Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

My Name is Salt, câștigătorul Marelui Premiu al Pelicam, a treia ediție My Name is Salt, câștigătorul Marelui Premiu al Pelicam, a treia ediție
  Tulcea, 16 iunie – Filmul My Name is Salt (Elveția / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din... My Name is Salt, câștigătorul Marelui Premiu al Pelicam, a treia ediție

 

Tulcea, 16 iunie – Filmul My Name is Salt (Elveția / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deșert, este câștigătorul Marelui Premiu al ediției a treia de Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni.

Juriul format din regizorul Cristi Puiu, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin și antropologul Michael Stewart a desemnat câștigătoare povestea celor 8.000 de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc din greu pentru a-și câștiga existența. Ei muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată, a decis juriul. Filmul a câștigat un premiu în valoare de 1.000 de euro oferit de Primăria Tulcea.

La categoria scurt metraje, juriul a decis că filmul Santra and the Talking Trees merită premiul întâi. Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013) este un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă. Filmul combină animația și imagini de arhivă, într-un poem cinematic ce creează o aventură etnografică deosebită. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Centrul Cultural al Cinematografiei.

Fresh Perspectives a fost categoria jurizată de tineri tulceni coordonați de geologul Georgeta Ionescu. Ei au decis că When You’ve Gone, I’ll Still Be There este câștigătorul. Filmul regizat de Carl A. Fechner spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Administrația Fondului Cultural Național.

La categoria Black Sea Docs câștigător a fost filmul Pipeline, producție ruso-germano-cehă care explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania.  Juriul a fost compus din Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Zaragoza, din rețeaua Green Film Network, din care face parte și Pelicam, antropologul Vintilă Mihăilescu și Octav Gheorghe. Premiul constă în servicii de postproducție în valoare de 3.000 de euro. De asemenea, filmul câștigător este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015 și înseamnă că va fi proiectat în aproximativ 25 de țări din lume.

Pelicam a adus la Tulcea, pentru al treilea an consecutiv, peste 30 de filme în premieră națională, regizori internaționali premiați, organizații de protecția mediului și a stârnit un interes crescut față de anul trecut în rândul tulcenilor.

Pelicam este important pentru oraș, în România lumea a cam uitat să meargă la cinema. E importantă dimensiunea educațională, lucrurile o să se așeze, e din ce în ce mai bine. Nu cred că există un film documentar sau de ficțiune care să nu atingă de aproape sau de departe chestiunea asta – mediu, lumea, cosmosul. Mi-au plăcut filmele, ca spectator am fost confortabil cu selecția. N-am mai fost niciodată la un festival de film de mediu. Nu prea cred în împărțeala asta, dar s-ar putea să fie necesară pentru că dacă nu există festivaluri de acest gen, aceste filme n-ar avea șansa să ajungă la public. Sunt impresionat. Sper să devină un festival care să atragă toată Dobrogea și toată România, a declarat regizorul Cristi Puiu, președintele juriului.

Fiind o societate țărănească, de fapt, care nu s-a despărțit demult de natură, nu are nevoie să se reapropie de natură că încă n-a pierdut-o, dar suntem în situația în care ne apropiem de societățile mari industrializate. Pentru noi, natura e ceva din viața de zi cu zi – asta e căpița, ăsta e pomul etc. Miza centrală a unui festival de mediu este un mod de a privi, o perspectivă, o privire. Privirea se învață, iar felul în care noi privim natura este needucat. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la această ediție e că mișună de elevi, voluntarii sunt elevi, juriul unei secțiuni e făcut din elevi. Nu spun că după acest festival lucrurile se vor schimba total și patrimoniul natural va fi privit cu alți ochi, dar e un proces pe decenii. Festivalul e o picătură într-un ocean, dar dacă nu începi să uzi nu crește”, a spus, la rândul său, antropologul Vintilă Mihăilescu, membru al juriului.

A treia ediție de Pelicam s-a încheiat cu un concert Subcarpați care au strâns tulcenii în Piața Civică în număr mare.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principală a ApaNova București și cu sprijinul BRD, Renault, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali: Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.