SE SCHIMBĂ GUVERNATORUL? A.R.B.D.D. IESE DE SUB „UMBRELA “A.L.D.E. ŞI TRECE ÎN SUBORDINEA S.G.G.

  arbddGuvernul a aprobat în şedinţa de vineri o Ordonanţă de Urgenţă prin care Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării trece din subordinea Ministerului Mediului în cea a Secretariatului General al Guvernului. Ministerul Mediului este în portofoliul politic al Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor iar guvernatorul Malin Muşatescu este un cunoscut critic al PSD şi lui Liviu Dragnea, cel puţin în perioada în care activa în mediul privat. Prin trecerea A.R.B.D.D. în subordinea S.G.G. guvernatorul trece intra sub lupa guvernului P.S.D., cel atât de criticat…
  Ca avantaj din punct de vedere birocratic ar trebui menţionat faptul că astfel A.R.B.D.D. poate primi direct fonduri pentru diverse activităţi de profil cum ar fi decolmatări sau alte lucrări de amenajare, fără să se mai treacă prin Ministerul Mediului.
  CE SPUNE ORDONANŢA
  OUG prevede că managementul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” se realizează de Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul de stat, aflată în subordinea SGG.
  În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a acestei OUG, Ministerul Mediului și SGG încheie protocol de predare-preluare pentru aplicarea măsurilor referitoare la Administrația Națională de Meteorologie și Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, care va cuprinde obligatoriu creditele bugetare pe anul 2017 aferente Administrației „Delta Dunării”.
  OUG a fost adoptată având în vedere hotărârea Parlamentului pentru acordarea încrederii noului Guvern și luând în considerare necesitatea stabilirii măsurilor care să permită desfășurarea, în cel mai scurt timp, în noul cadru organizatoric, a activității Executivului și a ministerelor.
  Potrivit OUG, în cazul neadoptării acestor măsuri, „nu se pot asigura punerea în aplicare a Programului de guvernare acceptat de Parlament și îndeplinirea principalului rol al Guvernului de a realiza politica internă și externă a țării și de a exercita conducerea generală a administrației publice, cu repercusiuni directe asupra cetățenilor, elemente care vizează interesul public și constituie situații de urgență și extraordinare”.