Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul PSD Neviser Zaharcu face demersuri concrete pentru rămânerea medicilor în zonele izolate din Delta Dunării Deputatul PSD Neviser Zaharcu face demersuri concrete pentru rămânerea medicilor în zonele izolate din Delta Dunării
Deputatul PSD de Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, încearcă să rezolve problemele medicilor din Delta Dunării, respectiv să facă demersuri pentru statornicia acestora în zonele... Deputatul PSD Neviser Zaharcu face demersuri concrete pentru rămânerea medicilor în zonele izolate din Delta Dunării

zaharcuDeputatul PSD de Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, încearcă să rezolve problemele medicilor din Delta Dunării, respectiv să facă demersuri pentru statornicia acestora în zonele cu densitate redusă a populaţiei. În acest sens, parlamentarul-medic s-a adresat ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, printr-o interpelare care are ca obiect posibilitatea medicilor din Delta Dunării de a-şi desfăşura activitatea prin încheierea unor contracte direct cu Ministerul Sănătăţii.
În documentul oficial transmis conducerii MS, Neviser Zaharcu a amintit că Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede, la Secţiunea a 5-a, Obligaţiile caselor de asigurări, art. 292, al. c), prevede faptul că acestea au obligaţia „să acorde furnizorilor de servicii medicale sume care să ţină seama şi de condiţiile de desfăşurare a activităţii în zone izolate, în condiţii grele şi foarte grele, pentru care sunt stabilite drepturi suplimentare, potrivit legislaţiei”. „Această situaţie trebuia să fie aplicabilă în zonele montane şi în Delta Dunării, unde, din cauza densităţii populaţiei, un medic nu poate să îşi înscrie un număr minim şi constant de pacienţi pentru a putea fi eligibil într-un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a arătat deputatul social-democrat.
În aceste condiţii, Neviser Zaharcu i-a înaintat ministrului Bănicioiu propunerea ca medicii şi asistenţii medicali să lucreze în Delta Dunării prin intermediul unor contracte directe încheiate cu Ministerul Sănătăţii, şi nu cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aşa cum este acum, deoarece „densitatea populaţiei este redusă, mobilitatea de asemenea, iar procedura decontării serviciilor medicale oricum prestate este greoaie”.
În finalul interpelării, parlamentarul social democrat l-a întrebat pe ministrul Sănătăţii după cum urmează: „1. Aveţi în vedere posibilitatea prezentată, respectiv ca medicii din Delta Dunării să îşi practice meseria printr-un contract direct cu MS?; 2. În ce mod s-au aplicat şi se aplică în prezent prevederile art. 292-c) din Legea 95/2006 pentru medicii din Delta Dunării?”
„Consider că, în astfel de cazuri particulare, aşa cum este modalitatea practicării medicinii în Delta Dunării, cu dispensare izolate şi pacienţi puţini, medicii trebuie să aibă posibilitatea să fie consideraţi comunitari, respectiv să îşi poată desfăşura activitatea prin contract direct cu Ministerul Sănătăţii”, a conchis deputatul PSD Neviser Zaharcu.
Biroul de Presă al deputat PSD Tulcea Neviser ZAHARCU, 16 octombrie 2015