Rețeaua DANUBEPARKS, o poveste de succes în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării
Actualitate 22 noiembrie 2016 D.C.
Asociația DANUBEPARKS a fost prezentă la a cincea ediţie a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat la Bratislava, Slovacia. Sub titlul „Fluxuri inovatoare – apă, cunoaştere şi inovare în regiunea Dunării”, cei prezenţi la Bratislava au avut ocazia de a discuta despre rezultatele obţinute până acum în cadrul acestei strategii, cât şi despre viitorul său.
În cadrul acestui eveniment a fost prezentată broșura “Strategia pentru Regiunea Dunării: Povești de succes”, ce poate fi accesată și în limba română la adresa: http://ec.europa.eu/regional_policy/index.cfm?action=publications.details&languageCode=en&publicationId=998.
Scopul acestei publicații este de a oferi exemple de realizări semnificative obținute pe baza cooperării la scară macroregională în regiunea Dunării. Aceste proiecte și realizări ilustrează valoarea adăugată a Strategiei pentru regiunea Dunării și reprezintă o motivație pentru continuarea cooperării pe această cale reușită, cu scopul de a contribui la creșterea regiunii Dunării într-o manieră echilibrată, durabilă și favorabilă incluziunii.
Un exemplu de cooperare sub denumirea “Natura nu cunoaște frontiere” este DANUBEPARKS– Rețeaua ariilor protejate dunărene. Rețeaua a fost lansată în 2007, fiind o consecinţă a apelului la cooperare în domeniul protecţiei naturii lansat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării prin Declaraţia de la Tulcea. Inițial rețeaua număra 8 membri, iar acum are 20, din Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Serbia și Republica Slovacă.
DANUBEPARKS și DANUBEPARKS 2.0 au fost primele două proiecte comune implementate în cadrul rețelei, cu finanțare prin programul Uniunii Europene de Cooperare Transnaţională Sud Estul Europei (ETC-SEE). Activitatea acestora a acoperit cinci domenii principale: ameliorarea morfologiei fluviale, managementul luncilor inundabile și a rețelelor de habitate, conservarea principalelor specii dunărene (vulturul codalb și sturionul), monitorizarea și desfășurarea de activități în rețeaua UE de arii protejate Natura 2000, precum și turismul în natură.
Proiectele comune sunt vitale pentru atingerea obiectivelor inițiativei care, alături de colaborarea informală continuă asigurată de parcurile naționale și zonele protejate, devin posibile în principal prin cadrul de cooperare la nivelul întregii regiuni a Dunării – SUERD.
Conform Declarației de la Tulcea, rețeaua este hotărâtă să amelioreze starea de conservare a ariilor protejate dunărene, să administreze înțelept aceste arii, să facă schimb de cunoștințe de specialitate în materie de management și să promoveze aceste cunoștințe, precum și să dezvolte cunoștințele privind starea ecologică a fluviului și efectele sale economice, sociale și de mediu. Rețeaua ia măsuri de prevenire, combatere și reducere a poluării în câmpiile inundabile și în zonele umede din bazinul Dunării, precum și de sensibilizare cu privire la importanța internațională a fluviului și dezvoltarea durabilă.
Din 2014, a fost fondată și și-a început activitatea Asociația DANUBEPARKS, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării fiind membru fondator. Dezvoltarea fluviului Dunărea ca un coridor pentru habitate și axă ecologică în Europa este una din prioritățile Asociației DANUBEPARKS pentru activitatea viitoare.
Rezultatele unui deceniu de activitate cu care rețeaua DANUBEPARKS se poate mândri
În 2015, rețeaua DANUBEPARKS a câștigat premiul Natura 2000 al UE pentru cooperarea sa ambițioasă, prietenoasă și de încredere peste toate frontierele și pentru eforturile sale concertate de a conserva patrimoniul natural al Dunării.
În prezent, rețeaua este o emblemă recunoscută a conservării naturii în regiunea Dunării. Rețeaua a stabilit un transfer fructuos de know-how între toate cele zece țări traversate de fluviu. De asemenea, aceasta a lansat inițiative la nivelul întregii regiuni și a contribuit la dezvoltarea unei voci mai ferme la nivel politic.
Dunărea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeană și cel mai internațional fluviu din lume, având o lungime de 2857 de kilometri, zeci de zone protejate și parcuri naționale. Contribuția acestor zone protejate la conservarea patrimoniului natural al Europei este de o importanță deosebită, atât în prezent, cât și pentru generațiile viitoare.
Împreună, partenerii pun în valoare caracteristicile naturale unice care atrag zilnic mii de vizitatori, motiv pentru care turismul este vital pentru misiunea DANUBEPARKS. La nivelul întregii regiuni, oamenii sunt din ce în ce mai conștienți că turismul nu reprezintă doar o sursă de venit, ci are și obligația de a proteja patrimoniul natural al Dunării.
Seria acestor povești de succes continuă odată cu aprobarea finanțării Proiectului DANUBEparksCONNECTED!
În cadrul Asociației a fost inițiat Proiectul DANUBEparksCONNECTED – Bridging the Danube Protected Areas towards a Danube Habitat Corridor (DANUBEparksCONNECTED – Rețeaua de Arii Protejate Dunărene, un Coridor de Habitate al Dunării), aprobat pentru finanțare din Programul Transnațional Dunărea, și are ca principal mesaj crearea unui coridor de habitate la nivel dunărean.
Proiectul se va derula pe o perioadă de 30 de luni, data de începere urmând a fi 1 ianuarie 2017. Proiectul va fi implementat de 16 parteneri, arii naturale protejate din 9 țări dunărene, ARBDD fiind singurul partener român. În cadrul proiectului, ARBDD și-a asumat calitatea de partener sponsor pentru Rezervația Naturală Prutul de Jos – Agenția Moldsilva din Republica Moldova.
Mai multe informații sunt disponibile pe website-ul www.danubeparks.org.
Strategia UE pentru Regiunea Dunării le oferă țărilor și regiunilor un cadru integrat pentru a trata aspecte care nu pot fi gestionate satisfăcător în mod izolat, ci necesită abordări și proiecte strategice transnaționale și lucru în rețea. Aceasta permite o mai bună cooperare pentru a spori eficacitatea, efectul de pârghie și impactul politicilor – la nivelul UE, la nivel național și local – utilizând politici și programe existente și creând sinergii între acestea.