Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții, o nouă promisiune din programul de guvernare ce devine realitate
Actualitate 12 februarie 2017 D.C.
Deputatul PSD de Tulcea Anişoara Radu salută iniţiativa Guvernului de a demara procedurile pentru implementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Unul dintre cele mai importante puncte din programul de guvernare PSD, crearea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), a fost discutat în ședința de guvern de joi 9 februarie.
Potrivit memorandumului promovat de Ministerul Economiei, FSDI va avea drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în dezvoltarea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pe termen lung, după cum precizează Guvernul.
În același timp, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va contribui atât la eforturile României de obținere a statutului de piață emergentă pentru piața autohtonă de capital prin creșterea lichidității pe Bursă de Valori București, cât și la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanțare a proiectelor de investiții.
Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.
De asemenea, memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru interministerial care să analizeze modalitățile și forma optimă de înființare a FSDI și din care să facă parte reprezentanți ai ministerelor implicate precum și ai altor entități relevante în dezvoltarea acestui instrument de investiții.
„După cum a precizat şi domnul Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, acest memorandul este un prim pas spre înfiinţarea acestui Fond promis în programul nostru de guvernare, validat prin votul electoratului în 11 decembrie. Conform programului de guvernare, FSDI are drept obiective reindustrializarea României, finanţarea proiectelor strategice, diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni şi din interiorul regiunilor, dezvoltarea sectoarelor competitive şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, Fondul urmând să includă, într-o primă fază, toate companiile de stat profitabile”, a declarat deputatul tulcean Anişoara Radu.