Birdwatching la primul Sanctuar al Păsărilor din România
Actualitate 30 aprilie 2016 D.C.
Caraorman, 29 aprilie 2016 – Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” și Societatea Ornitologică Română au inaugurat marți, la Caraorman, în Delta Dunării, noua infrastrutură de birdwatching de la primul Sanctuar al Păsărilor din România.
Sanctuarul Păsărilor de la Caraorman este o fostă incintă piscicolă, aflată în proprietatea Institutului Național de Cercetări Delta Dunării (INCDD) și pe care o administrează Societatea Ornitologică Română.
„Noi am preluat acest spațiu și am facut din el o destinație pentru toți cei care iubesc păsările și Delta Dunării. Acum, prin acest proiect, au sporit dotările. Avem două observatoare ornitologice, nu unul, deci e mai bine pentru turiști. Avem trei platforme de cuibarit, nu doar două, deci e mai bine pentru păsări. Avem hide-uri mobil și fix pentru fotografii de wildlife, ceea ce până acum nu exista. Avem un mic spațiu de camping dotat cu umbrar, ceaun, strictul necesar pentru pasionații de ecoturism și de birdwatching” a spus Valentin Marin de la Societatea Ornitologică Română (SOR).
Sanctuarul Pasarilor din Caraorman este un spațiu dedicat în exclusivitate păsărilor. Incinta este gândită ca un loc în care influența umană să fie minimă, iar păsările să beneficieze de condiții ideale pentru cuibărit, pentru hrănire și înnoptare. Aici nu se vânează și nici nu se pescuiește – tot peștele din bazine le aparține păsărilor ca sursă de hrană.
Sanctuarul Păsărilor este dedicat și turiștilor care știu să se bucure de natură fără să deranjeze: birdwatcheri care folosesc luneta și binoclul pentru a face observații, precum și fotografii de natură care folosesc aparatură performantă, fără a se apropia și incomoda păsările. De exemplu, dacă o pasăre se sperie, pleacă de pe cuib, iar ciorile profită imediat de absența părinților și fură ouăle.
Proiectul Crișan + Caraorman + Mila 23: Ecoturism pentru viitor este finanțat cu suma de 142.909,02 Euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, și deși este localizat în principal în triunghiul Crișan – Caraorman – Mila 23, activitățile pe care le propune pot reprezenta soluții de dezvoltare durabilă pentru întreaga Deltă.
Proiectul este realizat de Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română (SOR), și se bucură de sprijinul unor parteneri strategici relevanți: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Primăria Crișan, Asociația de Ecoturism din România, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea.