Grup infracțional specializat în trafic de etnobotanice, destructurat de DIICOT
Actualitate 6 octombrie 2016 D.C.
La data de 05.10.2016, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Tulcea, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Tulcea și B.C.C.O. Constanța au efectuat un număr de 10 percheziții domiciliare pe raza municipiului Tulcea, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
La aceeași dată s-a dispus reținerea inculpaților Mititel Emilian, Olaru Ionut și Vavilov Alexandru, pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, precum și a inculpaților Ionescu Dumitru, Mancer Ioan și Sageata Denis, pentru comiterea infracțiunii de efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, iar la data de 06.10.2016 dosarul a fost înaintat Tribunalului Tulcea cu propunerea de arestare preventivă.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2016, inculpații Mititelu., Olaru și Vavilov au constituit un grup infracțional organizat în scopul efectuării, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive și au comercializat astfel de produse mai multor tineri de pe raza municipiului Tulcea, iar inculpații Mancer, Săgeată și Dumitru, au comercializat aceste produse tinerilor din aceeași localitate.
În urma analizelor de laborator, s-a constatat faptul că în produsele vândute de către inculpați s-a pus în evidență MDMB-CHMICA (care face parte din clasa cannabinoizilor sintetici considerată ‘substanță psihoactivă nouă’ în înțelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului din Raportul anual 2014 al EMCDDA/Europol).
Printre efectele psihologice și fiziologice ale acestor substanțe se enumeră următoarele: degradează scoarța cerebrală mai rapid decât heroina; creează dependență fizică și psihică, probleme cu somnul; produc schimbări de temperament; conduc la comportament psihotic, hipertermie, convulsii, infarct, comă și chiar deces.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Tulcea.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.