Președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu, a participat marți, 20 decembrie, la lansarea oficială a proiectului „Asistență tehnică pentru asigurarea funcționării mecanismului ITI din perspectiva SIDD DD și a structurii ADi ITI Delta Dunării la nivel executiv și partenerial”. Evenimentul a fost organizat de echipa ADI ITI Delta Dunării și s-a desfășurat la Sala „Toma Caragiu” a Hotelului „Delta”.
La conferință au mai luat parte primari din localitățile aflate sub umbrela ITI precum agenți economici interesați să aplice în cadrul apelurilor de proiecte gestionate prin intermediul ITI Delta Dunării.
„Suntem astăzi în faţa dumneavoastră pentru a vă comunica faptul că am mai făcut un pas decisiv în implementarea Strategiei Integrate de Dezvoltare a Deltei Dunării prin ADI ITI. Proiectul „Asistenţă tehnică pentru asigurarea funcţionării mecanismului ITI din perspectiva Strategiei de Dezvoltare Integrată a Deltei Dunării” care se lansează astăzi va fi ultima componentă din angrenajul care face operaţional ADI ITI. (…) Ceea ce este foarte important este că acest proiect va oferi sprijin pentru dezvoltarea portofoliilor de proiecte ITI precum şi asistenţă tehnică pentru beneficiari. Ştim cu toţii că în ceea ce priveşte capacitatea de scriere de proiecte în mediul rural, instituţiile publice sunt deficitare, şi pentru un grad de absorbţie cât mai mare, prin acest proiect se va oferi îndrumare tehnică potenţialilor beneficiari”, a declarat președintele Horia Teodorescu, cu acest prilej.
Proiectul are o perioadă de implementare de 36 de luni, respectiv de la 01 ianuarie 2016
până la data de 31 decembrie 2018, cu o valoare totală a proiectului de 9.834.123,37 lei, din care contribuție UE prin FEDR – 8.137.064,60 lei.
Obiectivul general al acestei inițiative este asigurarea coordonării, pregătirii, actualizării, implementării și monitorizării SIDD DD, a Planului de acțiune și a mecanismului pentru implementarea ITI Delta Dunării, în vederea îmbunătățirii calității vieții populației și susținerii unei dezvoltări și creșteri economice durabile, inteligente, favorabile incluziunii în zona Deltei Dunării.
Principalele rezultate previzionate în cadrul proiectului sunt: un portofoliu de proiecte pentru implementarea SIDD DD, un plan de monitorizare a proiectelor finanțate din alocările indicative ale PO pentru mecanismul ITI DD, 12 întâlniri public/privat organizate pe programele de finanțare (1 POCU, 1 POC, 3 POR, 2 PNDR, 2 POIM, 3 POPAM), 10 întâlniri de lucru cu beneficiarii la care participă reprezentanți AM / constructori / proiectanți, în scopul întăririi capacității ADI ITI DD pentru implementarea mecanismului ITI, consultanță tehnică pe achiziții, asigurată de firmă specializată pentru beneficiarii care gestionează un portofoliu de proiecte strategice cu impact relevant asupra SIDD DD: ARBDD, INCDDD, județul Tulcea, județul Constanța, municipiul Tulcea, precum și a altor beneficiari.
Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POAT 2014-2020.