Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Jocurile de noroc reprezintă o activitate entuziasmată pentru oameni de pe întregul glob pământesc, însă acestea ascund și o latură mai întunecată. Ceea ce...

Jocurile de noroc reprezintă o activitate entuziasmată pentru oameni de pe întregul glob pământesc, însă acestea ascund și o latură mai întunecată. Ceea ce începe adeseori cu o simplă plăcere experimentată după testarea de bonusuri casino poate scăpa de sub control. Acesta este motivul pentru care atât de mulți operatori recomandă abordarea responsabilă a jocurilor. Din păcate, o grămadă de factori pot sta la baza comportamentelor problematice care ghidează jucătorii spre dependență. Haide să vedem 4 lucruri care pot semnala o astfel de problemă.

Simți regretul după ce joci

Regretul reprezintă de multe ori un semnal de alarmă pentru jucători. Această emoție indică o anumită perspectivă formată asupra activității și anume că aceasta nu generează o stare de bine. În absența plăcerii, tot ceea ce rămâne este necesitatea obsesivă de a juca și neputința de a opri activitatea. Regretul este generat și de modul în care jocul și rezultatele sunt percepute. Acei jucători care joacă doar din divertisment nu dau prea multă importanță pierderilor, în timp ce un jucător care este dependent poate fi foarte dezamăgit de acestea, încercând pe urmă să recupereze pierderile sau să se refugieze în continuare în jocuri, pentru a evita starea de regret.

Regretul și rușinea pot fi emoții foarte puternice, neplăcute și dureroase. Cu toate acestea, de multe ori chiar aceste emoții sunt cele care direcționează jucătorii înapoi către jocuri și comportamentele lor problematice. Atunci când emoțiile negative apar, unii jucători aleg să uite rapid de ele, folosind jocurile de noroc drept un mecanism de apărare față de orice stare neplăcută. Ceea ce jucătorii trebuie să înțeleagă este că problema nu va deveni niciodată soluția, prin urmare dacă ai dezvoltat un comportament de joc problematic sau chiar o dependență, nu vei putea rezolva acest lucru alegând să joci în continuare.

Când nu joci, ceva lipsește

Jocurile de noroc ajung să reprezinte interesul principal în viața multor jucători, ceea ce reduce treptat plăcerea resimțită în cadrul altor activități. Această dependență acaparează viețile oamenilor și vine la pachet cu un cost emoțional foarte mare. Este vorba despre golul interior care apare în absența jocurilor. El se generează deoarece, dacă nu joci responsabil, este dificil să menții un scop clar în viață. Atunci când atenția nu este dirijată către mai multe interese diverse, jucătorul nu își mai poate acoperii toate necesitățile sociale, profesionale și personale de care are nevoie pentru a trăi într-un mod echilibrat. Astfel se ajunge la devalorizarea identității, prin evitarea altor activități care clădesc ființa umană și care aduc un plus de entuziasm în viață. Acest gol interior redirecționează jucătorii spre sursa de adrenalină, care nu reușește decât să mascheze starea reală, trăind astfel o emoție de suprafață.

Te joci până când banii tăi dispar

Unul dintre cele mai evidente semne ale dependenței de jocuri de noroc este prelungirea jocului până la epuizarea banilor. Este cel mai ușor lucru de observat, atât de propria persoană cât și de oamenii din jur. În acest fel se poate observa că jucătorul nu are o bună capacitate de autocontrol și că nu reușește să își gestioneze eficient bugetul. În multe cazuri, acest comportament duce la împrumuturi repetate, care pot afecta calitatea relațiilor cu alte persoane. Cel mai indicat este ca jucătorii să se oprească din joc atunci când ating anumite limite prestabilite, însă dependența face ca ei să încerce să recupereze pierderile. În plus, se prea poate să ajungi să ai nevoie să plasezi mize tot mai mari pentru a ajunge să simți din nou emoțiile puternice de la început.

Ai furat bani pentru a-i folosi pentru jocuri de noroc

În cazuri extreme, jucătorii ajung să fure bani pentru a avea resursele financiare necesare pentru a continua să joace jocuri de noroc. Activitatea se dovedește a fii mult prea costisitoare pentru bugetul personal, odată ce se atinge nivelul de dependență. În încercarea disperată de a umple golul interior și de a retrăi senzația de entuziasm, unii ajung la furt. Cu atât mai mult, jucătorii care s-au împrumutat de la alte persoane încep să își piardă din credibilitate. Prin urmare ajung să fure, deoarece știu că nu vor mai primii bani de bună voie. Nu mereu intenția este rea, uneori ei chiar considerând că vor reuși să câștige suficient de mult încât să răsplătească toate persoanele de la care s-au împrumutat. Cu toate acestea, ciclul vicios al dependenței îi prinde din urmă și ajung din nou să își epuizeze întregul buget. Nu uita sa joci responsabil!

Concluzie

Unele simptome și semne ale dependenței de jocuri de noroc sunt mai evidente decât altele. Apariția și intensitatea lor variază de la jucător la jucător, având în vedere că fiecare context este diferit. Din păcate, indiferent de intensitatea acestor semne și simptome, efectele pot ajunge să fie devastatoare. Diverse arii ale vieții pot ajunge să fie afectate considerabil, prin urmare se recomandă ca orice jucător care se regăsește în această situație să apeleze la ajutor.