2 Februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede Tema anului 2017 – “Zone umede pentru reducerea riscului dezastrelor”
Actualitate 1 ianuarie 2017 D.C.
Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an pe 2 februarie pentru sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă. Ea marchează, de asemenea, și data adoptării în 1971, în orașul iranian Ramsar, a Convenției Ramsar asupra zonelor umede. Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost sărbătorită pentru prima dată în 1997.
“Zonele umede pentru reducerea riscului dezastrelor” este tema din acest an aleasă pentru a evidenţia rolul important pe care îl joacă zonele umede în reducerea impactului evenimentelor meteorologice extreme, precum: inundații, secete și cicloane. Ele acționează ca un burete natural, care absoarbe și stochează excesul de precipitații și reduce revărsările de ape. Pe parcursul sezonului uscat, zonele umede eliberează apa stocată, întârziind instalarea secetei și reducând deficitul de apă.
În ultimii 35 de ani, frecvența calamităților naturale aproape că s-a dublat pe tot globul, multe fiind determinate de schimbările climatice și pericolele climaterice, cum ar fi inundații, cicloane tropicale și secete. Potrivit Departamentului Apă al Organizației Națiunilor Unite, 90% dintre calamitățile naturale sunt legate de apă. Grupul Inter-guvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) prezice chiar mai multe evenimente extreme pe viitor ca urmare a schimbărilor climatice.
Tributul uman este tragic: 1,35 milioane de oameni au murit ca urmare a unor dezastre naturale între anii 1996 și 2015. Circa 90% din decese s-au înregistrat în țările cu venituri joase și medii. În ceea ce privește pierderile materiale, calamitățile naturale au cauzat pagube de 3.3 trilioane de dolari între 1980 și 2014.
Cu toate acestea, publicul larg nu este în mare parte conștient de modul în care zonele umede ne protejează. De fapt, de multe ori oamenii văd zonele umede ca zone pustii; ceva care urmează să fie transformat pentru a răspunde altor scopuri. Oamenii de știință estimează că cel puțin 64% din zonele umede din lume au dispărut din 1900.
Dezastre sau pericole?
Ne gândim la inundații, secete, tsunami, cicloane / uragane, cutremure și alte evenimente extreme ca și dezastre. Dar, de fapt, acestea sunt pericole naturale. Un dezastru este distrugerea severă, care este cauzată unei comunități sau națiuni, în pierderi umane, materiale, economice sau de mediu.
Utilizarea zonelor umede pentru a minimiza pagubele provocate de dezastre
Definite ca zone care sunt inundate cu apă, fie sezonier sau permanent, zonele umede reprezintă un factor natural de protecţie împotriva dezastrelor.
De-a lungul liniei de coastă, zonele umede acționează ca o zonă de protecție naturală. De exemplu, au ajutat la evitarea unor pagube de peste 625 milioane dolari cauzate de Uraganul Sandy în 2012.
Pe partea continentală, zonele umede absorb precipitațiile în exces, reducând inundațiile. Iar atunci când sunt bine gestionate, zonele umede ajută comunitățile să se pregătească pentru, să facă faţă sau să-şi revină după dezastre, făcându-le chiar mai puternice decât înaintea dezastrului.
Mesajele cheie lansate odată cu tema de anul acesta pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede în 2017 sunt:
- Zonele umede sunt o protecție naturală împotriva dezastrelor și ne ajută să facem față evenimentelor meteorologice extreme.
- Zonele umede bine gestionate asigură comunităților adaptabilitatea necesară în cazul dezastrelor.
- Luați măsuri care contribuie la conservarea și promovarea utilizării durabile a zonelor umede!
Urmând tema şi recomandările propuse de Convenţia Ramsar, Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) va celebra Ziua Zonelor Umede prin organizarea mai multor acţiuni.
Astfel, în data de 2 februarie se vor desfășura activități de celebrare a evenimentului de mediu pe teritoriul RBDD cu participarea elevilor și cadrelor didactice ale școlilor din localitățile Sulina, Crișan și Chilia Veche, în coordonarea responsabililor Centrelor de Informare și Educație Ecologică ale ARBDD, din localitățile respective.
De asemenea, în data de 3 februarie reprezentanții ARBDD împreună cu Asociația Euro Tulcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, elevii şi cadrele didactice de la şcolile din municipiul Tulcea vor celebra Ziua Zonelor Umede printr-o acțiune ce se va desfășura la Școala Gimnazială Alexandru Ciucurencu, începând cu ora 14.30. Acţiunea va fi organizată în sistem de teleconferinţă, prin intermediul căruia se va intra în legătură directă cu elevii și cadrele didactice din Tulcea, Mahmudia, Isaccea şi Luncavița.
Programul acţiunilor va cuprinde activităţi diverse precum: prezentarea însemnătăţii evenimentului, a importanței zonelor umede pentru reducerea riscurilor dezastrelor naturale, prezentări privind utilizarea zonelor umede pentru a minimiza pagubele provocate de dezastre, ateliere de lucru, jocuri de rol, activităţi interactive chestionare şi feed-back.
Secretariatul Convenției Ramsar organizează, şi în acest an, Concursul de fotografii din zonele umede, adresat elevilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 18 – 25 ani, în perioada 2 februarie – 2 martie, pentru a ilustra astfel valorile naturale ale acestor ținuturi ce asigură mijloace de subzistență unui număr însemnat de oameni din populația planetei. Despre concurs puteți afla mai multe detalii la:http://www.worldwetlandsday.org/documents/10184/162407/WWD17_photo_poster_Engl_HD2_+Desktop.pdf/3ae72cc3-a9dc-4d00-8bf4-397b95c58924