“Zonele umede și schimbările climatice” este tema din acest an aleasă pentru a evidenția rolul important pe care îl joacă zonele umede ca soluții naturale pentru reducerea impactului schimbărilor climatice.
Planeta noastră se transformă. Temperaturile sunt în creștere, oceanele se încălzesc, zăpada și gheața se topesc, iar nivelurile mărilor se ridică mai repede decât cele înregistrate în timpul oricărui secol precedent. Asta se întâmplă din cauza activității umane care a dus la creșterea cantității de dioxid de carbon (CO2), metan și alte gaze cu efect de seră (GES) din atmosferă. Nivelul de CO2 din atmosfera noastră a crescut cu 40% față de perioada preindustrială. Pentru a limita impactul schimbărilor climatice, comunitatea globală prin intermediul Acordului de la Paris încearcă să stabilizeze și să reducă emisiile de GES și să limiteze creșterea temperaturii medii globale în acest secol la sub 2 ° C.
Mesaje cheie pentru anul 2019:
Zonele umede sunt cheia pentru a face față schimbărilor climatice, ele reprezintă o soluție naturală.
Frecvența dezastrelor la nivel mondial s-a dublat în ultimii 35 de ani, iar 90% din aceste dezastre sunt legate de apă. Se prognozează și amplificarea fenomenelor extreme. Zonele umede joacă un rol semnificativ în stoparea emisiilor de gaze cu efect de seră și în reducerea impactului schimbărilor climatice.
Zonele umede protejează zonele costiere de vremea extremă.
Mlaștinile sărăturate, mangrovele, straturile de iarbă de mare și corali acționează ca amortizoare. Acestea reduc intensitatea valurilor de furtună sau provocate de tsunami, protejând 60% din populația care trăiește și lucrează de-a lungul zonelor de coastă de inundații, pagube materiale și pierderi de vieți omenești.
Zonele umede reduc inundațiile și ameliorează seceta.
Terenurile umede interioare, cum ar fi câmpiile inundabile, râurile, lacurile și mlaștinile, funcționează ca niște bureți, absorbind și stocând excesul de precipitații și reducând supratensiunile inundațiilor. În timpul sezoanelor uscate, în zone cu climă aridă, zonele umede eliberează apa stocată, întârziind declanșarea secetelor și reducând la minimum lipsa de apă.
Zonele umede absorb și stochează în mod natural carbonul.
Turbăriile, mangrovele și iarba de mare stochează cantități mari de carbon. Turbăriile acoperă aproximativ 3% din suprafața planetei noastre și depozitează aproximativ 30% din totalul carbonului la sol – de două ori mai mult decât toate pădurile din lume la un loc.
Nu trebuie să desecăm zonele umede.
Atunci când sunt drenate sau arse pentru agricultură (cum sunt adesea zonele umede), acestea se transformă dintr-un depozit de carbon într-o sursă de emisii de carbon, eliberând în atmosferă carbonul stocat. Emisiile de CO2 provenite din turbăriile drenate și arse sunt echivalentul a 10% din toate emisiile anuale de combustibili fosili.
Trebuie să conservăm și să refacem rezervele de zone umede.
Strategiile care abordează schimbările climatice trebuie să includă utilizarea înțeleaptă a zonelor umede. S-au pierdut deja 35% din aceste zone începând cu anul 1970. Oamenii, comunitățile și guvernele trebuie să colaboreze pentru a proteja aceste ecosisteme uimitoare, care ne ajută să facem față și să ne refacem după impactul schimbărilor climatice.
Urmând tema și recomandările propuse de Convenția Ramsar, Administrația Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) dedică perioada 30 ianuarie – 1 februarie celebrării Zilei Zonelor Umede prin organizarea mai multor acțiuni.
Astfel, înainte de începerea vacanței elevilor, se vor desfășura activități de marcare a evenimentului de mediu pe teritoriul RBDD cu participarea elevilor și cadrelor didactice ale școlilor din localitățile Sulina, Crișan și Chilia Veche, în coordonarea responsabililor Centrelor de Informare și Educație Ecologică ale ARBDD, din localitățile respective.
De asemenea, în data de 1 februarie reprezentanții ARBDD împreună cu Asociația Euro Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, elevii și cadrele didactice de la școlile din municipiul Tulcea vor celebra Ziua Zonelor Umede printr-o acțiune ce se va desfășura la Școala Gimnazială Alexandru Ciucurencu, începând cu ora 16.00.
Programul acțiunilor va cuprinde activități diverse precum: prezentarea însemnătății evenimentului, a importanței utilizării zonelor umede pentru reducerea impactului schimbărilor climatice, ateliere de lucru, activități interactive, chestionare, etc.
Mai multe informații despre Ziua Mondială a Zonelor Umede se află pe https://www.worldwetlandsday.org/en/welcome.