Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Ministerul Sănătăţii demarează, astăzi, o amplă acţiune de verificare a unităţilor sanitare cu paturi, acţiune ce se va desfăşura în mai multe etape şi...

Ministerul Sănătăţii demarează, astăzi, o amplă acţiune de verificare a unităţilor sanitare cu paturi, acţiune ce se va desfăşura în mai multe etape şi va viza atât unităţile sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii, cât şi cele aflate în subordinea autorităţilor locale.

Situația jalnică de la Spitalul Județean de Urgență Tulcea a fost sesizată și descrisă în mai multe sesizări și reclamații adresate Ministerului Sănătății de către pacienți.Lipsa medicamentelor destinate pacienților, deși banii curg cître furnizori, este explicată de surse din interiorul Spitalului prin faptul că mulți medici ar duce medicamentele la cabinetele proprii, sau chiar la farmaciile unor membri de conducere.

Recent managerul Ion Popescu și-a mai deschis o farmacie într-o zonă scumpă din București, iar peste scurt timp firma managerului Popescu va inaugura un nou centru de sănătate privat pe strada Bucovinei.Reamintim că managerul Popescu este membru PDL și are legături de fa,ilie cu președintele Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon, personaj ce a girat politic ca vicepreședinte la nivel național închiderea mai multor Spitale din județ.Având în vedere că dacă în scurt timp nu se vor face schimbări, controlul va fi efectuat de colegii de partid ai managerului Popescu, rezultatul este previzibil.

“O primă etapă o reprezintă verificarea spitalelor de urgenţă judeţene şi din municipiul Bucureşti şi este vorba despre 52 de unităţi sanitare. Vor urma alte unităţi din subordinea Ministerului Sănătăţii şi unităţi sanitare stabilite şi propuse de către direcţiile de sănătate publică în funcţie de ponderea pe care aceastea o au în acordarea de asistenţă medicală de spital”, a declarat dr. Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii.

Acţiunea de control demarată astăzi are ca scop identificarea nivelului de acoperire cu medicamente şi materiale sanitare din spitale, dar şi evaluarea situaţiei financiare a unităţilor sanitare. Spitalele vor avea obligaţia să prezinte, transparent, modul în care cheltuie banul public şi să afişeze pe site-urile proprii bugetele de venituri şi cheltuieli.

De asemenea, în cadrul acţiunii de control, se va avea în vedere verificarea nivelului creditelor bugetare, cel al cheltuielilor din spitale pentru tratarea  pacienţilor, dar şi cu utilităţile, respectarea obligaţiilor unităţilor sanitare legate de asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare asiguraţilor pe perioada internării, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli pentru fiecare pacient  conform OMS nr. 1100/2005, respectarea criteriilor de internare pentru pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă sau de zi pentru care au fost raportate spre decontare/decontate servicii în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, modul de gestionare a programelor de sănătate, numărul pacienţilor ajunşi în spital în urgenţă şi câţi dintre aceştia au fost internaţi

Comisiile de control sunt mixte, alcătuite din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi din cei ai caselor de asigurări de sănătate.

Acţiunea de verificare se va defăşura până pe data de 8 iunie, iar echipele au termen de a întocmi rapoartele de control în maxim 5 zile lucrătoare de la finalizarea acţiunii de control.