Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Principala mea prioritate în calitate de președinte al Consiliului Județean Tulcea a fost sănătatea“ „Principala mea prioritate în calitate de președinte al Consiliului Județean Tulcea a fost sănătatea“
„Încă de la preluarea mandatului am spus și o repet: principala mea prioritate în calitate de președinte al Consiliului Județean Tulcea a fost sănătatea.... „Principala mea prioritate în calitate de președinte al Consiliului Județean Tulcea a fost sănătatea“
Horia Teodorescu

Horia Teodorescu

„Încă de la preluarea mandatului am spus și o repet: principala mea prioritate în calitate de președinte al Consiliului Județean Tulcea a fost sănătatea. Tulcenii trebuie să se simtă în siguranță, trebuie să știe că au, la Tulcea, cele mai bune condiții și că sunt pe mâini bune. Trebuie să încetăm să mai gândim că „cel mai bun medic este trenul spre București“ și să avem încredere că serviciile medicale oferite la noi în județ sunt de cea mai bună calitate“, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

PSD are, în comisia pentru Sănătate și Familie a Parlamentului României, un deputat extrem de reprezentativ pentru sistemul medical tulcean: dr. Neviser Zaharcu, fost director al Spitalului Județean, unul dintre cei mai respectați medici tulceni.

Prin direcția doctrinară de centru-stânga, PSD este partidul care s-a aplecat cu precădere asupra celor mai importante probleme cu care se confruntă cetățeanul.

Președintele PSD Tulcea (și președinte al Consiliul Județean Tulcea), Horia Teodorescu, și-a asumat o serie de investiții pentru dezvoltarea sistemului de sănătate publică, pentru asigurarea celor mai bune servicii medicale pentru pacienții din județul nostru.

Bani pentru Spitalul Județean

semnareÎn calitate de administrator al Spitalului Județean de Urgență Tulcea, Consiliul Județean a alocat foarte mulți bani pentru funcționarea spitalului, dar și pentru investiții, pentru cheltuieli de capital. În ultimii patru ani, Consiliul Județean Tulcea a investit 30.638.422 lei în Spitalul Județean. Este vorba doar despre alocări bugetare (exclusiv de la Consiliul Județean): în 2012 a alocat suma de 3.289.730 de lei, în 2013 – de 3.038.760 lei, în 2014 – de 3.472.080 lei, în 2015 – de 10.696.000 lei, în 2016 – 7.175.000 lei (până acum), din care 3.200.000 de lei pentru funcționare și 3.975.000 lei – cheltuieli de capital.

Investiții – bani europeni și guvernamentali pentru Spital

În 2015 a fost recepționată investiția prin POR pentru reabilitarea clădirii Spitalului Județean Tulcea și modernizarea Unității de Primire Urgențe. Este vorba despre o investiție care se ridică la 12.633.052 lei, din care 454.016,61 a fost contribuția Consiliului Județean Tulcea.

De asemenea, în acest mandat a început investiția pentru modernizarea secției de Psihiatrie. Vorbim și aici despre o lucrare cu o valoare de 6.484.036 lei, din care 1.131.097 lei contribuția Consiliului Județean Tulcea, restul investiției fiind acoperit de Compania Națională de Investiții.

Locuințe de serviciu pentru medicii specialiști

Pentru soluţionarea problemei privind numărul medicilor care lucrează în Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea a fost dat în folosință șase locuințe de serviciu pentru medicii specialiști (pe strada I.L. Caragiale din municipiu).

De asemenea, prin parteneriat cu ANL, a început construcția unui bloc cu locuințe pentru specialiștii din sistemul sanitar. Este vorba despre 60 de apartamene, realizate pe două tronsoane cu câte 32, respectiv 28 apartamente de una, două şi trei camere. Investiția de pe strada Spitalului a început deja de anul trecut și se ridică la 12.138.078 lei, din care 1.381.739 lei contribuția Consiliului Județean Tulcea.

Termenul de finalizare, conform contractului, este în 2017, dar, după ultimele discuții purtate cu reprezentanții constructorului, se pare că investiția de pe strada Spitalului va fi gata în toamna acestui an.

„Știm că marea problemă a județului Tulcea este lipsa medicilor specialiști, astfel că facem toate eforturile pentru a determina tinerii absolvenți să opteze pentru județul nostru: am prezentat oferta noastră medicilor din anii finali din facultățile din județele vecine, mergem la universități pentru a îi convinge să ia în calcul Spitalul Județean Tulcea pentru o viitoare carieră. Dotările din spital, locuințele de serviciu sunt doar o parte din beneficiile pe care le oferim medicilor care doresc să opteze să activeze în județul nostru“, transmite președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Dotări pentru serviciile de urgență

isuÎn paralel cu proiectul finanțat cu fonduri europene pentru modernizarea Unității de Primire Urgențe, Consiliul Județean Tulcea  a fost parte dintr-un alt proiect, tot finanțat cu fonduri europene – peste 6,6 milioane de lei pentru dotarea Inspectoratului pentru Situații den Urgență „Delta“ Tulcea.

Astfel, cu bani europeni au fost accesate fondurile necesare pentru trei autospeciale de intervenție cu apă și spumă pentru lichidarea incendiilor (de mare capacitate), trei autospeciale de lucru cu apă și spumă (de capacitate medie), trei mașini SMURD și una pentru Descarcerare (pentru cele mai grave situații).

De asemenea, guvernul condus de Victor Ponta a sprijinit județul nostru, astfel că la Tulcea au ajuns, în 2013, patru ambulanțe de tip B, iar în 2015-2016 alte șase autospeciale, tot B, pentru Serviciul Județean de Ambulanță. Este vorba despre mașini pe care lucrează echipaj medical  format din asistenți medicali, respectiv ambulanțieri care intervin la urgențele de cod galben și roșu.

Ce urmează?

spitalPentru că suntem în plină perioadă de finanţare 2014-2020, Consiliul Județean are deja o strategie a județului Tulcea privind sectorul de sănătate, astfel că au fost pregătite proiectele care să dezvolte sistemul sanitar din judeţ.

Urmează, așadar, să investim fonduri europene în modernizarea Spitalului Judeţean (inclusiv achiziţionarea de aparatură medicală), modernizarea spitalului Măcin, realizarea unei reţele de centre de permanenţă care să acopere întregul judeţ,  realizarea a două centre medicale multifuncţionale la Sulina şi Babadag, transformarea dispensarelor în centre comunitare integrate socio-medicale, modernizarea acestora sau construirea unora noi în Isaccea, Sulina, Ceamurlia de Jos, Frecăței, Telița, Cataloi, Luncavița, Murighiol, Niculițel, Nufăru, Sarichioi, Slava Cercheză, Sfântu Gheorghe, Văcăreni, C.A Rosetti, Ceatalchioi, Crișan, Mila 23, Greci, Jurilovca, Mahmudia, Turda-Mihai Bravu, Mihail Kogălniceanu, Rândunica, Plopu, Sarinasuf (comuna Murighiol), Smârdan, Mineri (comuna Somova), Chilia Veche .

De asemenea, urmează să fie accesate fonduri pentru dotarea şi modernizarea spaţiilor funcţionale din Serviciul de Ambulanţă Tulcea cât şi din SMURD: modernizarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Tulcea, dar şi a substaţiilor din Măcin şi Babadag, achiziționarea unei ambarcaţiuni fluviale rapide, unui vehicul cu şenile pentru urgenţe medicale, unei autoşenilate 4×4 de tip C şi uneia de tip B.

În total, este vorba despre proiecte în valoare de 54 de milioane de euro ce urmează să fie implementate în perioada de programare 2014-2020.

„Mandatul 2016-2020 ne va oferi posibilitatea de a demara (și chiar finaliza) o serie de proiecte de investiții esențiale pentru creșterea nivelului calitativ al activității din Spitalul Județean de Urgență Tulcea, cu scopul precis de a atrage cât mai mulți medici specialiști, de a redeschide secții, de a reda tulcenilor încrederea în sistemul de sănătate publică din județul nostru. Numai împreună putem să aducem la Tulcea cele mai importante investiții în sistemul de sănătate pentru a putea beneficia și noi, tulcenii, de cele mai bune servicii medicale!“