Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Schimb de experienţă în Spania pentru echipa FLAG Delta Schimb de experienţă în Spania pentru echipa FLAG Delta
În perioada 22-25.09.2015 în Costa da Morte, Galicia, Spania a avut loc evenimentul „Schimb de experienţa FLAG Delta – FLAG Grupo de Accion Costeira... Schimb de experienţă în Spania pentru echipa FLAG Delta

flgspaniaÎn perioada 22-25.09.2015 în Costa da Morte, Galicia, Spania a avut loc evenimentul „Schimb de experienţa FLAG Delta – FLAG Grupo de Accion Costeira – GAC 3”
Flag Grupo de Accion Costeira deserveşte zona de coastă a provinciei La Coruna, cunoscută şi sub denumirea „La Costa da Morte – „Coasta Morţii”. La Coruña este una din cele 4 provincii din regiunea autonomă a Galiciei în nord-vestul Spaniei şi are o suprafaţă de 963 Km² şi este formată din 9 municipalităţi. Zona este caracterizată prin activităţi tradiţionale în zona pescuitului, şi beneficiază de o calitate ridicată a producţiei de peste care provine din apele Oceanului Atlantic. Turismul este de asemenea important datorită zonei geografice deosebite, care are multe plaje cu nisip fin şi 4 zone strict protejate: „Costa da Morte” Site of Community Importance (SCI), „Anllóns river” (SCI), „Costa da Morte” Special Zone for Protection for Birds (SPA) and „Cabo Vilán” Natural Site of Naţional Interest. Obiectivul strategic cel mai important în această zonă îl constituie diversificarea activităţilor economice şi îmbunătăţirea vieţii comunităţilor locale.
Având în vedere mărimea acestui FLAG din punct de vedere al valorii strategiei – € 9 279 075, numărului de proiecte selectate – peste 90, zona deservită – coasta marina şi celelalte similitudini concretizate în obiectivele strategiei care se implementează – 1) consolidarea competitivităţii zonelor pescăreşti prin activităţi de marketing; 2) exploatarea potenţialului endogen al zonei prin asigurarea de alternative ocupaţionale şi găsirea de oportunităţi pentru generarea unor noi surse de venit; investiţii în valorificarea potenţialului cultural, etnografic şi turistic al zonei; 3) acţiuni de protejare, conservare şi valorificare a patrimoniului natural şi cultural al zonei; – a fost ales pentru realizarea unui schimb de experienţă cu reprezentanţii FLAG Delta.

„Delegaţia GAC 3 care a coordonat schimbul de experienţa a fost compusă din: FLAG Manager: Mr. Guillermo González Diez, President: Mr. Evaristo Lareo Viñas şi Mr. Samuel Rodriguez – FLAG Expert. La toate obiectivele vizitate am fost asistaţi de beneficiarii proiectelor, conducători ai asociaţiilor de pescari şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale” a declarat preşedintele FLAG DELTA, Paul Cononov.
Agenda schimbului de experienţa a cuprins vizita în satul Caion, Galicia, vizita în satul Malpica de Bergantiños, Galicia, întâlnire la sediul Asociaţiei de Pescari – Cofradías Malpica de Bergantiños, vizită la proiectul ’’Proyecto de reparación de barcos y realización de mantenimiento en el propio puerto o en los barcos atracados en el muelle’’ – Atelier de reparaţii şi întreţinere ambarcaţiuni; vizită la proiectului ‘’Proyecto de mejora de los sistemas de conservación del percebe hasta el momento de la subasta’’ – Proiectul de îmbunătățire a sistemelor de conservare pentru ’’percebe’’ (fructe de mare specifice zonei) până licitației, ‘’ Malla trenzada’’ – Plase pescăreşti, vizită la piaţa peste/bursa.
Vizita în satul Camariñas, Galicia, zona GAC 3 a cuprins vizită la fabrica de Conserve Cerdeimar, vizită la Farul din „Cabo Vilán” Camariñas, şi prezentarea proiectului de turism al Municipalităţii “Camariñas.
Ultima zi a fost dedicate vizitei la ‘’ Lonja de Vigo’ – Bursa de Peşte din Vigo