Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ZIUA POMPIERILOR! ZIUA POMPIERILOR!
Cu ocazia aniversării la data de 13 Septembrie a ,,Zilei Pompierilor din Romania” şi împlinirii a 166 de ani de la eroicele lupte ale... ZIUA POMPIERILOR!

Cu ocazia aniversării la data de 13 Septembrie a ,,Zilei Pompierilor din Romania” şi împlinirii a 166 de ani de la eroicele lupte ale pompierilor din     Dealul Spirii, sambătă, 13Septembrie 2014 colectivul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea organizează  începând cu ora 9.00 pe arterele principale ale municipiului Tulcea (I.S.U. –  str. 1848 – str. Barajului –   str. Babadag – str. Dobrogeanu Gherea – str. Păcii – str. Isaccei – str. 1848 – I.S.U Tulcea) o defilare cu tehnica de intervenţie, şi începând cu ora 09.30, la sediul inspectoratului din str. 1848 nr. 16, vor fi prezentate exerciţii demonstrative urmate de prezentarea tehnicii din dotare în cadrul Zilei Porţilor Deschise.

Din istoria pompierilor militari tulceni

Pe  data de 13 Septembrie de  ,,Ziua Pompierilor din România” se împlinesc 166 de ani de la eroicele lupte ale acestora, care au avut loc în  Dealul Spirii.

Odată cu dezvoltarea societăţii, a apărut necesitatea organizării unor formaţiuni de pompieri specializaţi, gata în orice moment să intervină pentru stingerea incendiilor. Organizarea în sistem militar, cu caracteristicile acestuia (disciplină, rigoare, operativitate), s-a dovedit a fi cea mai potrivită, astfel încât, în anul 1835, a fost constituită prima unitate de pompieri militari – Compania de Pompieri Iaşi, urmată la 1 iulie 1845 de Roata de pompieri Bucureşti şi mai apoi de unităţi în toate oraşele importante din ţară.

Organizarea pompierilor din judeţul Tulcea s-a făcut după reintegrarea Dobrogei. României, în urma războiului de Independeţă în conformitae cu legile în vigoare atunci în România, respective legea privitoare la serviciul pompierilor din 1861 şi decretul pentru organizarea pompierilor din ţară.

Deşi nu sunt documente care să ateste organizarea pompierilor din Tulcea imediat după eliberarea Dobrogei, în anul 1889 rezultă că primul şef al pompierilor tulceni a fost Gheorghe Gavrilescu, care în această funcţie era din 1879. În anul 1889 se cunoaşte prima formaţie completă a serviciului de pompieri al oraşului Tulcea fiind alcătuită din:

– un şef de pompieri;

– 2 caporali;

– 13 pompieri;

– 2 sacagii;

În anul 1900 numărul personalului creşte la 27 având în componenţă pe lângă Şeful pompierilor, un sergent, un caporal şi patru hornari. După 1903 numărul pompierilor se stabileşte la cifra de 22. Din 1906 vine la conducerea serviciului de pompieri Gheorghe Vidraşcu având în subordine un sergent, doi caporali şi nouăsprezece pompieri. După primul razboi mondial serviciul pompierilor îşi schimbă denumirea în serviciul de incendii, în subordinea serviciului tehnic al primăriei. În anul 1919 la comanda pompierilor tulceni vine sublocotenentul în rezervă Claru Constantin, iar numărul oamenilor variază între douăzeci şi douăzeci şi cinci.

Edificator pentru organizarea pompierilor tulceni este  documentul care atestă inspecţia              făcută de către inspectorul  general al pompierilor din ţară în anul 1925 din care rezultă structura serviciului de incendiu al oraşului Tulcea, dotarea cu echipament de incendiu şi altele. Astfel serviciul era format dintr-un comandant, subcomandant, un sergent, un caporal şi mai mulţi pompieri ,având în dotare: zece cai, pompe, furtunuri şi coifuri. În oraş funcţionau şaizeci de ,,guri de apă”, legătura între pompieri şi uzina de apă nu era telefonică, aceasta făcându-se printr-un călăreţ. Pentru buna funcţionare a serviciului inspectorul general recomandă procurarea unei pompe cu debit de 400 – 500 litri pe minut, 400 – 500 metri de furtun de calitate cu racorduri “Storz” de bronz, topoare, brâie de incendiu, cordiţe de salvare, scări simple şi turnante.

În anul 1931 a început construirea unei cazărmi şi cu remizele necesare pompierilor, pe strada Independenţei.

În baza convenţiei stabilite între Ministerul Armatei şi Primăria Tulcea lua fiinţă la 1 ianuarie 1933 primul serviciu de pompieri militari de pe raza judeţului. Prin Înaltul Decret Regal nr. 815 din 3 aprilie 1936 era promulgată Legea care reglementa organizarea şi funcţionarea pompierilor de pe întreg cuprinsul ţării, astfel că că la cea vreme la nivelul oraşului Tulcea a funcţionat o secţie de pompieri militari.

Compania P.C.I. Tulcea a fost infiinţată in anul 1940 cand a fost organizată sub egida primăriei judeţului Tulcea, in scopul asigurării intervenţiei pentru stingerea incendiilor în oraşul si judeţul Tulcea.

La începutul anului 1948 exista în oraşul Tulcea  o Companie de Pompieri ce ocupa cazarma din strada 14 noiembrie. Aceasta avea următoarea încadrare: un comandant de companie, un plutonier de companie şi 32 gradaţi şi soldaţi.

În această formă organizatorică funcţionează până in anul 1949, când trece în cadrul trupelor M.A.I., dată la care îşi desfăşoară activitatea sub denumirea de Secţia de Pompieri Tulcea, aparţinând din punct de vedere organizatoric de Grupul 4 Pompieri Constanţa până in anul 1952, când în urma raionării administrative a teritoriului Republicii Populare Române, aparţine de Grupul Regional P.C.I. Constanţa, eşalonul său superior, cu sediul în oraşul Constanţa în str. Mircea nr.104, care îşi exercita atribuţiunile pe teritoriul regiunii Constanţa

In 1955 se dă în folosinţă sediul Companiei de Pompieri Tulcea de pe str. Zorelelor nr.34. Din anul 1960, ca urmare a schimbării denumirii regiunilor administrative, Compania P.C.I. Tulcea face parte din Grupul Regional P.C.I. Dobrogea. Activititatea de bază a Companiei P.C.I. Tulcea era asigurarea intervenţiei pentru localizarea şi lichidarea incendiilor declarate în oraşul Tulcea, raionul Tulcea, raionul Măcin şi partea de sud a raionului Istria.

Anii postbelici au conservat forma de organizare tradiţional militară a instituţiei pompierilor, procesul de modernizare cuprinzând, deopotrivă, planul conceptual şi cel material, la nivelul realităţilor tehnico-economice.

La 1 ianuarie 1961 în urma reîmpărţirii teritorial-administrative a trupelor de pompieri, prin scindarea grupului regional P.C.I. Dobrogea cu sediul în municipiul Constanţa în baza ordinului ministrului de interne nr. 2670 a luat fiinţă la data de 1 octombrie 1968 prin Ordinul MAI nr. 3061 în urma reorganizării Corpului Pompierilor Militari corespunzător impărţirii administrativ-teritoriale a ţării in judeţe. In consecintă a luat fiinţă Grupul de Pompieri al judeţului Tulcea, cu sediul în strada Mircea Vodă nr. 64.

Grupul de Pompieri al judeţului Tulcea avea în componenţa sa un efectiv de 10 ofiţeri, 4 subofiţeri, 7 militari în termen şi ia în subordine compania de pompieri categoria a – III – a Tulcea, existentă, care avea un efectiv de 2 ofiţeri, 7 subofiţeri, 38 gradaţi şi soldaţi.

La momentul înfiinţării la comanda Grupului de Pompieri al judeţului Tulcea a fost numit dl. Lt. col. Filote Alexandru.

La comanda Grupului s-au succedat urmatorii ofiţeri:

– 01.11.1983 – 31.05.1989 – Colonel BĂRBĂTESCU VASILE;

– 01.06.1989 – 31.01.1990 – Colonel GALU EUGEN;

– 01.02.1990 – 14.11.1995  – Colonel BĂRBĂTESCU VASILE;

– 15.11.1995 – 31.12.1997 – Colonel STAN EMANUEL;

– 01.01.1998 – 31.05.2001 – Colonel DEMETER STELIAN;

– 01.06.2001 – 05.12.2007 – Colonel MILIAN GHEORGHE;

– 15.03.2008 – 31.03.2009 –  Colonel COTOROANĂ GHEORGHE;

– 15.09.2009 şi până în prezent, colonel BAŞCĂU FLORIN – DUMITRU.

Adevărate fapte de eroim au săvârşit pompierii militari tulceni în cooperare cu formaţiile civile de pompieri la inundaţiile din1970 – 1975, salvând vieţi omeneşti şi bunuri materiale. De asemenea de curaj, devotament şi dăruire pâna la sacrificiu au dovedit militarii pompieri tulceni şi la catastrofalul cutremur din 1977, acţionând zile şi nopţi fără întrerupere pentru salvarea de sub dărâmături a supravieţuitorilor şi la alimentarea cu apă a populaţiei.

Avându-se în vedere întinderea judeţului, economia, diversitatea activităţilor desfăşurate de agenţii economici şi nu în ultimul rând numărul de locuitori după 1990, eforturile pompierilor militari au fost direcţionate pentru înfiinţarea de noi subunităţi în localităţi, în vederea împărţirii judicioase a raioanelor de intervenţie şi asigurarea timpilor de intervenţie operativi pe teritoriul judeţului, astfel că astăzi la nivelul judeţului Tulcea funcţionează patru subunităţi de intervenţie după cum urmează: Detaşamentul de Pompieri Tulcea,  Pichetul de Pompieri Nave Operative  Crişan, Staţia de Pompieri Babadag şi Secţia  de Pompieri Măcin

În decembrie 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protecției Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari și a structurilor județene corespondente, a luat ființă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu structuri similare în teritoriu și o complexă structură organizatorică de sprijin la nivelul administrației publice centrale și locale. Componentă a Sistemului Național de  Management al Situațiilor de Urgență, IGSU este elementul integrator și coordonator la nivel național al tuturor instituțiilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență. Pornind de la ceea ce s-a realizat pe multiple planuri, pompierii sunt preocupați să-și desfășoare activitatea la parametri optimi, care să permită profesionalizarea la toate nivelurile, pentru a fi permanent în slujba comunității, un element de bază al societății, generator de încredere și siguranță.