140 de ani de Independență și Unitate: Dobrogea cinstește memoria eroilor neamului
ActualitateFotocomentariul zilei 13 noiembrie 2018 D.C.
Aici am fost așezați de Dumnezeu: „în calea tuturor răutăților, în bătaia tuturor vânturilor” scria Nicolae Iorga despre ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, străvechiul pământ al Dobrogei atât de râvnit pentru toate bogățiile naturii și pentru potențialul economic uriaș pe care-l dădea transportul naval și cel maritim.
Pentru noi, dobrogenii, ziua de 14 Noiembrie are o semnificație cu totul și cu totul specială: în urmă cu 140 de ani, la 14 Noiembrie 1878, Dobrogea revenea oficial în componența statului român.
La Congresul de pace de la Berlin, din iunie-iulie 1878, marile puteri europene recunoșteau dreptul istoric al Dobrogei ca parte integrantă a României.
“România a participat la războiul din 1877-1878 în modul cel mai activ și mai
Onorabil, ea a adus servicii de seamă acțiunii militare dusă în comun. În timpul cât s-au purtat lupte, România a avut în chip notoriu și oficial rolul unui stat aliat și nu a precupețit nimic pentru a-și îndeplini cu lealitate acest rol” consemna Mihail Kogălniceanu într-o scrisoare adresată agentului diplomatic al României
La Viena, Ion Bălăceanu. Participarea României la războiul din 1877-1878 și cucerirea Independenței de stat
Cu jertfă de sânge pe câmpurile de luptă și cu imensele sacrificii ale populaţiei civile, a marcat faptul că România era un stat suveran, egal cu toate celelalte state europene, a ridicat conștiința națiunii române libere și a deschis perspectiva realizării Marii Uniri de la 1918.
La 13 Noiembrie1878, Principele Carol I împreună cu Mihail Kogălniceanu, a elaborat o “Proclamație către locuitorii Dobrogei” și a fost emis “Ordinul de zi către armată”, două documente memorabile care conţineau principiile și modul de reintegrare a Dobrogei în granițele statului român modern.
La 14 noiembrie 1878, o divizie românească a trecut Dunărea în Dobrogea, prilej cu care însuși domnitorul Carol I a adresat dobrogenilor Proclamația:
“Locuitori de orice naționalitate și religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România. Cele mai sfinte și mai scumpe bunuri ale omenirii: viața, onoarea și proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituții pe care ne-o râvnesc multe țări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre și nimeni nu le va putea lovi, fără a-și primi legitima pedeapsă. Salutați dar, cu iubire, drapelul român care va fi pentru voi drapelul libertății, drapelul dreptății și al păcii. Iubiți țara la a cărei soartă este lipită de acum și soarta voastră”.
În urmă cu 140 de ani, autorităţile civile şi militare ale statului român au ajuns la Măcin, apoi la Babadag, după care au debarcat la Tulcea: aici vaporul “Ștefan cel Mare” a salutat orașul cu salve de tun. Trupele Regimentului 7 Infanterie, bateriile de artilerie și cele două escadroane de cavalerie au fost primite cu toate onorurile și cu mare bucurie de către localnici. Sărbătorim în acest an al Centenarului Marii Uniri, 140 de ani de când Dobrogea, ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, s-a întors acasă, la patria mumă, România. Se cuvine ca, la acest ceas de mare sărbătoare să ne înclinăm cu profund respect și prețuire în fața jertfei aduse de toți ostașii noștri-eroi, care, cu prețul vieții, au luptat pentru independență, pentru unitate și suveranitate.
“Nu plânge, Maică Românie/Pentru dreptate noi pierim/Copiii noștri, peste veacuri/Onoare ne vor da, o știm” scria pe un petec de hârtie găsit în ranița unui soldat mort mai târziu, în Marele Război pentru Întregire.
Să-i cinstim, așadar, cum se cuvine, să le păstrăm vie memoria în sufletele și rugăciunile noastre, să nu le înșelăm cu nici un chip așteptările. Dumnezeu să binecuvânteze România, Românii și pe toți Eroii știuți și neștiuți
Ai Neamului nostru!
La mulți Ani, Dobrogea! La Mulți Ani, România unită! La Mulți Ani, Români!
Deputat PSD Tulcea, Radu Anișoara