Festivalul Internațional al Păstoritului, cu cântec și dans la Tulcea și Sarighiol de Deal
Actualitate 16 mai 2016 D.C.
Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Vasile Strat, a participat, în perioada 13-15 mai 2016, la manifestările prilejuite de desfășurarea celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional al Păstoritului Tulcea – Sarighiol de Deal.
Evenimentul, organizat de Primăria Comunei Beidaud – Ansamblul aromân „Dor”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea – Ansamblul Artistic „Baladele Deltei” și Consiliul Județean Tulcea, a reunit și-n acest an o largă participare din țară și din străinătate, concretizată în evoluția, pe scenele din Piața Civică a municipiului și, respectiv, din Sarighiol de Deal, a 17 ansambluri folclorice, din care șapte au reprezentat județul nostru, opt formații au adus la Tulcea tradițiile altor zone iar alte două ansambluri au dansat sub steagurile Macedoniei și Albaniei.
Spectacolele s-au desfășurat concomitent la Tulcea și Sarighiol de Deal, în comuna Beidaud, aceasta din urmă găzduind pentru iubitorii de folclor și o serie de expoziții tematice, inclusiv o expoziție gastronomică cu preparate specifice zonei.
Conform obiceiului, în ultima zi a festivalului, delegațiile participante însoțite de directorul festivalului, Ștefan Coman, au fost primite de conducerea județului, prin vicepreședintele CJ, Vasile Strat și de primarul Constantin Hogea la Sala „Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean.
„Consiliul Județean Tulcea este onorat să fie și-n acest an partener al Festivalului Păstoritului de la Sarighiol de Deal, devenit deja o marcă înregistrată a județului nostru, fiind unul dintre cele mai frumoase evenimente organizate la Tulcea, care îmbină, într-un mod fericit, muzica, dansul, creația literară, desenul, fotografia, dar și schimburile culturale.(…) Acest spectacol ne-a spus și-n 2016 povestea păstoritului, activitate tradițională și în județul nostru. Este un mod inedit de a prezenta specificul județului nostru, de a ne promova atât în țară, cât și peste hotare. Sunt extrem de încântat să văd sunt autoritățile locale din județ și-au făcut un obicei din a face toate eforturile pentru a păstra vie tradiția, pentru a promova obiceiurile comunităților locale pentru că, trebuie să recunoaștem, acestea sunt adevăratele valori care ne dau identitate culturală”, a declarat, cu acest prilej, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Strat.