Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, la 25 de ani de la înfiinţare
Actualitate 2 septembrie 2015 D.C.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Vasile Strat, a participat marţi, 1 septembrie, la seminarul prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la înfiiţarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării precum şi a 50 de ani de la atribuirea RBDD a Diplomei Europei pentru Ariile Protejate.
Evenimentul s-a bucurat de o largă participare naţională şi internaţională. Alături de numeroşi invitaţi din partea Consiliului Europei şi ai mai multor organisme internaţionale de mediu, au fost prezenţi Anne–Rose–Marie Jugănaru, ministru secretar de stat în cadrul ministerului Mediului precum şi mai mulţi lideri locali, între care s-au numărat, bineînţeles, guvernatorul RBDD, Lucian Eduard Simion şi prefectul Marin Bădiţă. Nu în ultimul rând, la seminar au fost prezenţi toţi guvernatorii pe care RBDD i-a avut de-a lungul celor 25 de ani de existenţă.
„25 de ani de la înfiinţarea Rezervaţiei constituie, putem spune, o vârstă frumoasă, care înglobează pentru instituţia care o gestionează, multe realizări, multe proiecte menite să apere, să conserve şi să fructifice Delta Dunării, această minunată zonă pe care natura ne-a oferit-o pentru a ne bucura de avantajele ei dar şi pentru a o proteja. Este tezaurul nostru şi consider că în toţi aceşti ani Administraţia Rezervaţiei şi-a făcut pe deplin datoria în gestionarea lui, ca resursă naturală inepuizabilă şi zonă unică în Europa.
Consiliul Judeţean, pe care-l reprezint astăzi, aici, a fost întotdeauna alături de demersurile şi acţiunile ARBDD, preşedintele Horia Teodorescu sprijinind de-a lungul timpului tot ceea ce a însemnat iniţiativă care, prin efectele ei, să protejeze Delta Dunării şi restul perimetrului Rezervaţiei care ne responsabilizează pe noi ca judeţ-gazdă.
În final, daţi-mi voie să vă felicit încă o dată pentru tot ceea ce-aţi realizat, să vă urez mulţi ani peste cei 25 pe care îi împliniţi astăzi şi să vă asigur că vom fi în continuare alături de instituţia dumneavoastră, prin colaborări, proiecte, iniţiative şi orice va fi nevoie pentru gestionarea, conservarea şi promovarea la cel mai înalt nivel a acestui colţ de rai care se numeşte Delta Dunării”, a declarat, cu acest prilej, vicepreşedintele Vasile Strat.
Seminarul a continuat cu două sesiuni de dezbateri şi prezentări despre starea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Cu acest prilej s-a realizat bilanţul acţiunilor implementate de ARBDD, analiza situaţiei actuale din Rezervaţia Biosferei, modul de conformare cu prevederile naţionale şi internaţionale din domeniul protecţiei şi conservării naturii. De asemenea, au fost analizate oportunităţile pentru dezvoltarea durabilă a RBDD şi îmbunătăţirea managementului zonei protejate.
Prin temele abordate în cadrul seminarului, participanţii au avut ocazia să cunoască eforturile deosebite depuse pentru protejarea unei arii naturale atât de importante, una dintre cele mai mari zone umede din lume şi să înveţe din experienţa celor care lucrează în cadrul ARBDD de 25 de ani.
Comunicat de presă