PROTEST: „Stoparea braconajului se face prin educație și crearea locurilor de muncă și nu prin măsuri restrictive“

cernegaPrimarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, atrage atentia asupra situației învățământului în comuna Ceatalchioi, județul Tulcea, precizand ca, datorită condițiilor de trai impuse de statutul special al zonei de „Rezervație Delta Dunării”, respectiv restricțiile excesive – în special pe probleme de mediu, urmate fără nici o măsură compensatorie, a dus la lipsa locurilor de muncă cât și la lipsa apei potabile în întreaga comună au dus la depopularea accentuată a comunei, respectiv la scăderea numărului de elevi ce urmează cursurile la singura școala din comuna Ceatalchioi.

„Atitudinea deranjantă și sfidătoare a statului față de comunitate este că nu se ține cont de statutul special al zonei, iar finanțarea învățământului nu este cea care este și în alte zone similare cu Delta Dunării din comunitatea europeană.

Nu se poate finanța învățământul buget/elev ca în alte zone, unde condițiile de trai nu sunt afectate de statutul special de „Rezervație”.

În prezent, în clasele primare (clasa 0, I, II, III, IV) funcționează doar o singură clasă simultan (11 elevi) cu un învățător, motiv pentru care vă solicit sprijin pentru înființarea a cel puțin 2 clase, iar clasele V-VIII funcționează tot într-o singură clasă.

Cinci clase într-o singură clasă, cu un singur învățător, lasă de dorit calitatea învățământului și anume cât timp din cele 50 minute sunt alocate în clase, cum se parcurge programa școlară, unul plânge, altul cântă, altul poveștește, altul citește… este inacceptabil și intolerabil așa ceva.

Apropos de bugetul statului vis-a-vis de statutul zonei, aș supune atenției următoarea comparație: statul român își permite să finanțeze instituții cu drept de control pe teritoriul ARBDD, între care și Corpul de Control al ARBDD, care a capturat de pe tot teritoriul Rezervației (jud. Tulcea, Constanța) pe parcusul întregului an 2016, în medie, impresionanta cantitate de 16 kg pește pe zi!!! Dar cât sunt cheltuielile cu carburanții, ambarcațiuni, angajați și care sunt cheltuielile cu cele șapte instituții abilitate de control în comparație cu cheltuielile alocate pentru învățământ?

Stoparea braconajului se poate face în special prin educație și crearea locurilor de muncă și nu prin măsuri restrictive.

În funcție de soluția care va fi adoptată în termenul prezăvut de legislația în vigoare, ne rezervăm dreptul de a sesiza organele de urmărire penală pentru posibile fapte care pot întruni elemente constitutive ale unei infracțiuni cum ar fi abuzul sau neglijența în serviciu privind finanțarea corespunzătoare a învățământului în Delta Dunării“ spune primarul comunei Ceatalchioi, Cernega Tudor.