Prima ședință a Consiliului Științific al Rezervației Biosferei Delta Dunării
Actualitate 18 noiembrie 2015 D.C.
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a organizat la sediul său prima ședință a Consiliului Științific al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în componența sa aprobată prin Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1521/2015. Potrivit prevederilor art. 2 al Ordinului, Consiliul ştiinţific are rol de autoritate ştiinţifică pe teritoriul RBDD şi în conformitate cu prevederile art. 4^2 din Legea 82/1993, privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, cu modificările şi completările ulterioare, rolul Consiliului ştiinţific este de a îndruma şi supraveghea activitatea Administraţiei Rezervaţiei.
Pe ordinea de zi s-au aflat Raportul de activitate al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru anul 2014 și Programul de activitate pentru anul 2015. Au fost prezentate plenului ședinței modificările legislative propuse de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, dintre care unele au fost deja aprobate sau urmează să fie aprobate.
Având în vedere că ne aflăm în perioada de finanțare 2014 – 2020, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a supus spre atenție membrilor Consiliului Științific lista de proiecte prioritare pentru finanțare din instrumentul ITI, care să asigure implementarea prevederilor Planului de management pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Rezervația Biosferei Delta Dunării, România, împreună cu Rezervația Biosferei Dunărea din Ucraina, cele două componente ale Rezervației Biosferei Transfrontalieră Delta Dunării România/ Ucraina, au început implementarea prevederilor Recomandărilor de la Pamplona pentru rezervațiile biosferei transfrontaliere, fapt ce a fost prezentat pe larg membrilor Consiliului Științific în ceea ce privește progresele înregistrate și planul de acțiune pentru 2016.
De asemenea, a fost prezentat Consiliului Științific și Raportul privind Starea mediului pe anul 2014 în Rezervația Biosferei Delta Dunării, dar și problematici legate de cooperarea internațională a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, precum Planul de monitoring comun România-Ucraina în Delta Dunării și implementarea Convenției Patrimoniului Mondial UNESCO.
Propunerea celor prezenți a fost ca în anul 2016 să se organizeze două ședințe ale Consiliului Științific, în primăvară și în toamnă.