Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Spre deosebire de predecesorii săi, actualul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, recunoaşte criza în care se zbate sistemul, deja de ani buni. Conştientizarea unui...

„Spre deosebire de predecesorii săi, actualul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, recunoaşte criza în care se zbate sistemul, deja de ani buni. Conştientizarea unui fapt reprezintă un prim pas spre rezolvarea impasului! În această idee, ministrul a recunoscut că avem nevoie de măsuri sustenabile şi reformatoare, deoarece, în caz contrar, în câţiva ani riscăm că nu mai avem medici specialişti în România!

După cum se ştie, exodul medicilor nu este un fenomen singular. România a pierdut după 1990 câteva milioane de oameni, plecaţi spre alte zări în căutarea unei vieţi mai bine, a unei slujbe plătite corespunzător şi a unui viitor decent pentru copiii lor. Faptul că situaţia medicilor este mai acută, respectiv se observă mai uşor un medic plecat din sistemul naţional de sănătate decât un zugrav sau un mecanic auto, a condus la această situaţie de criză nesfârşită. În acest context, recepţionarea corectă a circumstanţelor actuale este vitală pentru a încerca să luăm măsurile necesare pentru rezolvarea deficitului de cadre medicale existent în prezent.

Nicolae Bănicioiu recunoaşte public că avem nevoie de o serie de măsuri pentru stimularea financiară a personalului medical. Avalanşa de medici care au plecat din ţară are motivaţii obiective. România nu este pregătită să facă faţă concurenţei cu ţările vestice din punct de vedere financiar, iar ofertele primite de medicii români sunt greu de refuzat. Circumstanţele de cauzalitate pentru acest impas sunt legate şi de unele deficienţe manageriale mai vechi, respectiv negăsirea altor variante altele decât cele luate anii trecuţi: blocarea posturilor, închiderea multor spitale, lacunele legii salarizării.

Consider că ministrul Bănicioiu trebuie susţinut în demersurile sale reparatorii de către parlamentari, mai ales de către cei din Comisia de sănătate şi familie. Trebuie să venim în întâmpinarea propunerilor guvernamentale de stimulare financiară a medicilor, deoarece avem nevoie de modificarea substanţială a legislaţiei. Pentru a ţine un medic în ţară este nevoie de mai multe elemente necesar a fi îndeplinite, nu doar din punct de vedere material.

Din acest punct de vedere, am putea vorbi şi de o cointeresare a populaţiei, a pacienţilor, pentru motivarea personalului medical. Un astfel de proiect de lege se află deja în Parlament, iar adoptarea sa va da posibilitatea pacienţilor să opteze pentru un anume medic, prin plata unei taxe suplimentare. Noile tarife ale personalului medical vor fi stabilite la nivel naţional, iar opţiunea pentru un medic specialist, contra cost, va duce la creşterea concurenţei dintre sistemul de stat şi cel privat, şi, implicit, la majorarea calităţii actului medical. Implementarea acestei legi va avea ca rezultat îmbunătăţirea considerabilă a veniturilor medicilor, care să devină competitive cu cele din străinătate. De asemenea, tinerii vor fi stimulaţi să rămână în ţară, şi va creşte probabilitatea ca medicii plecaţi să revină acasă.

Este evident că statul român trebuie să găsească soluţiile optime pentru a-i mulţumi pe medici. Nu se poate reuşi acest lucru peste noapte, dar faptul că există dorinţă pentru rezolvarea problemei este un motiv îmbucurător pentru noi toţi. Nu în ultimul rând, cred că şi medicii ar trebui să vină cu propuneri constructive, pentru a contribui la îndreptarea situaţiei.

 

Deputat PSD Tulcea,                            21 mai 2015

Neviser ZAHARCU