărilor“, a declarat Anatolii Urbanskiy, care a precizat că, printre prioritățile sale, se numără și unul dintre proiectele mult așteptate la nivelul județului nostru, trecerea Orlovka – Isaccea.

În plus, domnia sa a vorbit despre o altă prioritate susținută la nivelul regiunii Odesa, și anume turismul (un domeniu esential și pentru partea română): „Anul trecut, în Odesa au ajuns 2 milioane de turiști, iar turismul devine, așadar, o prioritate pentru dezvoltarea anumitor proiecte. Conform statisticilor, un loc de muncă în turism creează alte două locuri de muncă în domenii conexe“, a transmis Anatolii Urbanskiy.

***

Euroregiunea „Dunărea de Jos” s-a consacrat ca fiind una dintre cele mai active forme de cooperare transfrontalieră din România.

Acordul de constituire al Euroregiunii s-a semnat  pe 14 august 1998, la sediul Consiliului Judeţului Galaţi, primul preşedinte al acesteia fiind desemnat în persoana domnului Răsvan Angheluţă, Preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi în perioada respectivă.

Scopul Euroregiunii îl reprezintă promovarea cooperării transfrontaliere între regiunile frontaliere din România (judeţele Galați, Brăila, Tulcea), R. Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir) şi Ucraina (regiunea Odesa), în conformitate cu prevederile stipulate în:

Pe parcursul celor  18 ani de existenţă, Euroregiunea „Dunărea de Jos” și-a demonstrat viabilitatea sa la nivel european, fiind performantă în atragerea de fonduri europene și  realizarea obiectivelor comune, obiective care au contribuit la:

  • dezvoltarea economică şi socio-culturalǎ a arealului Euroregiunii “Dunărea de Jos”;
  • atragerea investiţiilor;
  • creşterea mobilitǎţii resurselor umane şi financiare;
  • diminuarea disparităților de dezvoltare regională;
  • promovarea și dezvoltarea relațiilor interumane bazate pe încredere și respect reciproc.

Noul context european, respectiv: dobândirea de cǎtre România a statutului de stat membru al Uniunii Europene și necesitatea valorificǎrii oportunitǎţilor create de noile structuri de finanţare externe, au reprezentat factorii catalizatori în crearea de noi pârghii de viabilitate ale Euroregiunii.

Astfel în martie 2009, a luat ființă Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunǎrea de Jos (ACTEDJ) – structură de  management executiv  a Euroregiunii, organizație  cu personalitate juridica română proprie, având sediul în Galați.

Întreaga activitate a Euroregiunii Dunǎrea de Jos și a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunǎrea de Jos este canalizată în principal pentru realizarea scopurilor acestora, şi anume dezvoltarea durabilǎ a membrilor săi în toate domeniile de interes comun, prin implementarea proiectelor comune, în cadrul parteneriatului euroregional.