Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

27 ianuarie, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului 27 ianuarie, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Comunitatea Evreilor din Tulcea (C.E.T.) a marcat vineri, 27 ianuarie, la Templul Coral din municipiu, „Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului”. În afară de... 27 ianuarie, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

evreiComunitatea Evreilor din Tulcea (C.E.T.) a marcat vineri, 27 ianuarie, la Templul Coral din municipiu, „Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului”. În afară de membri ai C.E.T., la eveniment au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – judeţul Tulcea, ai Consiliului Judeţean, membri ai altor minorităţi naţionale organizate la nivelul judeţului, simpatizanţi ai C.E.T.

Preşedintele C.E.T., Solomon Faimblat, a prezentat la început semnificaţia datei de 27 ianuarie şi motivul pentru care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a stabilit ca aceasta să fie Ziua Universală de Comemorare a Victimelor Holocaustului, apoi consilierul Nicolae Mihai a dat citire mesajului adresat de preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu.

Toți oamenii au dreptul la un tratament egal și corect , indiferent de vârstă, categorie socială sau apartenența la un grup etnic ! Evenimente sângeroase și tragice precum genocidurile care au avut loc în trecut sunt amintiri triste dar pline de învățăminte pentru fiecare generație , sunt un apel la înțelegere și toleranță reciprocă.

Istoria ne-a dovedit că o situație economică precară , un context politic instabil și intoleranța pot duce la tragedii soldate cu pierderi de vieți de omenești, imposibil de compensat !

Astăzi , când comemorăm victimele Holocaustului , evocăm greșelile trecutului și ne dorim ca România să rămână o țară stabilă și înfloritoare iar comunitatea tulceană un exemplu de conviețuire pașnică și toleranță religioasă.

Să le fie veșnică pomenirea celor trecuți în neființă în condiții tragice iar noi și generațiile ce vor veni , să ne bucurăm de pace și armonie !”, a transmis Nicolae Mihai în numele președintelui Teodorescu.

Pe 27 ianuarie 1945, armata sovietică elibera cel mai mare lagăr de exterminare, cel de la Auschwitz – Birkenau (Polonia), redând libertatea a peste 7.500 de prizonieri, după ce aici fuseseră ucise din 1940 peste un milion patru sute de mii de persoane.

Iată mesajul trimis de prefectul judeţului, Alexandru – Cristian Iordan: „În 2005, în a şaizecea Adunare Generală, care avea loc în al şaizecilea an de la înfrângerea regimului nazist, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit prin rezoluţie ca 27 ianuarie să fie Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 27 ianuarie pentru că, în urmă cu 72 de ani, odată cu eliberarea de către armata sovietică a lagărului Auschwitz-Birkenau, lumea începea să cunoască ororile petrecute în lagărele de exterminare naziste, în Holocaust pierind o treime din poporul evreu.

          Prin Rezoluţia din 2005 se respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric (în parte sau integral).

          În acelaşi an, 2005, în România a fost înfiinţat Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului «Elie Wiesel» în scopul identificării, arhivării, cercetării şi publicării documentelor privitoare la Holocaust.

   

 

          Statul român este hotărât să prevină şi să combată antisemitismul în toate manifestările sale, garantându-le evreilor că pot avea viaţa pe care şi-o doresc. Combatem intoleranţa şi discriminarea: România trebuie să fie un loc al toleranţei şi al păcii.

          Este obligaţia noastră să cinstim memoria victimelor Holocaustului, este datoria noastră să învăţăm şi generaţiile viitoare importanţa mesajului rugăciunii evreieşti «Să ne amintim!»”.

 

După un cuvânt emoţionant, plin de compasiune pentru cea mai mare crimă în masă a secolului al XX-lea, doctorul Elena Breţcan – membru afiliat al C.E.T. – a adresat participanţilor rugămintea păstrării unui moment de reculegere în memoria victimelor regimului nazist.

În continuare, prin grija preşedintelui Solomon Faimblat, a fost prezentat un scurtmetraj despre atrocităţile comise în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

În final, şase lumânări au fost aprinse în memoria celor şase milioane de evrei ucişi în timpul regimului nazist.