Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Problema protecției patrimoniului cultural, discută într-o conferință internațională organizată la Tulcea Problema protecției patrimoniului cultural, discută într-o conferință internațională organizată la Tulcea
Este vorba despre o conferință de lansare a proiectului „VIOLET – Conservarea clădirilor de patrimoniu prin măsuri de reducere a energie“, implementat de Agenția... Problema protecției patrimoniului cultural, discută într-o conferință internațională organizată la Tulcea

adjEste vorba despre o conferință de lansare a proiectului „VIOLET – Conservarea clădirilor de patrimoniu prin măsuri de reducere a energie“, implementat de Agenția pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est (ADR SE).

La evenimentul care a avut loc marți dimineață, începând cu ora 9.30, la sala de conferințe a hotelului Delta din municipiu, au participat și ministrul secretar de stat Mădălin Voicu din cadrul Ministerului Culturii, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Bogdan Pușcaș, reprezentanți ai instituțiilor din domeniu din județul Tulcea.

„Întreg județul nostru are o frumoasă și inedită amprentă culturală ce se reflectă în clădiri de patrimoniu, aceste clădiri – moment istoric ce ne poartă prin cele mai interesante pagini ale istoriei locale. Elementul ce ne deosebește pe noi, dobrogenii, de restul țării, este diversitatea etnică: avem 16 etnii etnice care și-au pus amprenta e ceea ce înseamnă patrimoniu cultural“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

De asemenea, șeful administrației județene a vorbit și despre oportunitățile de finanțare prin ITI pentru clădirile de patrimoniu. În acest sens, domeniul „Cultură“ este beneficiarul sumei de 60 de milioane de euro – prealocare finanțară pentru această zonă, sume care pot merge și pentru consolidarea clădirilor – monumente istorice cu respectarea, evident, a rigorilor impuse de acest statut.

„Consiliul Județean a făcut toate eforturile pentru a pune în valoare patrimoniul cultural și a fost întotdeauna receptiv la propunerile venite în acest sens“, a mai transmis președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

La rândul său, ministrul secretar de stat Mădălin Voicu a vorbit despre cele mai importante detalii legate de „Cultură“, domeniu pe care îl definește drept „identitatea noastră națională“:

„Domeniul cultural trebuie să țină cont de reguli, ordine și disciplină, cele trei elemente importante pentru succesul în orice activitate“, a mai spus Mădălin Voicu.

Despre proiect

Perioada de implementare a proiectului este de 60 de luni, intre 1.01.2017 – 31.12.2021. Primele 36 de luni vor fi dedicate analizei bunelor practici identificate de parteneri si in baza acestora, elaborarii planului de actiune in vederea imbunatatirii programelor operationale care finanteaza Politica de Coeziune a UE, iar ultimele 24 de luni ale proiectului sunt dedicate initierii si monitorizarii unor actiuni pilot cuprinse in Planul de actiune elaborat de fiecare partener.

Obiectivul general al proiectului il constituie imbunatatirea politicilor publice in domeniul eficientei energetice a cladirilor cu valoare de patrimoniu, in vederea conservarii si adaptarii acestora la standardele actuale de eficienta energetica.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: promovarea schimbului de informatii intre regiunile partenere, in domeniul aplicarii masurilor de eficienta energetica pentru cladirile de patrimoniu, prin organizarea de ateliere de lucru participative si vizite de studiu; elaborarea si monitorizarea a 5 planuri de actiune dezvoltate, prin transfer de cunostinte si bune practici la nivel interregional si includerea in cadrul acestora a unor linii directoare pentru imbunatatirea politicii regionale; incurajarea implicarii actorilor cheie printr-o abordare multisectoriala si constituirea unui grup consultativ al actorilor cheie relevanti; diseminarea rezultatelor proiectului la nivel regional, national si european, prin dezvoltarea unor instrumente de comunicare specifice proiectului; formularea unei recomandari de includere a standardelor pentru cladiri de patrimoniu in regulamentele Uniunii Europene.

Printre principalele rezultate estimate ale proiectuluise numără cinci grupuri de lucru constituite regiunile partenere, formate din actori cheie relevanti, șase evenimente interregionale organizate in scopul facilitarii schimbului de experienta si de bune practici in cadrul parteneriatului, patru analize SWOT elaborate, cu privire la situatia cladirilor de patrimoniu, din perspectiva eficientei energetice, zece bune practici identificate la nivelul parteneriatului, cinci planuri de actiune dezvoltate, implementate si monitorizate, cu actiuni concrete de imbunatatire a politicii pentru eficienta energetica in cladirile de patrimoniu, 24 membri ai echipelor de implementare si 50 de actori cheie instruiti, cu competente si abilitati imbunatatite in implementarea masurilor de eficienta energetica in cladirile de patrimoniu, 12 evenimente organizate pentru diseminarea rezultatelor proiectului la nivelul regiunilor partenere, un  eveniment international de promovare a proiectului.